Στον εκλογικό χάρτη αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών του 2019, που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών για τις εκλογές, οι νομοί Ροδόπης και Ξάνθης εμφανίζονται υπόλευκοι, με γκρίζα διαγράμμιση. Δεν έχουν το χρώμα κάποιου από τα γνωστά κόμματα. Στις ευρωεκλογές του 2019 στους δύο νομούς της Θράκης επικράτησε το μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ (Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας), που αυτοσυστήνεται ως το πολιτικό κόμμα της «μουσουλμανικής “τουρκικής” μειονότητας Δυτικής Θράκης». Το κόμμα προσδοκά σε αντίστοιχη επιτυχία και στις προσεχείς ευρωεκλογές. Οι υπόλοιποι νομοί της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Εβρου, Καβάλας, Δράμας) βάφτηκαν μπλε στις ευρωεκλογές του 2019.
Στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023 ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κερδίσει τη Ροδόπη, τον μοναδικό νομό όπου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθε πρώτο. Σε όλους τους υπόλοιπους επικράτησε η Ν.Δ.
Η παρουσία του ΚΙΕΦ είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τα υπόλοιπα κόμματα, καθώς το μειονοτικό κόμμα καταφέρνει να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της μουσουλμανικής μειονότητας. Ενόψει των εκλογών της 9ης Ιουνίου, αρνητική εντύπωση προκάλεσε η μη συμπερίληψη υποψηφίου από τη μειονότητα στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που θεωρείται ότι ευνοεί το ΚΙΕΦ. Ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο πολιτεύεται το μειονοτικό κόμμα είναι ότι προ ημερών κλιμάκιό του μετέβη στην Εδεσσα μαζί με την υποψήφιά του για τις ευρωεκλογές Ευγενία Νατσουλίδου, την οποία εμφανίζει ως εκπρόσωπο «μακεδονικής μειονότητας» στην περιοχή.
Στον νομό Εβρου, που πέρυσι το καλοκαίρι επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πίεσης που ασκούν οι μεταναστευτικές ροές μέσω των χερσαίων συνόρων, η Ν.Δ. αντιμετωπίζει ισχυρή πίεση από τα κόμματα στα δεξιά της. Τον περασμένο Ιούνιο, η Ελληνική Λύση πήρε στον Εβρο 8,83%, ποσοστό διπλάσιο του εθνικού μέσου όρου, ενώ οι Σπαρτιάτες έλαβαν 5,46% και η Νίκη 3,47%. Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα παραμένει κυρίαρχο, καθώς εξασφάλισε το 44,18% των ψήφων.
Με υψηλά ποσοστά εμφανίζονται τα κόμματα στο δεξιό άκρο του πολιτικού τόξου και στους υπόλοιπους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Παράλληλα, στη Δράμα το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε μια από τις υψηλές επιδόσεις του, καθώς εξασφάλισε το 15,25%, αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση.
Τα υψηλά ποσοστά των κομμάτων του δεξιού άκρου πιέζουν τα υπόλοιπα κόμματα και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι σε αυτή την περιοχή, που περιλαμβάνει τους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Σερρών, Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, που προεξοφλείται ότι τόσο η Ελληνική Λύση όσο και η Νίκη θα καταγράψουν τα υψηλότερα ποσοστά τους στις προσεχείς εκλογές. Από την πλευρά της Ν.Δ., με συστηματικές εξορμήσεις βουλευτών, στελεχών και επισκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην περιοχή επιδιώκεται να αναχαιτισθεί η πίεση από τα δεξιά. Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ υπέστησαν καθίζηση στις περιοχές αυτές και δύσκολα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταφέρει να αντιστρέψει την εικόνα. Το ΠΑΣΟΚ, που κατάφερε στις περυσινές εθνικές εκλογές να εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση σε Χαλκιδική και Κιλκίς, επενδύει στην υποψηφιότητα του Θοδωρή Ζαγοράκη, που στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι έχει σημαντική επιρροή σε ένα ευρύ ακροατήριο στη Βόρεια Ελλάδα. Παράλληλα, εκτιμούν ότι μπορεί να λειτουργήσει προς όφελός τους η επικράτηση του Στέλιου Αγγελούδη στον Δήμο Θεσσαλονίκης, που έδειξε ότι δεν είναι δεδομένη η κυριαρχία της Ν.Δ.