Στάση αναμονής επιλέγουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Στάση αναμονής επιλέγουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Τα δύο κόμματα είχαν καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο των αποδήμων λόγω τροπολογίας που την επέκτεινε και στις εθνικές εκλογές

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο μετεκλογικό «debate» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης θα αφορά την εφαρμογή του μέτρου της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε χθες πως θα αποτελέσει νομοθετική προτεραιότητα την οποία επιθυμεί να ολοκληρώσει πριν από το τέλος του έτους. Υπενθυμίζεται πως η τροπολογία που επέκτεινε την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές είχε οδηγήσει στην καταψήφιση του νομοσχεδίου από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη εκφράζει σκεπτικισμό όσον αφορά την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές. «Αν δεν έρθει νομοθετική πρωτοβουλία δεν σχολιάζουμε», ανέφεραν πηγές της Κουμουνδούρου στην «Κ», κατηγορώντας την πλειοψηφία πως έχει χάσει την αξιοπιστία της όταν στις αρχές του χρόνου είχε φέρει σχετική ρύθμιση αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία διαβούλευση. Σημειώνουν μάλιστα πως έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να δουν πώς θα κυλήσει η διαδικασία στις κάλπες της 9ης Ιουνίου.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Θανάσης Γλαβίνας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: «Με βάση τις εμπειρίες, με βάση τα αποτελέσματα, με βάση τις συνθήκες υπό τις οποίες θα πραγματοποιηθεί η επιστολική ψήφος σε αυτές τις ευρωπαϊκές εκλογές, θα κρίνουμε και εμείς. Αναλόγως θα συμβάλουμε με προτάσεις στο αν πράγματι, με ποιες προϋποθέσεις και με μια συμβατή με το Σύνταγμα νομοθετική ρύθμιση θα μπορέσει να εφαρμοστεί η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ συμπλήρωσε πως «σε κάθε περίπτωση υπάρχουν ζητήματα που μπορεί να θέσει κάποιος. Ακούγεται παράδοξο να μπορεί να ψηφίσει κάποιος 40 και 45 ημέρες πριν. Υπό την έννοια ότι είναι πολύ νωρίς».

Σύμφωνα με τη σημερινή «αριθμητική» της Ολομέλειας της Βουλής, η Νέα Δημοκρατία θα αναζητήσει 42 ψήφους προκειμένου να φθάσει τις 200 θετικές ψήφους και η ρύθμιση να ισχύσει στις επόμενες εκλογές. Χρειάζεται συνεπώς τη συνδρομή τουλάχιστον του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ και ενός ή δύο ακόμη κομμάτων.

Το «μαξιλάρι»

Ο Στέφανος Κασσελακης από χθες βρίσκεται στη Ρόδο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση κατηγόρησε για άλλη μια φορά τον πρωθυπουργό για αλαζονεία με αφορμή τα Τέμπη, τονίζοντας πως «θα πάρει την απάντησή του στις 9 Ιουνίου». Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «ξέρω πως πολύς κόσμος απογοητεύτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Και εγώ στο εξωτερικό που ήμουν εκείνη τη χρονιά ήμουν απογοητευμένος».

Συμπλήρωσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός προσπάθησε να επαναδιαπραγματευτεί τα μνημόνια: «Εγιναν λάθη, τα έχει παραδεχθεί ο προκάτοχός μου πολλές φορές. Από εκεί και πέρα, όμως, άφησε 37 δισ. στα ταμεία. Εχω κατηγορήσει το ύψος του “μαξιλαριού” αυτού. Θα έπρεπε να ήταν χαμηλότερο». Οσον αφορά το κόμμα τόνισε ότι «έχει ανανεωθεί, εκεί που μας θεωρούσαν τελειωμένους έχουμε σηκώσει ανάστημα, θα έχουμε καταστατικό συνέδριο το φθινόπωρο, θα εκσυγχρονιστεί όλη η δομή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT