Εντός και Εκτός: H ΑΔΑΕ και τα επόμενα βήματα Ανδρουλάκη

Εντός και Εκτός: H ΑΔΑΕ και τα επόμενα βήματα Ανδρουλάκη

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Τις επόμενες κινήσεις του για την υπόθεση των υποκλοπών δρομολογεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, μετά την επίσημη ενημέρωση που έλαβε από την ΑΔΑΕ σχετικά με την άρνηση της ΕΥΠ να ενημερώσει για τους λόγους παρακολούθησής του. Η ΑΔΑΕ ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με επιστολή, λίγες ημέρες μετά την επιστολή της ΕΥΠ στην ανεξάρτητη Αρχή, με την οποία η υπηρεσία πληροφοριών παρέπεμπε για άλλη μια φορά σε λόγους εθνικής ασφαλείας, όσον αφορά την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, χωρίς περισσότερα στοιχεία. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Γλαβίνας, δήλωσε χθες ότι ο κ. Ανδρουλάκης «όπως έχει δημοσίως δεσμευθεί, έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει τον θεσμικό δρόμο ενάντια σε όσους είναι νομικά υπόλογοι για την άρνηση εφαρμογής της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Περιμένουμε την επόμενη συνεδρίαση της ΑΔΑΕ και τις περαιτέρω ενέργειές της». Για σήμερα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη του κ. Ανδρουλάκη με τους δικηγόρους του, όπου θα εξεταστούν τα επόμενα βήματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται στο τραπέζι η ενεργοποίηση διαδικασίας αίτησης συμμόρφωσης για την ΕΥΠ, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να κινηθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ νομικά κατά της ΑΔΑΕ, εφόσον η Αρχή δεν εξασφαλίσει την υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ για ενημέρωσή της σχετικά με τους λόγους παρακολούθησης. Παράλληλα, δεν αποκλείεται και νέα προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι ίδιες πηγές διαμηνύουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει όλα τα μέσα προκειμένου να φτάσει μέχρι τέλους σ’ αυτή την υπόθεση.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Εντός και Εκτός: H ΑΔΑΕ και τα επόμενα βήματα Ανδρουλάκη-1Ο τελικός του Conference League ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στη Φιορεντίνα ήταν για το πολιτικό προσωπικό της χώρας ένα ευχάριστο διάλειμμα από το εξαιρετικά συγκρουσιακό προεκλογικό κλίμα. Και μετά τη νίκη του Ολυμπιακού όλοι έσπευσαν να χαιρετίσουν την πιο σημαντική μέχρι τώρα επιτυχία ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας σε επίπεδο συλλόγου, την κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού κυπέλλου. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου (φωτογραφία) μπορεί να μη βρέθηκε στο γήπεδο για να παρακολουθήσει τον αγώνα, ήταν από τους πρώτους, όμως, που έσπευσαν να συγχαρούν. «Ο Ολυμπιακός στην κορυφή της Ευρώπης! Ιστορική βραδιά για την ομάδα του Πειραιά και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Θερμά συγχαρητήρια για την κατάκτηση του Conference League», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Χ.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Ενα από τα αγαπημένα θέματα της Αριστεράς, ο διαχωρισμός Κράτους και Εκκλησίας, αποτέλεσε το αντικείμενο εκδήλωσης που διοργάνωσε χθες η Νέα Αριστερά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. «Χωρισμός Κράτους και Εκκλησίας. Μια διαχρονική εκκρεμότητα και ένα ώριμο κοινωνικό αίτημα», ήταν ο πλήρης τίτλος. Βεβαίως, η εκκρεμότητα παραμένει διότι, παρά τη σταθερή τοποθέτηση των κομμάτων της Αριστεράς –του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβανομένου– υπέρ του διαχωρισμού, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε στην υλοποίησή του. Ο Νίκος Φίλης, ένας από τους ομιλητές της χθεσινής εκδήλωσης, «θυσιάστηκε» και απομακρύνθηκε από τη θέση του υπουργού Παιδείας, για να διατηρηθούν οι καλές σχέσεις με την Εκκλησία, όταν το 2016 εκδηλώθηκε κρίση με επίκεντρο τη διδασκαλία των Θρησκευτικών.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Οι υποχρεώσεις ενόψει εκλογών, καθώς εισερχόμαστε στο τελευταίο δεκαήμερο, βαραίνουν το πρόγραμμα όλων των κομμάτων. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να μείνουν πίσω άλλα σημαντικά ζητήματα. Κάπως έτσι σκέφτηκαν στον Περισσό και με επιστολή της Κοινοβουλευτικής και Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ προς τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, ζητούν «να αφαιρεθεί η Κούβα από την απαράδεκτη λίστα “των κρατών – χορηγών της τρομοκρατίας” του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ». Οπως αναφέρεται στην επιστολή, η επαναφορά της Κούβας στη συγκεκριμένη λίστα έγινε το 2021 και διατηρείται έκτοτε. «Οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη με την Κούβα και τον λαό της, απαιτούμε την άμεση διαγραφή της Κούβας από τη λίστα των “κρατών – χορηγών της τρομοκρατίας”, του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και συνολικά την άρση όλων των απαράδεκτων μέτρων του αποκλεισμού κατά της Κούβας», επισημαίνεται. Και αν αναρωτιέστε τι σχέση έχει ο κ. Γεραπετρίτης με όλα αυτά, οι βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καλούν την ελληνική κυβέρνηση «να στηρίξει το δίκαιο αίτημα».

Η ΑΤΑΚΑ

«Εχω επιφυλάξεις για τις εκλογές. Δυστυχώς συμμετέχει και το πολιτικό προσωπικό της χώρας στη σουργελοποίηση της πολιτικής και την απέχθεια των πολιτών να πάνε να ψηφίσουν», σημείωσε χθες ο Κυριάκος Βελόπουλος (Ρ/Σ Real). Ακόμη και ως δείγμα αυτοκριτικής θα μπορούσε να εκληφθεί η συγκεκριμένη δήλωση. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης εμφανίστηκε συγκρατημένος για τις προσδοκίες του στην κάλπη, σε σχέση με το ποσοστό που δίνουν στο κόμμα του αρκετές δημοσκοπήσεις. «Κάθε ποσοστό ανόδου από το προηγούμενο ποσοστό είναι επιτυχία. 4,5% πήραμε στις προηγούμενες, αυτό έχω ως πρόκριμα. Αν πάμε 5,5% ή 6,5% είναι επιτυχία», δήλωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT