Ευρωεκλογές: Το δύσκολο σταυρόλεξο των εδρών – Τρία συν ένα σενάρια

Ευρωεκλογές: Το δύσκολο σταυρόλεξο των εδρών – Τρία συν ένα σενάρια

Δύσκολο σταυρόλεξο, που θα επιλυθεί το βράδυ των εκλογών με βάση τα ποσοστά των κομμάτων, αποτελεί η κατανομή των 21 εδρών που διαθέτει η Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο

Τα κομματικά επιτελεία, εκτός από το ποσοστό, στρέφουν το βλέμμα τους και στις έδρες που θα εξασφαλίσουν. Οπως φαίνεται και από την ανάλυση που παρουσιάζει σήμερα η «Κ», οι τελικές έδρες θα κριθούν στις λεπτομέρειες. Για να γίνει η εκτίμηση εδρών θα πρέπει πρώτα να βγει το λεγόμενο «εκλογικό μέτρο». Η διαδικασία είναι η εξής: Αθροίζουμε τα ποσοστά όλων των κομμάτων που είναι από 3% και πάνω και μετά τα διαιρούμε με το 21 που είναι οι έδρες. Ετσι βγαίνει το εκλογικό μέτρο. Εν συνεχεία παίρνουμε το ποσοστό που θα έχει το κάθε κόμμα και το διαιρούμε με το εκλογικό μέτρο. Ο ακέραιος αριθμός είναι οι έδρες της πρώτης κατανομής. Ο υψηλότερος δεκαδικός παίρνει με τη σειρά τις αδιάθετες έδρες στη δεύτερη κατανομή. Γίνεται κατανοητό πως τα σενάρια είναι δεκάδες. Ας δούμε τα τρία επικρατέστερα.

1. Το πρώτο σενάριο βασίζεται στο μεσοσταθμικό ποσοστό που προκύπτει από την τελευταία έρευνα της Pulse. Εχουμε και λέμε λοιπόν: Ν.Δ. 32%, ΣΥΡΙΖΑ 16,5%, ΠΑΣΟΚ 13%, Ελληνική Λύση 8,5%, ΚΚΕ 7,5%, Νίκη 3,5%, Πλεύση Ελευθερίας 3,5%, ΜέΡΑ25 3,5% και Νέα Αριστερά 3%. Το μέτρο εδώ είναι 4,33 με βάση το οποίο βγαίνουν οι έδρες της πρώτης κατανομής. Ετσι, έχουμε Ν.Δ. 7,39 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 3,8 έδρες, ΠΑΣΟΚ 3 έδρες, Ελληνική Λύση 1,96 έδρες, ΚΚΕ 1,73 έδρες, Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και ΜέΡΑ25 από 0,8 έδρες και Νέα Αριστερά 0,69 έδρες. Οι ακέραιοι αριθμοί δίνουν 15 έδρες από την πρώτη κατανομή, άρα μένουν 6 αδιάθετες που πάνε στα κόμματα που έχουν κατά σειρά τον μεγαλύτερο δεκαδικό, δίνοντάς μας το πρώτο βασικό σενάριο: Ν.Δ. 7 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 4, ΠΑΣΟΚ 3, Ελληνική Λύση 2, ΚΚΕ 2, Νίκη 1, Πλεύση Ελευθερίας 1, ΜέΡΑ25 1.

2. Αν η Ν.Δ. πιάσει 33,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 15,5% –αμφότερα τα ποσοστά είναι εντός του εύρους που δίνουν οι μετρήσεις–, τότε το μέτρο πηγαίνει στο 4,35, μένουν αδιάθετες 7 έδρες και στην τελική κατανομή διαμορφώνονται ως εξής: Ν.Δ. 8, ΣΥΡΙΖΑ 3, ΠΑΣΟΚ 3, Ελληνική Λύση 2, ΚΚΕ 2, Νίκη 1, Πλεύση Ελευθερίας 1, ΜέΡΑ25 1 και δεν παίρνει έδρα η Νέα Αριστερά.

Εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και δεν σημειωθούν μεγάλες εκπλήξεις, η Ν.Δ. θα εκλέξει 7-8 ευρωβουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 3-4 και το ΠΑΣΟΚ 3.

3. Το πόσο λεπτές είναι οι ισορροπίες φαίνεται από ένα ακόμη σενάριο. Εάν στο πρώτο σενάριο πειράξουμε μόνο κατά 0,2% προς τα πάνω τη Νέα Αριστερά και από 3% πάρει 3,2%, τότε το νεοσύστατο κόμμα παίρνει έδρα από το ΚΚΕ, καθώς στη διαίρεση του 3,2% με το εκλογικό μέτρο παίρνει 0,73 έδρες και το ΚΚΕ 1,72 έδρες, άρα στη δεύτερη κατανομή το ΚΚΕ παραμένει με μία έδρα και τη δεύτερη την κερδίζει η Νέα Αριστερά. Ετσι, σε αυτό το σενάριο έχουμε Ν.Δ. 7, ΣΥΡΙΖΑ 4, ΠΑΣΟΚ 3, Ελληνική Λύση 2, ΚΚΕ 1, Νίκη 1, Πλεύση Ελευθερίας 1, ΜέΡΑ25 1 και Νέα Αριστερά 1.

Η ακραία περίπτωση

Οπως προαναφέρθηκε, οι συνδυασμοί μπορεί να είναι δεκάδες, σε όλες όμως τις περιπτώσεις το εύρος των κομμάτων είναι συγκεκριμένο, εκτός αν υπάρξει κάποια πολύ μεγάλη έκπληξη. Η Ν.Δ. θα κινηθεί στις 7-8 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ στις 3-4, το ΠΑΣΟΚ σε όλες τις πιθανές μετρήσεις είναι στις 3, το ΚΚΕ θα λάβει από 1-2, η Ελληνική Λύση 2 και τα μικρά κόμματα από 1. Μια ακραία περίπτωση είναι η Ν.Δ. να βγάλει 9 έδρες, εάν περάσουν το 3% μόλις 5 κόμματα, κάτι που μοιάζει απίθανο, και η Ελληνική Λύση 3 έδρες εάν πλησιάσει το διψήφιο ποσοστό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT