Εντός και Εκτός: Ο Τασούλας, τα regalia και ο Οθων

Εντός και Εκτός: Ο Τασούλας, τα regalia και ο Οθων

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν πρέπει να προκαλεί καμία έκπληξη όταν κάποιος Τούρκος αξιωματούχος, από τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέχρι το πιο χαμηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησής του, ομνύει στη «Γαλάζια Πατρίδα». «Ενώ συνεχίζουμε την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, προστατεύουμε τα σύνορά μας. Και δίχως κανέναν συμβιβασμό υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη “Γαλάζια Πατρίδα” και στην “Πατρίδα των Αιθέρων”. Την ίδια ώρα, δίνουμε την υποστήριξή μας σε φιλικές και συμμαχικές χώρες όπως στην Κύπρο (σ.σ. τα Κατεχόμενα), στο Αζερμπαϊτζάν, στη Λιβύη, στη Σομαλία, στο Κατάρ και σε διαφορετικές περιοχές συμβάλλουμε στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη». Αυτά είπε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, επιβεβαιώνοντας αυτό που αντιλαμβάνονται όλοι: Με το ιδεολόγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», ουσιαστικά η Τουρκία ζητάει παράδοση τμήματος της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης έχασε χθες την ψυχραιμία του κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξής του με τη δημοσιογράφο Ρένα Παυλάκη του σταθμού της Ρόδου Real Voice. Προφανέστατα ενοχλημένος από τη συζήτηση, αποχώρησε, ισχυριζόμενος ότι θα έχανε την πτήση της επιστροφής. Η συζήτηση που προκάλεσε την αποχώρηση Κασσελάκη από τον ραδιοθάλαμο ξεκίνησε όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι σε συνομιλία του με επαγγελματίες της τουριστικής αγοράς στη Ρόδο πληροφορήθηκε ότι «η αγορά είναι κάτω σε σχέση με πέρυσι». Η δημοσιογράφος απάντησε ότι «δεν είμαστε κάτω, έχουμε αύξηση 20%», με τον κ. Κασσελάκη να ανταπαντά «στον τζίρο ή στο κέρδος;». Η δημοσιογράφος σχολίασε ότι η ίδια δεν γνωρίζει τα λογιστικά βιβλία των επαγγελματιών, ρωτώντας τον αν τα έχει δει ο ίδιος. Μίλησα μαζί τους και μου λένε ότι είναι κάτω τα κέρδη τους», απάντησε ο κ. Κασσελάκης, με τη δημοσιογράφο να σχολιάζει: «Κι εγώ μίλησα και μου είπαν ότι είναι η καλύτερη χρονιά όλων των εποχών. Σε ποιον λένε την αλήθεια; Σε εμένα ή σε εσάς;». Αυτοί είναι οι διάλογοι. Κατά τα λοιπά, ακολούθησε το γνωστό γαϊτανάκι αλληλοκατηγοριών ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Αν έχετε χρόνο κάποια στιγμή στα επόμενα 49 χρόνια, μπορείτε να προγραμματίσετε μια επίσκεψη στην αίθουσα Τροπαίων «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Βουλής των Ελλήνων, όπου από χθες εκτίθενται τα «βασιλικά εμβλήματα του Οθωνα, στέμμα-σκήπτρο-ξίφος». Οπως πληροφορηθήκαμε χθες σε ανακοίνωση του προέδρου του Κοινοβουλίου Κωνσταντίνου Τασούλα θα εκτεθούν στο κτίριο (άλλωστε η Βουλή ήταν το ανάκτορο που στέγασε τον πρώτο μονάρχη της σύγχρονης Ελλάδας), ενώ μάθαμε ότι τα ιστορικά κειμήλια τα παρέλαβε από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Θα εκτίθενται μέχρι και το σωτήριο έτος 2073. Κατά τον κ. Τασούλα, «η Ιστορία διαπερνά τα καθεστώτα, διαπερνά τα πολιτεύματα και κάνει ό,τι πιο πολύτιμο έχει να κάνει: διδάσκει. Γι’ αυτό και αυτά τα αποκαλυπτήρια που κάνουμε εδώ σήμερα δεν είναι μόνο αποκαλυπτήρια εμβληματικών μνημών είναι και αποκαλυπτήρια διδασκαλίας της ιστορίας». Τα regalia αυτά δεν φόρεσε ποτέ ο Οθωνας, γεγονός που θυμίζει τις ταραχώδεις διακυμάνσεις της μοναρχικής ιστορίας του «ελληνικού κρατιδίου που πάλευε να επιβιώσει», όπως υπενθύμισε ο κ. Τασούλας. Στην τελετή ήταν παρόντες και Γερμανοί, όπως ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Τόμας Μπάγκερ και ο πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα, Αντρέας Κιντλ. Η τελετή συνέπεσε με τον 6ο γύρο των ελληνογερμανικών διαβουλεύσεων σε επίπεδο υφυπουργών στην Αθήνα, γι’ αυτό η επίσημη παρουσία των Γερμανών, οι οποίοι, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι Βαυαροί.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η αεροπορική βάση της Ελευσίνας, όπου χθες προσγειώθηκε το αεροσκάφος που μετέφερε τα λείψανα εννέα ακόμα οπλιτών που επαναπατρίστηκαν από την Κύπρο, όπου σκοτώθηκαν πριν από 50 χρόνια ενώ πολεμούσαν τους Τούρκους εισβολείς. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας χαιρέτισε κατά την τελετή που έγινε στην Ελευσίνα ονομαστικά τους εννέα οπλίτες (έλαβαν όλοι βαθμό μετά θάνατον) Εφεδρο Ανθυπολοχαγό Κωνσταντίνο Τσαγγαλίδη, και τους Εφέδρους Ανθυπασπιστές Γεώργιο Αναλυτή, Αναστάσιο Κρατημένο, Κωνσταντίνο Τσιτιρίδη, Ιωάννη Ηλιόπουλο, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Ηλία Τούλη, Γεώργιο Μαρτζάκλη, Αλέξιο – Αλέξανδρο Χριστόπουλο. «Ολοι θανόντες εν πολέμω. Θα αναπαυθούν εν ειρήνη στην πατρώα γη, έχοντας επιτελέσει το καθήκον προς την πατρίδα και τον ελληνισμό», είπε ο κ. Δένδιας και υπογράμμισε ότι «όλοι οι νεκροί είναι έφεδροι. Επιβεβαίωση της ιστορικής επιλογής για χιλιετίες του ελληνισμού. Ασπίδα της πατρίδας ήταν, είναι, θα είναι ο στρατός των πολιτών της».

Η ΑΤΑΚΑ

«Είναι σωστό να ψηφίζουν οι Ελληνες παντού. Στηρίξαμε την επιστολική ψήφο αλλά νομοθετήθηκε με προβλήματα και με περιστολές τις οποίες επισημάναμε εγκαίρως όπως η κατάργηση της ψήφου στα προξενεία που την είχαν συνηθίσει οι συμπολίτες μας». Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου (9,84), δείχνοντας ότι μπορεί να ασκήσει και εποικοδομητική κριτική. Νωρίτερα, βέβαια, είπε ότι τη συμφωνία των Πρεσπών την επέβαλε ο Τραμπ, αλλά Σάββατο είναι, πάνω απ’ όλα καλή καρδιά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT