Και τζιχάντ στα τουρκικά βιβλία

Αντιδράσεις και στο εσωτερικό για «χρωματισμό» των σχολικών προγραμμάτων, πέραν της «Γαλάζιας Πατρίδας»

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Τουρκίας δεν προκαλεί αντιδράσεις μόνο στην Ελλάδα λόγω της συμπερίληψης στη διδακτέα ύλη της «Γαλάζιας Πατρίδας». Για διαφορετικούς λόγους, προκαλεί αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Τουρκίας. Η αντιπολίτευση αλλά και τα συνδικάτα εκπαιδευτικών έχουν ξεσηκωθεί για το νέο πρόγραμμα το οποίο έλαβε έγκριση μετά μια περίοδο «διαβούλευσης» μόλις τριών εβδομάδων.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι καμία από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν σε αυτό το μικρό διάστημα της προσχηματικής «διαβούλευσης» δεν ελήφθη υπόψη. Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν πως στόχος της κυβέρνησης είναι η προπαγάνδα και στο εσωτερικό, με την προβολή και την εμπέδωση μιας νέας εθνικής ιδεολογίας, προσανατολισμένης στα ισλαμιστικά πιστεύω του κυβερνώντος κόμματος.

«Δεν αποδεχόμαστε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο συντάχθηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα και την ιδεολογία της κυβέρνησης, το οποίο είναι εναντίον του κοσμικού κράτους και της επιστήμης», δήλωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου εκπαιδευτικών Egitim-Sen, Κεμάλ Ιρμάκ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Medyascope, «υπήρξε σκληρή κριτική κατά του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος, στο οποίο υποβλήθηκαν 67.284 σχόλια και προτάσεις από φορείς της εκπαίδευσης. Οι επικρίσεις δεν ελήφθησαν υπόψη στο νέο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο εγκρίθηκε οριστικά».

H τουρκική εφημερίδα Birgun αναφέρει πως στο νέο εκπαιδευτικό σύστημα θα υπάρχει ο όρος τζιχάντ (ιερός πόλεμος), ενώ το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα μιλάει για περιορισμό των αναφορών στον Κεμάλ Ατατούρκ, περισσότερα θρησκευτικά μαθήματα κτλ.

«Eδώ δεν υπάρχει ούτε επιστημονική σκέψη ούτε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα και δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι παραπάνω από αυτόν τον υπουργό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Γκιοκχάν Γκιουναϊντίν.

Η «Γαλάζια Πατρίδα» και το τουρκολιβυκό μνημόνιο που εντάχθηκαν στη διδακτέα ύλη φαίνεται να είναι μέρος αυτής της αλλαγής προσανατολισμού που επιχειρείται και μέσω των σχολικών εγχειριδίων, λένε πολιτικοί αναλυτές.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Medyascope, «υπήρξε σκληρή κριτική κατά του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος, στο οποίο υποβλήθηκαν 67.284 σχόλια και προ- τάσεις από φορείς της εκπαίδευσης».

Ηδη η θεωρία αυτή κάνει την επανεμφάνισή της και στις δηλώσεις των πολιτικών της γειτονικής χώρας. Μόλις την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Αλπαρσλάν Αλμπαϊράκ, αναφερόμενος στις σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις της Τουρκίας δήλωσε ότι «δεν σημαίνει ότι έχουμε παραιτηθεί από την Ανατολική Μεσόγειο, θα συνεχίσουμε επίμονα και πεισματικά αυτές τις έρευνες σε όλη αυτή την περιοχή που ορίζεται ως “Γαλάζια Πατρίδα”».

Ενώ μια ημέρα μετά, την Παρασκευή, ο υπουργός Αμυνας της γειτονικής χώρας Γιασάρ Γκιουλέρ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ενώ συνεχίζουμε την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, προστατεύουμε τα σύνορά μας. Και δίχως κανένα συμβιβασμό υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη Γαλάζια Πατρίδα και στην Πατρίδα των Αιθέρων».

Παρόμοια προσέγγιση επικρατεί και στο ζήτημα των θαλάσσιων πάρκων, μια και η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών παραμένει θέση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σε ό,τι αφορά και τις δραστηριότητες της Ελλάδας για την προστασία του περιβάλλοντος στο Αιγαίο.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, αξιωματούχοι της γειτονικής χώρας με δηλώσεις τους σε φιλοκυβερνητικά μέσα υποστήριξαν ότι η Αγκυρα ετοιμάζεται να χαράξει δικά της θαλάσσια πάρκα, ως απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η διαρροή εκτιμάται ότι έχει στόχο την αποτροπή των ελληνικών σχεδίων στο Αιγαίο και την αποφυγή «τετελεσμένων», όπως ισχυρίζονται στη γειτονική χώρα.

Πάντως, υπάρχουν και κάποιες αναλύσεις πως η τουρκική κυβέρνηση κάνει «ανοίγματα» προς το παλιό στρατιωτικό και κεμαλικό κατεστημένο της Τουρκίας, καθώς οι θεωρίες των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, της «Γαλάζιας Πατρίδας» αλλά και της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, είναι πεδία όπου δεν υπάρχει καμία διαφωνία μεταξύ όλων των πλευρών. Ως ένδειξη της επαναπροσέγγισης με τους κεμαλικούς παρουσιάζεται η απόφαση του κ. Ερντογάν να δώσει αμνηστία σε έξι φυλακισμένους απόστρατους στρατηγούς που είχαν καταδικαστεί λόγω του τουρκικού στρατιωτικού μνημονίου (το οποίο χαρακτηρίζεται και ως «πραξικόπημα») στις 28 Φεβρουαρίου 1997, με στόχο τον τότε πρωθυπουργό ισλαμιστή Νετζμετίν Ερμπακάν.

Ο Ερντογάν προχώρησε σε άφεση του υπολοίπου των ποινών των κατηγορουμένων λόγω γήρατος και προβλημάτων υγείας. Το διάταγμα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ενα δεύτερο βήμα ήταν η συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Οζγκιούρ Οζέλ. Τα τελευταία χρόνια ο κ. Ερντογάν δεν είχε συναντήσει καθόλου τον πρώην πρόεδρο του συγκεκριμένου κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ακούγονται μάλιστα και φωνές που κατηγορούν την τουρκική κυβέρνηση πως έχει υποχωρήσει απέναντι στην Ελλάδα και τονίζουν ότι ακολουθείται μια λανθασμένη πολιτική. Ο ιδιαίτερα γνωστός δημοσιογράφος της Τουρκίας Φατίχ Αλταϊλί, ο οποίος ήταν και διευθυντής στην εφημερίδα Haberturk, σε βίντεο που ανήρτησε υποστηρίζει πως «δεν λέμε κουβέντα για τα νησιά στο Αιγαίο που κατέχει η Ελλάδα. Γράφει σχετικά ο Ουμίτ Γιαλίμ, πρέσβης και πρώην γενικός γραμματέας του Τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Εχουμε αποδεχθεί τα τετελεσμένα γεγονότα και τις de facto καταστάσεις που έχει δημιουργήσει η Ελλάδα σχετικά με τα νησιά. Σταματήσαμε τη στρατιωτική μας δραστηριότητα στην περιοχή και τερματίσαμε τις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή. Δεν υπάρχει τίποτα που να προκαλεί ένταση με την Ελλάδα. Κάναμε σχεδόν όλα όσα ήθελε η Ελλάδα και κάναμε κάθε είδους βήμα υποχώρησης. Εφόσον αποδεχθήκαμε σιωπηρά τον χάρτη της Σεβίλλης, στον οποίο είχαμε έντονες αντιρρήσεις, η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να μας πει. Εμείς δεν τους λέμε τίποτα. Εχουμε καλές σχέσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT