Κυρ. Μητσοτάκης: Live η διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού

Κυρ. Μητσοτάκης: Live η διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού

Στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων η διακαναλική του πρωθυπουργού ενόψει των ευρωεκλογών

4' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διακαναλική συνέντευξη Τύπου ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών της 9ης Ιουνίου παραχωρεί στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παρακολουθήστε live:

Βασικά σημεία της διακαναλικής του πρωθυπουργού:

Για την άνοδο της ακροδεξιάς: «Εκτιμώ ότι και τώρα τα κόμματα δεξιά της Ν.Δ. θα έχουν μια ισχυρή παρουσία. Η κυβέρνηση, όμως, έχει ελέγξει το μεταναστευτικό, ένα από τα βασικά επιχειρήματα της ακροδεξιάς στην Ευρώπη».

Για τα κόμματα που βρίσκονται δεξιά της Ν.Δ.: «Κοινός τόπος με τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της Ν.Δ. δεν υπάρχει. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε με ανθρώπους που επικαλούνται έναν ψευτοπατριωτισμό. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε με κόμματα που εργαλειοποιούν τη θρησκεία με τρόπο απροκάλυπτο, όπως κάνει ένα κόμμα που βρίσκεται δεξιά της Ν.Δ». 

Για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης κατά τον πρώτο χρόνο της δεύτερης θητείας της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον νέο δικαστικό χάρτη, στις αυξήσεις μισθών, σε παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική, στο Ταμείο Ανάπτυξης και στην Υγεία. 

«Διατηρώ το δικαίωμα σε αλλαγές προσώπων», απάντησε ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ενώ αναφέρθηκε εκ νέου στην αύξηση των μισθών και των θέσεων εργασίας που «αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης». «Ο στόχος μας είναι να πέσει η ανεργία κάτω του 10% έως το 2025, κάτι που πιστεύω ότι θα πετύχουμε». 

Για το ζήτημα της ακρίβειας: Οσον αφορά το ζήτημα του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα μείωσης του. «Μου κάνει εντύπωση που δεν μπορέσαμε να συγκροτήσουμε ένα εθνικό μέτωπο για τις πολυεθνικές. Νόμιζα ότι η Αριστερά είναι κατά των ολιγοπωλίων και τον μονοπωλίων. Είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα επιβάλει περιορισμούς στις πολυεθνικές». 

Σε ερώτηση της «Κ» αναφορικά με το «εθνικό αντίκτυπο των ευρωεκλογών», ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν μετατρέπουμε εμείς τις ευρωεκλογές σε ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Η αντιπολίτευση έρχεται και λέει “στείλτε μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση”. Σηκώνουμε το γάντι της πρόκλησης. Θέλουμε ισχυρή εντολή για να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις. Δεν θα δώσουμε τη δυνατότητα στον λαϊκισμό των λεφτόδεντρων να ξανασηκώσει κεφάλι. Η Ελλάδα δεν θα ξαναγυρίσει ούτε στο 2012, ούτε στο 2015. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει μάθει από τα λάθη της και επανέρχεται σε μια λογική ακοστολόγητων παροχών. Οι Ελληνες πολίτες πρέπει να στείλουν μήνυμα απόρριψης αυτού του εύκολου και αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού. Δεν θα αλλάξουν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί. Θέλω το βράδυ των ευρωεκλογών να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ν.Δ. παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη. Είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες θα μάς δώσουν αυτή τη νέα εντολή». 

Για τον πήχη των ευρωεκλογών για τη Νέα Δημοκρατία: «Συγκρίνουμε ευρωεκλογές με ευρωεκλογές. Πιστεύω ότι μπορούμε να προσεγγίσουμε -αν όχι και να υπερβούμε- τον στόχο μας. Το βράδυ των εκλογών όλοι θα κάνουμε “ταμείο” και θα ακούσουμε τα μηνύματα που θα στείλουν οι πολίτες». 

Για τον Στέφανο Κασσελάκη: «Θα του έθετα ένα ερώτημα: Γιατί δεν έχει καταθέσει το “πόθεν έσχες” του; Το πώς έχει δημιουργήσει ένας αρχηγός την περιουσία του είναι κάτι που απασχολεί τους πολίτες. Από τον κ. Κασσελάκη δεν έχω ακούσει κουβέντα για την Ευρώπη και για τις σημαντικές προκλήσεις της επόμενης μέρας». 

«Οσοι κατηγορούν την κυβέρνηση για επιδοματική πολιτική, να μας πουν ποια επιδόματα θα περικόψουν και πως», σημείωσε σε άλλο σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ ερωτηθείς για τα Τέμπη απάντησε τα ακόλουθα: «Οι κατηγορίες για συγκάλυψη είναι πολύ άδικες. Η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη με 34 κατηγορούμενους. Η κυβέρνηση προσέφερε όλες τις διευκολύνσεις στη Δικαιοσύνη ώστε η δίκη να ολοκληρωθεί το συντομότερο. Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Αν κάποιοι δεν έχουν ας το πουν ανοιχτά. Η κυβέρνηση είναι πάντα ανοιχτή και πρόθυμη να συζητήσει στη Βουλή οποιαδήποτε ενδεχόμενη ποινική ευθύνη υπουργών με βάση το Σύνταγμα. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε δει τίποτα σε αυτή την κατεύθυνση. Εφόσον κατατεθεί αίτημα για προανακριτική, θα συζητηθεί αμέσως. Δεν μπορώ, όμως, να μιλήσω για ένα υποθετικό σενάριο χωρίς να δω ένα κατηγορητήριο. Ευθύνη μας είναι να διευκολύνουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και υποχρεώση μας να διασφαλίσουμε ότι μια τέτοια τραγωδία δεν θα ξαναγίνει». 

Για τη Βόρεια Μακεδονία: «Αναμένω από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας να αναγνωρίσει δημόσια ότι σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι το όνομα της χώρας του είναι Βόρεια Μακεδονία erga omnes. Δεν θα δεχτεί η Ελλάδα τη διάθεση του vMRO να αμφισβητήσει στην πράξη την μία και ενιαία ονομασία. Θα θέσω το ζήτημα στη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ. Θα ενθάρρυνα την ηγεσία των Σκοπίων να μην θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή της πορεία την οποία η χώρα μας έχει στηρίξει. Πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική και ότι θα υπάρξει αναγνώριση του αυτονόητου. Θα απαιτήσουμε απόλυτη συμμόρφωση και δεν είμαστε μόνοι μας. Τα σκόπια είναι απομονωμένα». 

Ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για την υγεία δήλωσε τα εξής: «Η ριζική αναμόρφωση του ΕΣΥ είναι πρώτη προτεραιότητα με ορίζοντα τετραετίας. Το ΕΣΥ στάθηκε όρθιο στην πανδημία. Αγωνιζόμαστε τώρα να καλύψουμε και το χαμένο έδαφος της πανδημίας και να ξαναστήσουμε το ΕΣΥ. Χρειάζεται βοήθεια και στήριξη και ως προς το ανθρώπινο δυναμικό όπου γίνονται προσλήψεις όχι με την ταχύτητα που θα θέλαμε – υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση από το ΑΣΕΠ- επενδύουμε και στον πληρη εκσυγχρονικό βασικών δομών. Τα έργα αυτά είναι έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Μαζί με το ΕΣΠΑ μας δίνει την δυνατότητα να κάνουμε τη μεγαλύτερη επένδυση στο ΕΣΥ. Θα το δουν οι πολίτες δύο χρόνια. Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς πάλι χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ηλεκτρονική συνταγογράφηση μας δίνει δυνατότητα να εξοικονομήσουμε πόρους. Και βέβαια οι προληπτικές εξετάσεις. Η υγεία δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία. Για πρώτη φορά υπάρχει κυβέρνηση που παίρνει στα σοβαρά και την α’ βαθμια φροντίδα και την πρόληψη. Εχουμε 20.000 γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού με προληπτικές εξετάσεις. Αυτό είναι Ευρώπη. Είμαστε σε αυτό πρωταγωνιστές στην Ευρώπη. Έχω ακούσει ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά λίγους. Πείτε το στη γυναίκα που μου είπε ότι τώρα θα γίνει καλά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT