Μητσοτάκης: «Να μη δώσουμε τη δυνατότητα στον λαϊκισμό των “λεφτόδεντρων” να σηκώσει κεφάλι»

Μητσοτάκης: «Να μη δώσουμε τη δυνατότητα στον λαϊκισμό των “λεφτόδεντρων” να σηκώσει κεφάλι»

«Γιατί δεν καταθέτει το "πόθεν έσχες" του ο κ. Κασσελάκης;» - «Θα θέσω το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ». Τι είπε για Τέμπη, ακρίβεια και επιστολική ψήφο.

6' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πολιτικό διακύβευμα των ευρωεκλογών, τον πήχη για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και τους κεντρικούς άξονες του κυβερνητικού προγράμματος ένα χρόνο μετά την έναρξη της δεύτερης θητείας της, έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της διακαναλικής του συνέντευξης το πρωί της Κυριακής. 

«Συγκρίνουμε ευρωεκλογές με ευρωεκλογές. Πιστεύω ότι μπορούμε να προσεγγίσουμε -αν όχι και να υπερβούμε- τον στόχο μας. Το βράδυ των εκλογών όλοι θα κάνουμε “ταμείο” και θα ακούσουμε τα μηνύματα που θα στείλουν οι πολίτες», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός για τις ευρωεκλογές, ενώ σε ερώτηση της «Κ» για τον «εθνικό αντίκτυπο» της ευρωκάλπης σημείωσε τα εξής:

«Δεν θα δώσουμε τη δυνατότητα στον λαϊκισμό των λεφτόδεντρων να ξανασηκώσει κεφάλι. Η Ελλάδα δεν θα ξαναγυρίσει ούτε στο 2012, ούτε στο 2015. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει μάθει από τα λάθη της και επανέρχεται σε μια λογική ακοστολόγητων παροχών. Οι Ελληνες πολίτες πρέπει να στείλουν μήνυμα απόρριψης αυτού του εύκολου και αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού». 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έθεσε στον Στέφανο Κασσελάκη το ερώτημα «γιατί δεν καταθέτει το “πόθεν έσχες” του». 

Σε άλλο σημείο της διακαναλικής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε νέο μήνυμα προς τη Βόρεια Μακεδονία λέγοντας πως «δεν θα δεχτεί η Ελλάδα τη διάθεση του vMRO να αμφισβητήσει στην πράξη την μία και ενιαία ονομασία» και ότι αναμένει από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας «να αναγνωρίσει δημόσια ότι σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι το όνομα της χώρας του είναι Βόρεια Μακεδονία erga omnes». Μάλιστα, ανέφερε ότι θα θέσει το ζήτημα στην επικείμενη συνδιάσκεψη του ΝΑΤΟ. 

Παρακολουθήστε εδώ ολόκληρη τη διακαναλική του πρωθυπουργού:

Βασικά σημεία της διακαναλικής του πρωθυπουργού:

Για την άνοδο της ακροδεξιάς: «Εκτιμώ ότι και τώρα τα κόμματα δεξιά της Ν.Δ. θα έχουν μια ισχυρή παρουσία. Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, έχει ελέγξει το μεταναστευτικό, ένα από τα βασικά επιχειρήματα της ακροδεξιάς στην Ευρώπη».

Για τα κόμματα που βρίσκονται δεξιά της Ν.Δ.: «Κοινός τόπος με τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της Ν.Δ. δεν υπάρχει. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε με ανθρώπους που επικαλούνται έναν ψευτοπατριωτισμό. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε με κόμματα που εργαλειοποιούν τη θρησκεία με τρόπο απροκάλυπτο, όπως κάνει ένα κόμμα που βρίσκεται δεξιά της Ν.Δ». 

Για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης κατά τον πρώτο χρόνο της δεύτερης θητείας της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον νέο δικαστικό χάρτη, στις αυξήσεις μισθών, σε παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική, στο Ταμείο Ανάπτυξης και στην Υγεία. 

«Διατηρώ το δικαίωμα σε αλλαγές προσώπων», απάντησε ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ενώ αναφέρθηκε εκ νέου στην αύξηση των μισθών και των θέσεων εργασίας που «αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης». «Ο στόχος μας είναι να πέσει η ανεργία κάτω του 10% έως το 2025, κάτι που πιστεύω ότι θα πετύχουμε». 

Για το ζήτημα της ακρίβειας: Οσον αφορά το ζήτημα του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα μείωσης του. «Μου κάνει εντύπωση που δεν μπορέσαμε να συγκροτήσουμε ένα εθνικό μέτωπο για τις πολυεθνικές. Νόμιζα ότι η Αριστερά είναι κατά των ολιγοπωλίων και τον μονοπωλίων. Είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα επιβάλει περιορισμούς στις πολυεθνικές», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση της «Κ» αναφορικά με το «εθνικό αντίκτυπο των ευρωεκλογών», ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν μετατρέπουμε εμείς τις ευρωεκλογές σε ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Η αντιπολίτευση έρχεται και λέει “στείλτε μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση”. Σηκώνουμε το γάντι της πρόκλησης. Θέλουμε ισχυρή εντολή για να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις. Δεν θα δώσουμε τη δυνατότητα στον λαϊκισμό των λεφτόδεντρων να ξανασηκώσει κεφάλι. Η Ελλάδα δεν θα ξαναγυρίσει ούτε στο 2012, ούτε στο 2015. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει μάθει από τα λάθη της και επανέρχεται σε μια λογική ακοστολόγητων παροχών. Οι Ελληνες πολίτες πρέπει να στείλουν μήνυμα απόρριψης αυτού του εύκολου και αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού. Δεν θα αλλάξουν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί. Θέλω το βράδυ των ευρωεκλογών να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ν.Δ. παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη. Είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες θα μάς δώσουν αυτή τη νέα εντολή». 

Για τον πήχη των ευρωεκλογών για τη Νέα Δημοκρατία: «Συγκρίνουμε ευρωεκλογές με ευρωεκλογές. Πιστεύω ότι μπορούμε να προσεγγίσουμε -αν όχι και να υπερβούμε- τον στόχο μας. Το βράδυ των εκλογών όλοι θα κάνουμε “ταμείο” και θα ακούσουμε τα μηνύματα που θα στείλουν οι πολίτες». 

«Γιατί ο Κασσελάκης δεν έχει καταθέσει το “πόθεν έσχες” του;»

Για τον Στέφανο Κασσελάκη: «Θα του έθετα ένα ερώτημα: Γιατί δεν έχει καταθέσει το “πόθεν έσχες” του; Το πώς έχει δημιουργήσει ένας αρχηγός την περιουσία του είναι κάτι που απασχολεί τους πολίτες. Από τον κ. Κασσελάκη δεν έχω ακούσει κουβέντα για την Ευρώπη και για τις σημαντικές προκλήσεις της επόμενης μέρας». 

«Οσοι κατηγορούν την κυβέρνηση για επιδοματική πολιτική, να μας πουν ποια επιδόματα θα περικόψουν και πως», σημείωσε σε άλλο σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ ερωτηθείς για τα Τέμπη απάντησε τα ακόλουθα: «Οι κατηγορίες για συγκάλυψη είναι πολύ άδικες. Η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη με 34 κατηγορούμενους. Η κυβέρνηση προσέφερε όλες τις διευκολύνσεις στη Δικαιοσύνη ώστε η δίκη να ολοκληρωθεί το συντομότερο. Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Αν κάποιοι δεν έχουν ας το πουν ανοιχτά. Η κυβέρνηση είναι πάντα ανοιχτή και πρόθυμη να συζητήσει στη Βουλή οποιαδήποτε ενδεχόμενη ποινική ευθύνη υπουργών με βάση το Σύνταγμα. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε δει τίποτα σε αυτή την κατεύθυνση. Εφόσον κατατεθεί αίτημα για προανακριτική, θα συζητηθεί αμέσως. Δεν μπορώ, όμως, να μιλήσω για ένα υποθετικό σενάριο χωρίς να δω ένα κατηγορητήριο. Ευθύνη μας είναι να διευκολύνουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και υποχρεώση μας να διασφαλίσουμε ότι μια τέτοια τραγωδία δεν θα ξαναγίνει». 

«Θα θέσω το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας στη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ»

Για τη Βόρεια Μακεδονία: «Αναμένω από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας να αναγνωρίσει δημόσια ότι σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι το όνομα της χώρας του είναι Βόρεια Μακεδονία erga omnes. Δεν θα δεχτεί η Ελλάδα τη διάθεση του vMRO να αμφισβητήσει στην πράξη την μία και ενιαία ονομασία. Θα θέσω το ζήτημα στη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ. Θα ενθάρρυνα την ηγεσία των Σκοπίων να μην θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή της πορεία την οποία η χώρα μας έχει στηρίξει. Πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική και ότι θα υπάρξει αναγνώριση του αυτονόητου. Θα απαιτήσουμε απόλυτη συμμόρφωση και δεν είμαστε μόνοι μας. Τα σκόπια είναι απομονωμένα». 

«Ευρωβουλευτές ζήτησαν να περικοπούν ευρωπαϊκά κονδύλια από την Ελλάδα»

Για τον κίνδυνο υψηλών ποσοστών αποχής: «Εχω κάνει μεγάλη προσπάθεια για να πείσω τους πολίτες ότι έχει μεγάλη σημασία να συμμετέχουν στις εκλογές. Εχει αρχίσει να εμπεδώνεται στους πολίτες η αίσθηση ότι το ευρωκοινοβούλιο δεν είναι ένας αδιάφορος θεσμός. Τίποτα δεν με στεναχώρησε περισσότερο από ευρωβουλευτές που έβαλαν το κομματικό τους συμφέρον πάνω από το συμφέρον της χώρας. Υπήρξαν ευρωβουλευτές που ζήτησαν να περικοπούν ευρωπαϊκά κονδύλια γιατί λέγαν ότι η Ελλάδα παραβιάζει το Κράτος Δικαίου. Να μην στείλουμε τέτοιους ευρωβουλευτές». 

«Μετά τις ευρωεκλογές, η συζήτηση για την επιστολική στις εθνικές εκλογές»

Για την επιστολική ψήφο: «Μέχρι στιγμής αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία. Πολίτες μας λένε ότι “γίναμε Ευρώπη”. Ναι, γίναμε Ευρώπη και σε αυτό. Αμέσως μετά τις εκλογές, θα ανοίξουμε τη συζήτηση για την επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές. Υπάρχει κάτι το οποίο είναι προφανές: επιστολική ψήφος για τους εκτός επικρατείας συμπολίτες μας, το Σύνταγμα ορίζει ότι χρειαζόμαστε 200 ψήφους, δεν φαντάζομαι ότι θα έχουμε δυσκολία να τις βρούμε. Τα πράγματα είναι πιο σύνθετα όταν μιλάμε για τους πολίτες εντός Ελλάδος. Εκεί υπάρχει ο σταυρός, και προφανώς δεν μπορούμε να έχουμε δύο ταχύτητες ψηφοδελτίων. Αυτό προσθέτει βαθμούς συνθετότητας στην άσκηση. Είμαστε, όμως, ανοιχτοί να διερευνήσουμε και τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου και για τους εντός Επικρατείας στις εκλογές του 2027, εφόσον αυτό είναι συνταγματικά τεχνικά εφαρμόσιμο». 

«Νέο πρόγραμμα “Σπίτι μου”»

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της στέγης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προς ώρας η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Ευρώπη σε ό,τι αφορά στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και προανήγγειλε ένα νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» ύψους 2 δις ευρώ και με διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων, πιθανώς στα ζευγάρια της ηλικιακής ομάδας 40-50. 

Σε ό,τι αφορά στο air bnb, είπε «μελετούμε περιορισμούς για τις περιοχές, που υπάρχει έντονο πρόβλημα στέγης ως προς τις συνολικές ημέρες σε επίπεδο έτους”. Σε ερώτηση για τα περιστατικά bullying στα σχολεία, ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στην πρωτοβουλία της επέκτασης του panic button και στους εφήβους. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός υιοθέτησε αυστηρό τόνο λέγοντας ότι «καθόμαστε σε μία βόμβα σε ό,τι αφορά στους νέους, θα απαιτηθεί κανονιστικό πλαίσιο και από την Ευρωπαική Ένωση με σαφείς και αυστηρούς κανόνες που θα πρέπει να σέβονται οι συγκεκριμένες εταιρείες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT