Μητσοτάκης: Ο ανασχηματισμός, το «πόθεν έσχες της Θεσσαλονίκης» και η σχέση με Ανδρουλάκη

Μητσοτάκης: Ο ανασχηματισμός, το «πόθεν έσχες της Θεσσαλονίκης» και η σχέση με Ανδρουλάκη

«Ελπίζω μετά το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, να μην έχουμε και το “πόθεν έσχες” της Θεσσαλονίκης», το σχόλιό του για το «πόθεν έσχες» Κασσελάκη

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κάποτε είχαμε πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζω αυτή τη φορά να μην έχουμε “πόθεν έσχες” της Θεσσαλονίκης», ήταν το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με την επικείμενη παρουσίαση του «πόθεν έσχες» του Στέφανου Κασσελάκη, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ 100,3. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, στα Τέμπη, στο διακύβευμα των ευρωεκλογών, στη σχέση του με τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς και  στα οικονομικά της Ν.Δ.

Για τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. που προβληματίζονται σήμερα για το αν θα ψηφίσουν ξανά στις ευρωεκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Υπάρχουν δύο λόγοι που ίσως να μη θέλει κανείς να μας ψηφίσει: ο πρώτος είναι να μην είναι ικανοποιημένος, ο δεύτερος είναι να μη θεωρεί ότι οι ευρωεκλογές έχουν αξία», είπε ο πρωθυπουργός, παραθέτοντας παρεμβάσεις της κυβέρνησης μετά την έναρξη της δεύτερης θητείας της, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση υλοποιεί το προγραμματικό της σχέδιο στο μέτωπο της εργασίας, της Παιδείας, της Υγείας, των επενδύσεων.

«Είμαστε συνεπείς στη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα, ενίοτε παίρνοντας και το πολιτικό κόστος», συμπλήρωσε αναγνωρίζοντας το πρόβλημα της αύξησης του κόστους ζωής τα τελευταία χρόνια. Ως προς το δεύτερο σκέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην αγορά και στις «μόνιμες αυξήσεις μισθών και εισοδημάτων», καθώς και στην «καταπολέμηση της ανεργίας». 

Ειδικότερα, για το ζήτημα της ακρίβειας υποστήριξε ότι «το κόστος ζωής έχει αυξηθεί μετά την πανδημία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ», ενώ τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε εξαιρετικά αυστηροί στον έλεγχο των κανόνων της αγοράς». Οσον αφορά το ζήτημα των πολυεθνικών, ο πρωθυπουργός είπε ότι «οι πολυεθνικές ακολουθούν πρακτικές που τιμωρούν τις μικρές αγορές» και πως το «ζήτημα απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση», εξ ου και η επιστολή που απέστειλε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Βεβαίως και απάντησε στην επιστολή λέγοντας ότι η επιτροπή πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά», προσέθεσε λέγοντας πως «η Αριστερά, που υποτίθεται ότι είναι κατά των μονοπωλίων, μου ασκεί κριτική» για το ζήτημα των πολυεθνικών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι τράπεζες «πρέπει να αντιληφθούν ότι στη νέα εποχή έχουν και έναν αναπτυξιακό ρόλο» και αποκάλυψε ότι η Ελλάδα θα διεκδικήσει «δυναμικό χαρτοφυλάκιο» στην Ευρώπη για την επόμενη πενταετία. Αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόμενο να μπουν νέοι περιορισμοί στο AirBnB και σε προγράμματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. «Είναι κάτι το οποίο θα μελετήσουμε και, όταν είμαστε έτοιμοι, θα προχωρήσουμε στη νομοθέτηση», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ απάντησε και για το νέο πρόγραμμα «Σπίτι Μου», το οποίο, όπως είπε, «αν εγκριθεί η χρηματοδότηση, θα διευρυνθεί». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, χαρακτήρισε τον «ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, μια επανάσταση», ενώ δήλωσε ότι «πρέπει να τρέξουμε ακόμη πιο γρήγορα» και πως «δεν συμβιβάζομαι με τους ρυθμούς που δούλευε παλιά το ελληνικό κράτος». 

Για το «πόθεν έσχες» του Στέφανου Κασσελάκη ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Κάποτε είχαμε πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζω αυτή τη φορά να μην έχουμε “πόθεν έσχες” της Θεσσαλονίκης». Είπε επίσης ότι το θέμα αυτό δεν θα έπρεπε να είχε γίνει «σόου» και ότι ο κ. Κασσελάκης θα έπρεπε να δώσει τα περιουσιακά του στοιχεία. «Αυτή η συζήτηση είναι και λίγο αποπροσανατολιστική. Θα με ενδιέφερε περισσότερο να ακούσω πώς οραματίζεται ο κ. Κασσελάκης την Ευρώπη την επόμενη πενταετία. Δεν έχω ακούσει απολύτως τίποτα για το πραγματικό αντικείμενο των ευρωεκλογών», επισήμανε. 

«Καταθέτω “πόθεν έσχες” από το 2004. Εχει ελεγχθεί εξονυχιστικά και δεν έχει εντοπιστεί η παραμικρή αδυναμία. Επί εποχές ΣΥΡΙΖΑ, η σύζυγός μου στοχοποιήθηκε βάναυσα και χυδαία», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας επίσης ότι «η κ. Ακρίτα θα λογοδοτήσει στο δικαστήριο μετά τη μήνυση της συζύγου μου». 

«Η Ν.Δ. ελέγχεται οικονομικά κάθε χρόνο», απάντησε στη συνέχεια σε ανάλογο ερώτημα, λέγοντας επίσης πως «τα κόμματα λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση και με βάση αυτήν οργανώνουν τον προεκλογικό τους αγώνα». 

Οσον αφορά τα Τέμπη απάντησε: «Μου κάνει εντύπωση που κάποιοι εργαλειοποιούν αυτή την απίστευτη τραγωδία (…) Η αντιπολίτευση να καταθέσει την πρότασή της και το κατηγορητήριό της και θα το συζητήσουμε αμέσως».

Για τον Νίκο Ανδρουλάκη και τη σχέση τους τόνισε: «Δεν έχω καμία βεντέτα μαζί του, νιώθω ότι ο ίδιος έχει κάποιο πρόβλημα μαζί μου, πριν και από το επίμαχο ζήτημα των παρακολουθήσεων». Επιπλέον, εξέφρασε την άποψη ότι «ο κ. Ανδρουλάκης δείχνει ορισμένες φορές να είναι πολύ πιο κοντά στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, παρά σε εκείνους του μεσαίου χώρου». 

Για το κυβερνητικό σχήμα και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού: «Δεν είμαι οπαδός των συχνών μεγάλων ανασχηματισμών. Θεωρώ ότι ένας υπουργός που τοποθετείται σε ένα νέο χαρτοφυλάκιο θέλει μια πίστωση χρόνου. Ο απολογισμός είναι διαρκής, αλλά σίγουρα αρχίζω και σχηματίζω μια καλύτερη εικόνα για την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού σχήματος. Κάποια στιγμή, προφανώς, θα γίνουν αλλαγές και στην κυβέρνηση (…) Η επίδειξη αλαζονείας τιμωρείται και είναι μια πολύ αρνητική ένδειξη στην αξιολόγηση που κάνω για τους υπουργούς»

Τέλος, για την άνοδο της ακροδεξιάς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Είναι μια πραγματικότητα. Είναι επιλογές των πολιτών σεβαστές, αλλά και αντιευρωπαϊκές. Δεν έχουμε τελειώσει με τον λαϊκισμό στη χώρα. Ο λαϊκισμός έχει και δεξιά και αριστερή έκφανση. Η Ν.Δ. πρέπει να είναι δυνατή για να μη σηκώσει ο λαϊκισμός ξανά κεφάλι». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT