Αλλαγή σκυτάλης στην Ερυθρά Θάλασσα – Στα γαλλικά ναυπηγεία ο Κυρ. Μητσοτάκης

Αλλαγή σκυτάλης στην Ερυθρά Θάλασσα – Στα γαλλικά ναυπηγεία ο Κυρ. Μητσοτάκης

Το πλοίο ΥΔΡΑ επιστρέφει στην Ελλάδα ύστερα από τρεις μήνες, έχοντας γράψει το πρώτο της «Kill Mark» – Νέο αντι-drone σύστημα με μεγαλύτερη ισχύ και εμβέλεια στη φρεγάτα ΨΑΡΑ που αναλαμβάνει αποστολή – Ο πρωθυπουργός θα ξεναγηθεί στη φρεγάτα FDI ΚΙΜΩΝ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης

Στο Σουέζ θα βρίσκεται εντός των επόμενων ωρών η φρεγάτα ΥΔΡΑ που είχε αναπτυχθεί στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Αντεν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ASPIDES» για την προστασία εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης.

Η μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού επιστρέφει στην Ελλάδα ύστερα από τρεις μήνες, έχοντας γράψει το πρώτο της «Kill Mark», μετά την κατάρριψη ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους, ενώ από τα πυρά της ακόμη τρία UAV που κατευθύνονταν στην περιοχή ευθύνης της υποχρεώθηκαν σε αλλαγή πορείας.

Η παρουσία της φρεγάτας ΥΔΡΑ σε ένα από τα πιο θερμά «μέτωπα» του πλανήτη κρίνεται απολύτως επιτυχημένη, με τα Επιτελεία να εξάγουν πολύτιμα συμπεράσματα για την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων απειλών και αυτόνομων συστημάτων. Αρμόδιες στρατιωτικές πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι τα διδάγματα θα ενσωματωθούν άμεσα στο εκπαιδευτικό δόγμα του Πολεμικού Ναυτικού και σύντομα θα αποτελούν αντικείμενα των ασκήσεων και της τακτικής επιχειρησιακής εκπαίδευσης.

Η ΥΔΡΑ πρόκειται να παραμείνει για περίπου ένα 24ωρο στη βόρεια πλευρά του Σουέζ, κατά πάσα πιθανότητα στο Πορτ Σαΐντ, για ανεφοδιασμό και στη συνέχεια θα ξεκινήσει για τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας όπου αναμένεται να «δέσει» την Τετάρτη. Εκεί θα γίνουν και οι εργασίες για τη μεταφορά του επικοινωνιακού εξοπλισμού από την ΥΔΡΑ στη φρεγάτα ΨΑΡΑ, η οποία θα αποπλεύσει για την Ερυθρά Θάλασσα αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τον παράλληλο ελλιμενισμό των δύο ελληνικών πλοίων στο Τζιμπουτί, ωστόσο κρίθηκε επιχειρησιακά σκόπιμο να γίνει στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Πηγές του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού επισημαίνουν ότι η φρεγάτα ΨΑΡΑ είναι έτοιμη για την ανάληψη της αποστολής της αφού ολοκλήρωσε τις εν όρμω και εν πλω δοκιμές των συστημάτων της, ενώ, όπως έχει ήδη αναφέρει η «Κ», στο πλοίο έχει τοποθετηθεί νέο αντι-drone σύστημα με μεγαλύτερη ισχύ και εμβέλεια σε σχέση με εκείνο που φέρει η ΥΔΡΑ.

Στην ΚΙΜΩΝ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στη Λοριάν, την επαρχιακή πόλη της βορειοδυτικής Γαλλίας, εκεί όπου κατασκευάζονται οι τρεις ελληνικές φρεγάτες FDI, βρίσκεται στραμμένο το βλέμμα του ναυτικού επιτελείου. Τα ναυπηγεία της πόλης πρόκειται να επισκεφθεί την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα βρεθεί στη Γαλλία έπειτα από πρόσκληση του Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Δένδια και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Θάνο Ντόκο και θα ξεναγηθεί στη φρεγάτα ΚΙΜΩΝ, η οποία βρίσκεται στην τελική φάση των εργασιών και αναμένεται να ξεκινήσει δοκιμές συστημάτων μέσα στους επόμενους μήνες. Ο πρωθυπουργός πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη, με το υπερσύγχρονο πολεμικό πλοίο –το οποίο σε μεγάλο βαθμό συμβολίζει την ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία– να δεσπόζει στο φόντο και να αναφερθεί στα βήματα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων σε εθνικό επίπεδο καθώς και στην πρωτοβουλία για κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και ενιαία αντιαεροπορική ασπίδα. 

Αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένονται εξαγγελίες για νέα εξοπλιστικά προγράμματα, είναι σαφές ότι στο περιθώριο των συναντήσεων που θα έχει η ελληνική αντιπροσωπεία θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, η πρόθεση για αγορά επιπλέον Rafale αλλά και το ενδιαφέρον για την 4η FDI και το πρόγραμμα των κορβετών, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του στόλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT