Ευρωεκλογές: Το στοίχημα της Θεσσαλίας στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών

Ευρωεκλογές: Το στοίχημα της Θεσσαλίας στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών

Στη Δυτική Μακεδονία το κυβερνών κόμμα εισπράττει για την ώρα τη δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό των τοπικών κοινωνιών εξαιτίας της απολιγνιτοποίησης

Για διαφορετικούς λόγους η καθεμία, οι περιφέρειες της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας συγκεντρώνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της προσεχούς Κυριακής. Οι συνολικά οκτώ νομοί των δύο περιφερειών στις προηγούμενες ευρωεκλογές βάφτηκαν μπλε, αποτυπώνοντας την πολύ ισχυρή παρουσία και εκλογική επιρροή της Ν.Δ. Η ίδια εικόνα επαναλήφθηκε στις περυσινές εθνικές εκλογές. Ωστόσο, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023, η μεν Θεσσαλία πέρασε στην αντιπολίτευση, ενώ η Δυτική Μακεδονία εμφανίζεται στον χάρτη των αποτελεσμάτων με υπόλευκο χρώμα, καθώς επικράτησε ο «αντάρτης» υποψήφιος έναντι του επίσημου υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος.

Στη Θεσσαλία, η οποία ένα μήνα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου επλήγη με πρωτοφανή αγριότητα από την πλημμύρα «Daniel», η μέχρι εκείνη τη στιγμή απόλυτη κυριαρχία του τέως περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, ο οποίος εμφανιζόταν να έχει δυναμική επικράτησης από τον πρώτο γύρο, όχι απλώς κλονίστηκε, αλλά τελικά στην εκλογική αναμέτρηση επικράτησε ο αντίπαλός του Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ευρωεκλογές αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη περιφέρεια, όπου οι πληγές της πρωτοφανούς καταστροφής δεν έχουν πλήρως αποκατασταθεί και στο εκλογικό αποτέλεσμα θα φανεί εάν οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν την κάλπη για να εκφράσουν θυμό ή απογοήτευση. Συναισθήματα που επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τα μικρότερα κόμματα, που θα προσπαθήσουν να κεφαλαιοποιήσουν τη δυσαρέσκεια, τις καθυστερήσεις, τα παράπονα και τις διαμαρτυρίες για να ενισχύσουν τα ποσοστά τους στη συγκεκριμένη περιοχή, δεδομένου ότι η κάλπη των ευρωεκλογών, όπως διαχρονικά έχει αποδειχθεί, προσφέρεται περισσότερο για ψήφο διαμαρτυρίας.

Στις ευρωεκλογές του 2019, πάντως, δεν αποτυπώθηκε στη συγκεκριμένη περιφέρεια ρεύμα προς τα μικρότερα κόμματα. Η δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώθηκε με ενίσχυση της Ν.Δ. Είναι άξιο αναφοράς όμως το εκλογικό αποτέλεσμα στη Μαγνησία, όπου στις προηγούμενες ευρωεκλογές η Χρυσή Αυγή κατάφερε να κατακτήσει την τρίτη θέση, πίσω από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 6,18%.

Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες η Θεσσαλία είναι μία από τις περιφέρειες που δίνεται βαρύτητα από την πλευρά της Ν.Δ., καθώς από τις τοπικές μετρήσεις αποτυπώνεται ότι το κυβερνών κόμμα υστερεί σε σχέση με τις επιδόσεις του στις προηγούμενες εκλογές. Μένει να φανεί αν ο λίγος χρόνος που υπολείπεται μέχρι τις εκλογές επαρκεί για να βελτιωθεί αυτή η εικόνα.

Στη Δυτική Μακεδονία, η απολιγνιτοποίηση ήταν μια τεράστια αλλαγή για ένα μεγάλο κομμάτι του τοπικού πληθυσμού, που καλείται να προσαρμοστεί στη συνακόλουθη μείωση εισοδήματος. Η εφαρμογή ενός διαφορετικού παραγωγικού μοντέλου για την περιοχή είναι το μεγάλο στοίχημα. Για την ώρα, στο κυβερνών κόμμα εισπράττουν τη δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό των τοπικών κοινωνιών. Οπως και στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, είναι σημαντική η πίεση προς τη Ν.Δ. από τα δεξιά της, καθώς η Ελληνική Λύση και η Νίκη έδειξαν ήδη από τις περυσινές εθνικές εκλογές ότι διεμβολίζουν σημαντικά κοινά στις περιοχές αυτές. Ειδικότερα, στις εκλογές του Ιουνίου του 2023, αθροιστικά η Ελληνική Λύση, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες σε καθέναν από τους τέσσερις νομούς της Δυτικής Μακεδονίας κατάφεραν να πάρουν περισσότερο από το 15% των ψήφων. Είναι αυτές οι επιδόσεις και οι δημοσκοπικές εκτιμήσεις, ότι τα κόμματα στο δεξιό άκρο του εκλογικού φάσματος εμφανίζονται ιδιαίτερα ενισχυμένα ενόψει ευρωεκλογών, που έκαναν τη Δυτική Μακεδονία μια από τις περιοχές όπου το κυβερνών κόμμα εστίασε σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας με περιοδείες, επισκέψεις και κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT