Εντός και Εκτός: Οι επαφές Γεραπετρίτη και η ψηφοφορία για το Συμβούλιο Ασφαλείας

Εντός και Εκτός: Οι επαφές Γεραπετρίτη και η ψηφοφορία για το Συμβούλιο Ασφαλείας

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, καθώς εισέρχεται στην τελική ευθεία η διεκδίκηση από τη χώρα μας της συμμετοχής της για τρίτη φορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ως μη μόνιμο μέλος. Η κρίσιμη ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη και πριν από αυτή ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει σε υποστηρικτικές της ελληνικής υποψηφιότητας εκδηλώσεις και θα έχει έναν τελευταίο γύρο επαφών. Ειδικότερα, σήμερα, ο κ. Γεραπετρίτης θα είναι κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Ιδρύματος Konrad Adenauer Stiftung, όπου θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της ελληνικής υποψηφιότητας. Αύριο θα συναντηθεί με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και ακολούθως θα παραστεί σε κοινή εκδήλωση υψηλού επιπέδου στην έδρα του ΟΗΕ, από κοινού με τους υπουργούς Εξωτερικών των συνυποψηφίων κρατών-μελών που είναι η Δανία, το Πακιστάν, ο Παναμάς και η Σομαλία. Ο κ. Γεραπετρίτης θα παραστεί την Πέμπτη στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των πέντε μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα, λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, έχει ήδη εξασφαλίσει 144 έγγραφες δεσμεύσεις ψήφων από κράτη-μέλη της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αριθμό υψηλότερο από τις απαραίτητες για την εκλογή 129 ψήφους.

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Τουλάχιστον 200 παιδιά από την ομογένεια θα φιλοξενηθούν στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων στον Αγιο Ανδρέα φέτος το καλοκαίρι. Το πρόγραμμα αφορά παιδιά ηλικίας 8-17 ετών με τους συνοδούς τους από διάφορα μέρη του κόσμου. Ενδεικτικά θα φιλοξενηθούν παιδιά από την Κωνσταντινούπολη, την Αίγυπτο, την Τανζανία, τη Νότιο Αφρική, τον Καναδά, τη Βραζιλία, ενώ στη μία από τις τέσσερις κατασκηνωτικές περιόδους θα φιλοξενηθούν παιδιά ομογενών από την Ουκρανία. Για την υλοποίηση του κατασκηνωτικού προγράμματος για τα παιδιά από την ομογένεια υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κώτσηρα, και τον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα. Το κατασκηνωτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις στην Ακρόπολη και στην Αρχαία Ολυμπία και εκπαιδευτικές δράσεις για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και στοιχείων ελληνικού πολιτισμού, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Εντός και Εκτός: Οι επαφές Γεραπετρίτη και η ψηφοφορία για το Συμβούλιο Ασφαλείας-1Ο συνωστισμός στο πολιτικό κέντρο είναι γνωστός, καθώς πολλοί είναι οι διεκδικητές του χώρου. Ποιος είναι, όμως, αυτός που πραγματικά τον εκφράζει; Ο Ανδρέας Λοβέρδος (φωτογραφία) έδωσε την απάντηση, μιλώντας για τους «Δημοκράτες»: «Είμαστε το πραγματικό Κέντρο. Αναφερόμαστε αποκλειστικά και μόνο στον πολιτικό χώρο του Κέντρου. Αυτό τον χώρο τον χρειάζεται η χώρα, το να είναι η διακυβέρνηση Μητσοτάκη μονόδρομος βάσει μιας οικονομικής και μόνο συμφωνίας, δεν είναι “κανονικό”. Το κέντρο είναι υπολογίσιμη πολιτική δύναμη και όποιος συμφωνεί μαζί του θα “δει τον εαυτό του” σε εμάς», είπε (ΑΝΤ1). Ο κ. Λοβέρδος απέδωσε τοξικότητα στον Στέφανο Κασσελάκη, αναγνωρίζοντάς του, πάντως, το ελαφρυντικό ότι οκτώ μήνες πριν δεν ήταν πολιτικός και άρα δεν έχει προσαρμοστεί στους κανόνες άσκησης πολιτικής. Για τον Νίκο Ανδρουλάκη είπε ότι δεν είναι μεν τοξικός, αλλά στις δημοσκοπήσεις «στο ερώτημα περί καταλληλότητας για την πρωθυπουργία, παραπαίει μεταξύ του 4% και του 6%».

Η ΚΑΜΠΑΝΙΑ

Μέχρι τώρα έχουμε συνηθίσει τον γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, να επικρίνει τους πολιτικούς αντιπάλους με τη φράση «Αυτοί είστε». Στο τελευταίο προεκλογικό σποτ του κόμματος για τις ευρωεκλογές «πρωταγωνιστούν» οι βουλευτές, οι υποψήφιοι και τα στελέχη του που με μια λέξη ο καθένας περιγράφουν τι σημαίνει ΚΚΕ. Και τελευταίος εμφανίζεται ο κ. Κουτσούμπας, που κλείνει το σποτ με τη φράση «Εμείς αυτοί είμαστε».

Η ΑΤΑΚΑ

Ενας από τους λόγους της πολιτικής κυριαρχίας της Ν.Δ. θεωρείται από αναλυτές, επικοινωνιολόγους και πολιτικούς αντιπάλους το γεγονός ότι κατάφερε να μετατοπιστεί προς το Κέντρο διεκδικώντας με επιτυχία ένα σημαντικό μερίδιο των ψηφοφόρων του. Ο Αρης Σπηλιωτόπουλος δεν δείχνει να συμφωνεί με αυτή την άποψη. Σε συνέντευξη που παραχώρησε (Mega) σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε σε διαδικασία μετεξέλιξης όσον αφορά το κοινό στο οποίο απευθύνεται «και καλύπτει, ως σπίτι, και τον χώρο του δημοκρατικού κέντρου». Οπως ανέφερε, ο ίδιος αυτή την περίοδο είναι πιο κοντά στο άνοιγμα που κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Κέντρο, διότι ο ίδιος εκεί ανήκει πάντοτε. «Εγώ 10 χρόνια ήμουν “άστεγος”, με ψυχική απόσταση από τη Ν.Δ., λόγω της στροφής που είχε πάρει προς τη λαϊκή Δεξιά», πρόσθεσε. Πάντως, παρά την εγγύτητα που αισθάνεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι η συνεργασία του με το κόμμα γίνεται «τεχνοκρατικά, λόγω του επαγγέλματός μου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT