Γιουσούφ Τεκίν: «Θα ήθελα τη Χάλκη ανοιχτή»

Γιουσούφ Τεκίν: «Θα ήθελα τη Χάλκη ανοιχτή»

Στο ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Παιδείας Γιουσούφ Τεκίν

2' 27" χρόνος ανάγνωσης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αφήνει η Αγκυρα, μέσω του Τούρκου υπουργού Παιδείας Γιουσούφ Τεκίν, ο οποίος δήλωσε ότι «θα ήθελα να δω ανοιχτή τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης τόσο από την άποψη ότι θα αντικατοπτρίζει το δημοκρατικό υπόβαθρο που διαθέτει η Τουρκία όσο και από την άποψη της θέσης μας σχετικά με την άσκηση της κοσμικότητας».

Ομως, δεν διευκρινίζει αν αυτό θα μπορούσε συμβεί με το προηγούμενο αυτόνομο καθεστώς λειτουργίας ή με μια νέα φόρμουλα, όπως της έναρξης λειτουργίας της σχολής εντός κρατικού πανεπιστημίου το οποίο θα υπάγεται στη νομοθεσία του Ανωτάτου Συμβουλίου Εκπαίδευσης, όπως έχει ήδη προτείνει η Τουρκία και αρνείται το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με την εξήγηση πως με αυτόν τον τρόπο θα αλλάξει το καθεστώς της σχολής και θα γίνει παράρτημα τουρκικού πανεπιστημίου.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, o κ. Τεκίν τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της επαναλειτουργίας της σχολής, τόνισε πως εργάζεται στον τρόπο που μπορεί να συμβεί αυτό, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει κάποιο συνταγματικό κώλυμα και ότι ουσιαστικά το θέμα είναι αποκλειστικά στα χέρια του υπουργείου Εξωτερικών και του προέδρου της Τουρκίας.

Ο υπουργός Παιδείας της Τουρκίας δήλωσε ότι «κάνουμε τις απαραίτητες εργασίες, αλλά η απόφαση θα ληφθεί από τον Ταγίπ Ερντογάν».

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του υπουργού Παιδείας της Τουρκίας, πως «έχουμε μπροστά μας το άρθρο 40 της Λωζάννης και σύμφωνα με το σύνταγμά μας οι διεθνείς συμβάσεις είναι υπεράνω των νομικών ρυθμίσεων», τονίζοντας πως η Θεολογική Σχολή έκλεισε το 1971 με ερμηνεία της τότε εποχής και πως δεν υπάρχει ρητή απαγόρευση λειτουργίας της. «Υπάρχει μια απόφαση που έλαβε το συνταγματικό δικαστήριο μετά το πραξικόπημα της 12ης Μαρτίου. Και στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν υπάρχει κάποιο κείμενο που να σχετίζεται ευθέως με το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, υπάρχουν μόνο κάποιες ερμηνείες που αναφέρονται στα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης που υπήρχαν εκείνη την εποχή, επομένως το μέρος εκείνο έκλεισε βάσει μιας ερμηνείας ή με βάση την πολιτική συγκυρία της εποχής», διευκρίνισε ο υπουργός Παιδείας.

Ο κ. Τεκίν ανέφερε πως την περασμένη εβδομάδα με εντολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τη Θεολογική Σχολή και εξέτασε τι μπορεί να γίνει από νομικής απόψεως. «Αυτή τη στιγμή, ούτως ή άλλως υπάρχει ένα ανοιχτό λύκειο, δηλαδή ένα ίδρυμα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που λειτουργεί νόμιμα εκεί… Οπως είπαμε, εμείς κάνουμε τις εργασίες μας όσον αφορά τη δυνατότητά του να λειτουργήσει ως σχολή, αλλά σε τελική ανάλυση η απόφαση θα ληφθεί από αυτούς που διαχειρίζονται την εξωτερική μας πολιτική και τον κ. πρόεδρο. Εχουμε καθορίσει τα βήματα που πρέπει να γίνουν ανάλογα με την απόφαση που θα ληφθεί εκεί. Τώρα θα ενεργήσουμε σύμφωνα με την απόφαση που θα ληφθεί», τόνισε.

Ο κ. Ερντογάν στη συνέντευξή του στην «Κ» στις 11 Μαΐου είχε δηλώσει ότι «εμείς κάνουμε ακόμη προσπάθειες για να ανοίξουμε τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Αναμένουμε από τη γείτονά μας την ίδια εποικοδομητική προσέγγιση σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα στον τομέα της εκπαίδευσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT