Παρέμβαση από τα τουρκικά ΜΜΕ υπέρ του μειονοτικού ΚΙΕΦ

Παρέμβαση από τα τουρκικά ΜΜΕ υπέρ του μειονοτικού ΚΙΕΦ

Τα κρατικά ΜΜΕ της Τουρκίας προωθούν το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) ενόψει των ευρωεκλογών, κατηγορώντας την ελληνική πλευρά για «εθνικισμό», «αναξιοπιστία» «παραβιάσεις δικαιωμάτων» και «έλλειμμα δημοκρατίας»

1' 55" χρόνος ανάγνωσης

Μακροσκελή αρθρα υπέρ του μειονοτικού Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) έκαναν την εμφάνισή τους στα κρατικά ΜΜΕ της Τουρκίας ενόψει των ευρωεκλογών που πρόκειται να διεξαχθούν στην Ελλάδα την ερχόμενη Κυριακή, 9 Ιουνίου.

Τα κρατικά τουρκικά ειδησεογραφικά πρακτορεία Anadolu και TRT World αφιέρωσαν μακροσκελή δημοσιεύματα στη μειονοτική παράταξη, την οποία παρουσιάζουν ως «κόμμα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης».

Το TRT γράφει χαρακτηριστικά: «Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένας τρόπος για τους Τούρκους στη Θράκη να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην άρνηση του Ελληνικού Κράτους να τους αναγνωρίσει συλλογικά ως Τούρκους […] Τα θέματα που έφεραν (σ.σ. τα στελέχη του ΚΙΕΦ) στην πολιτική ατζέντα είναι η απαλλοτρίωση γης των Τούρκων, η στέρηση των δικαιωμάτων του πολίτη και τα προβλήματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση, την ταυτότητα και τα θρησκευτικά δικαιώματα. Κατά την εκστρατεία τους για τις ευρωεκλογές, εκτός από το αίτημά τους για δικαιώματα, έριξαν φως και στα προβλήματα με την κυβέρνηση στην Ελλάδα. Περίπου 150.000 Τούρκοι, την εθνική ταυτότητα των οποίων η Ελλάδα αρνείται εδώ και χρόνια, ζουν στην περιοχή της Δυτικής Θράκης. Η Αθήνα αντί να τους αποκαλεί Τούρκους, προτίμησε να τους αποκαλεί “μουσουλμανική μειονότητα”, βασιζόμενη στη Συνθήκη της Λωζάνης».

«Αυτές οι εκλογές θα είναι η καλύτερη απάντηση στις πολιτικές άρνησης της ταυτότητάς μας, που ξεκίνησαν με το καθεστώς της χούντας στην Ελλάδα, αλλά συνεχίστηκαν ακόμη και μετά τη μετάβαση στη δημοκρατία», υπογραμμίζει, μιλώντας στο TRT World, η πρόεδρος του ΚΙΕΦ, Τσιγντέμ Ασαφόγλου.

Δηλώσεις της Ασαφόγλου φιλοξενεί, όμως, και το επίσης κρατικό πρακτορείο Anadolu, υπογραμμίζοντας άλλες πτυχές της πολιτικής δράσης του μειονοτικού ΚΙΕΦ, το ευρωψηφοδέλτιο του οποίου αποτελείται κυρίως από «Τουρκάλες της Δυτικής Θράκης», όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, ενώ σε αυτό συμμετέχει και μια γυναίκα από την Eδεσσα που υποστηρίζει ότι ανήκει στη «μακεδονική μειονότητα», η Ευγενία Νατσουλίδου.

Παρέμβαση από τα τουρκικά ΜΜΕ υπέρ του μειονοτικού ΚΙΕΦ-1

Σύμφωνα με το Anadolu, το ΚΙΕΦ υπερασπίζεται μέσα από τη δράση του τα δικαιώματα γυναικών και μειονοτήτων.

Κριτική στην υποψηφιότητα Μπελέρη

Σύμφωνα με το αγγλόφωνο TRT World από την άλλη πλευρά, το ίδιο κόμμα «δίνει μάχη ενάντια στην ακροδεξιά» στην Ελλάδα, έχοντας απέναντί του μια «δημοκρατία που εξασθενεί και εκφυλίζεται» («deteriorating democracy») και ένα «έλλειμμα αξιοπιστίας» («trust deficit»).

Προχωρώντας μάλιστα ακόμη παραπέρα, το TRT World επικρίνει ανοιχτά την υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη υπογραμμίζοντας ότι εκείνος έχει διπλή υπηκοότητα, ελληνική και αλβανική, και ότι επί του παρόντος εκτίει ποινή κάθειρξης στις αλβανικές φυλακές…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT