Ενοπλες Δυνάμεις: Ασκήσεις σε αέρα, ξηρά και θάλασσα

Ενοπλες Δυνάμεις: Ασκήσεις σε αέρα, ξηρά και θάλασσα

Μεσαίας και μεγάλης κλίμακας ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε Εβρο, ανατολικό Αιγαίο και Κρήτη

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί ποδός βρίσκονται οι Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς μεσαίας και μεγάλης κλίμακας ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε Εβρο, ανατολικό Αιγαίο και Κρήτη. Tα επιτελεία ανεβάζουν ταχύτητα και κινητοποιούν μεγάλους σχηματισμούς και μονάδες για εκπαίδευση σε αέρα, ξηρά και θάλασσα.

Οι δραστηριότητες εντάσσονται στο τακτικό πρόγραμμα επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων, εντούτοις, τα σενάρια που εκτελούνται, «απαντούν» τόσο στις αναδυόμενες όσο και στις «παραδοσιακές» απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ανακατάληψη βραχονησίδας

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι ο Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τους aρχηγούς ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ και τον aρχηγό Στόλου, μετέβη το βράδυ της Δευτέρας με ελικόπτερο στη φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ, για να παρακολουθήσει από κοντά ένα από τα σενάρια της άσκησης «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 24» του Πολεμικού Ναυτικού, το πιο σημαντικό θα μπορούσε να πει κανείς, αυτό της ανακατάληψης βραχονησίδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο στήθηκε πλησίον των Φούρνων Ικαρίας και τόσο η παρουσία της ηγεσίας όσο και η ίδια η άσκηση, μέχρι την ολοκλήρωσή της, κρατήθηκε μυστική για ευνόητους λόγους.

Στην αεροναυτική ενέργεια πήραν μέρος μονάδες κρούσης του Ναυτικού, μαχητικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και στελέχη της Ζ’ Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών που έφθασαν στην περιοχή με αερόστρωμνο αποβατικό ταχείας μεταφοράς, κλάσης Zubr. Πρόκειται για μία συνδυαστική ενέργεια με μεγάλο βαθμό δυσκολίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο απόλυτο σκοτάδι, με την εμπλοκή δυνάμεων όλων των κλάδων, υπό τον γενικό συντονισμό του ΓΕΕΘΑ. Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία διοργάνωσε την άσκηση EFES 24, με βασικό σενάριο την κατάληψη νήσου.

Η «ΚΑΤΑΙΓΙΣ» ολοκληρώνεται την Πέμπτη, ωστόσο οι μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού (φρεγάτες, πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι, υποβρύχια και πτητικά μέσα) θα παραμείνουν στο Αιγαίο, καθώς το βράδυ της Κυριακής ξεκινά η «ΛΑΙΛΑΨ», η επιχειρησιακή εκπαίδευση της Διοίκησης Φρεγατών, με τη συμμετοχή μονάδων όλων των κλάδων.

Εικόνα από το μέλλον;

Κι ενώ η «Καταιγίδα» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο, ελληνικά Rafale και ιταλικά F-35 συναντήθηκαν σε περιοχή νότια της Κρήτης για συνεκπαίδευση (Dissimilar Air Combat Training) σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια με επιθετικές και αμυντικές ενέργειες. Στην άσκηση συμμετείχαν και τα παλαιότερης γενιάς Harrier του ιταλικού Ναυτικού, ωστόσο οι αεροπόροι της 332 Μοίρας είχαν τη δυνατότητα να πετάξουν μαζί αλλά και εναντίον των F-35. Μια εικόνα που θα μπορούσε να πει κανείς ότι έρχεται από το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας, με τα μαχητικά 4.5 και 5ης γενιάς να συνεργάζονται εντός του FIR Αθηνών.

Αθήνα και Ρώμη έχουν υπογράψει μνημόνιο στο οποίο προβλέπεται η εκπαίδευση ελληνικών μαχητικών με ιταλικά F-35, στο θαλάσσιο περιβάλλον του Ιουνίου. Η εφαρμογή της συμφωνίας ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2023 και υλοποιείται όταν υπάρχει η απαραίτητη διαθεσιμότητα αεροσκαφών και πληρωμάτων.

Ασκήσεις ετοιμότητας

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η εκπαιδευτική δραστηριότητα μονάδων του Στρατού Ξηράς στην Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή του Εβρου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ασκήσεις περιλαμβάνουν και διάβαση ποταμού με τροχοφόρα και ερπυστριοφόρα μέσα. Πριν από λίγα 24ωρα ολοκληρώθηκε και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της 1ης Στρατιάς, με τη συμμετοχή προσωπικού και εθνοφυλάκων της 8ης και 9ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT