Διατήρηση των κεκτημένων στην Ηπειρο ο στόχος της Ν.Δ.

Διατήρηση των κεκτημένων στην Ηπειρο ο στόχος της Ν.Δ.

Ισχυρή παρουσία καταγράφει στα Ιόνια Νησιά το ΚΚΕ, ενώ το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εθνικές εκλογές κινήθηκε κοντά στον εθνικό μέσο όρο του

Στις ευρωεκλογές του 2019, που ήταν η πρώτη εκλογική αναμέτρηση στην οποία αποτυπώθηκε στην κάλπη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από τις δύο εκλογικές νίκες του 2015 και την τετραετή περίοδο διακυβέρνησης της χώρας, το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατάφερε να διατηρήσει την πρώτη θέση σε έναν από τους τέσσερις νομούς της Ηπείρου, την Αρτα. Ηταν μία από τις λίγες εκλογικές περιφέρειες της χώρας, μόλις έξι συνολικά, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να πρωτεύσει. Η καταγωγή του Αλέξη Τσίπρα από την περιοχή ήταν ένας από τους λόγους που το κόμμα διατήρησε δυναμική για να είναι πρώτο. Η μικρή διαφορά από τη δεύτερη Ν.Δ., μόλις 1,5%, προϊδέαζε για μια εύθραυστη πρωτιά που σύντομα θα χανόταν. Στους υπόλοιπους τρεις νομούς κυριάρχησε η Ν.Δ.

Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει αρκετά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το δύσβατο, ορεινό τοπίο, που καλύπτει μεγάλο μέρος της, έδινε για πολλά χρόνια την αίσθηση ενός ιδιότυπου γεωγραφικού αποκλεισμού, ενώ επίσης για πολλά χρόνια ήταν η φτωχότερη περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μια περιοχή με σημαντικά γερασμένο πληθυσμό. Είναι αυτά τα χαρακτηριστικά, μαζί με τη γεωγραφική θέση της ως μια από τις ακριτικές περιοχές της χώρας, που διαμορφώνουν τις ιδιαίτερες ανάγκες του τοπικού πληθυσμού.

Στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023 η Ν.Δ. κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση και στους τέσσερις νομούς και μάλιστα με μεγάλη διαφορά στα ποσοστά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ. Με εξαίρεση την Αρτα, όπου το ποσοστό του ήταν χαμηλό, το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να γράψει στους άλλους τρεις νομούς ποσοστό υψηλότερο του εθνικού μέσου όρου, ενώ με καλά ποσοστά εμφανίζεται και το ΚΚΕ. Σε χαμηλές πτήσεις περιορίζονται στη συγκεκριμένη περιφέρεια τα κόμματα που τοποθετούνται στο δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος, των οποίων η επιρροή είναι σημαντικά μεγαλύτερη στις περιοχές της Μακεδονίας.

Η γειτονική περιφέρεια Ιονίων Νήσων προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, καθώς Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Λευκάδα και Ζάκυνθος είναι μονοεδρικές. Στις εθνικές εκλογές η μάχη των μονοεδρικών είναι μια ξεχωριστή πολιτική αντιπαράθεση μέσα στη μεγάλη εικόνα, καθώς σημειολογικά η επικράτηση σε αυτές έχει μεγάλη σημασία. Στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 η Ν.Δ. κατάφερε να κερδίσει και τις τέσσερις μονοεδρικές των Ιονίων. Βέβαια, οι διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ δεν ήταν πολύ μεγάλες και μόνο στη Λευκάδα ξεπέρασαν τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες ενώ στην Κέρκυρα η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα ήταν μικρότερη των τριών ποσοστιαίων μονάδων.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα στη συγκεκριμένη περιφέρεια είναι κοινά με τα προβλήματα στις περισσότερες περιοχές της χώρας που έχουν μεγάλη τουριστική κίνηση και αφορούν την υπέρμετρη τουριστική ανάπτυξη, τον διαρκώς αυξανόμενο όγκο επισκεπτών και την ανησυχία για τη διατάραξη της φέρουσας ικανότητας των νησιών.

Στις περυσινές εθνικές εκλογές η Ν.Δ. επιβεβαίωσε την απόλυτη κυριαρχία της και στη συγκεκριμένη περιφέρεια και μάλιστα με εμφατικό τρόπο, καθώς τα ποσοστά της και στα τέσσερα νησιά ήταν διπλάσια του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ κινήθηκε σε ποσοστά κοντά στον εθνικό μέσο όρο του, με εξαίρεση την Κεφαλονιά, όπου το ποσοστό του ήταν λίγο πάνω από το 10%. Εκεί, όμως, βρέθηκε στην τέταρτη θέση, πίσω από το ΚΚΕ, που στη συγκεκριμένη περιφέρεια κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό 12,36%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT