Οι εκλογές των αναποφάσιστων

«Αλμα» στο ποσοστό των αναποφάσιστων δείχνει η σύγκριση της μέτρησης της Pulse τρεις ημέρες προ των ευρωεκλογών του 2019 έναντι της έρευνας που παρουσίασε η εταιρεία την περασμένη Παρασκευή στον ΣΚΑΪ

Οι ιδιαιτερότητες που έχουν οι ευρωεκλογές της ερχόμενης Κυριακής αναδεικνύονται από τον συγκριτικό πίνακα που δημοσιεύει σήμερα η «Κ» και αποτυπώνει αυτό που ομολογούν άπαντες: πως οι επερχόμενες ευρωεκλογές αποτελούν κινούμενη άμμο.

Συγκεκριμένα, όπως μπορείτε να δείτε και στον πίνακα, στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse του 2019, που δημοσιεύτηκε τρεις ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, οι αναποφάσιστοι ήταν στο 7,5% και αυτοί που έλεγαν πως θα απόσχουν στο 3%, ενώ στην τελευταία δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας την περασμένη Παρασκευή, οι αναποφάσιστοι παραμένουν σε διψήφιο ποσοστό, συγκεκριμένα στο 10,7%, και όσοι λένε πως θα απόσχουν είναι στο 2,5%.

Πρόκειται δηλαδή για μια αύξηση των αναποφάσιστων που πλησιάζει το 50%, ενώ αν υπολογιστεί αθροιστικά η «γκρίζα ζώνη» του 2019 και του 2024, τότε η αύξηση είναι της τάξεως του 21%, αφού το 2019 ήταν στο 10,5% και το 2024 είναι 13,2%.

Σύμφωνα μάλιστα με την τάση που διαμορφώνεται τις τελευταίες τρεις ημέρες –με βάση τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις–, ο αριθμός δείχνει να αποκλιμακώνεται με το σταγονόμετρο, παραμένοντας σε υψηλότερα επίπεδα από το 2019, δημιουργώντας την αίσθηση ότι τα τελικά ποσοστά των κομμάτων, και κυρίως Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, είναι δύσκολο να υπολογιστούν, αλλά και εύλογο φόβο για μεγάλη αποχή. Αυτό που ελπίζουν τα κόμματα είναι πως τις τελευταίες ημέρες η «γκρίζα ζώνη» θα αποκλιμακωθεί και θα πλησιάσει τα επίπεδα του 2019, καθώς θεωρείται πως υπάρχει ένα ποσοστό πολιτών που αποφασίζει κυριολεκτικά «τελευταία στιγμή».

«Κλειδί» για Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ η συσπείρωση που θα επιτύχουν την Κυριακή των εκλογών – Ενισχύεται το σενάριο για υψηλή αποχή.

Ενα ακόμη στοιχείο που επιβεβαιώνει πως οι αναποφάσιστοι είναι σε υψηλότερο ποσοστό από το 2019 είναι οι συσπειρώσεις των κομμάτων, με τη Ν.Δ. στην προκειμένη περίπτωση να αποτελεί τον παράγοντα Χ. Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα στις ευρωεκλογές του 2019 –ως αντιπολίτευση τότε– είχε φτάσει τη συσπείρωση στο 84%. Φέτος, μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές κινείται μεταξύ 65%-70%, κάτι που δικαιολογεί και το συνεχές προσκλητήριο του Κυριάκου Μητσοτάκη «να πάνε να ψηφίσουν όσοι μας ψήφισαν το 2019».

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το 2019 παραμένει σε μια συσπείρωση επίσης χαμηλή, της τάξεως του 60%. Εν προκειμένω όμως η σύγκριση είναι τελείως διαφορετική, καθώς το 2019 το 60% συσπείρωσης ήταν επί του 35,4% που είχε λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015, ενώ σήμερα το 60% συσπείρωσης είναι επί του 17,8% του 2023. Και το ΠΑΣΟΚ έχει επιτύχει υψηλή συσπείρωση, πέριξ του 70%. Τα παραπάνω σημαίνουν πρακτικά πως η Ν.Δ. έχει θεωρητικά και τα μεγαλύτερα περιθώρια να αυξήσει το ποσοστό της μέχρι την Κυριακή, καθώς έχει τη χαμηλότερη συσπείρωση.

Η προσπάθεια πάντως του κυβερνώντος κόμματος δεν θα είναι εύκολη. Στην τελευταία μέτρηση της Pulse, ένα 14% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. λέει πως θα ψηφίσει με σκοπό «να στείλει μήνυμα» στην κυβέρνηση, ενώ ένα 17% λέει πως θα επιλέξει με βάση τα πρόσωπα. Από τις δύο κατηγορίες, η πρώτη είναι μάλλον «χαμένη υπόθεση» για τη Ν.Δ., σε αντίθεση με τη δεύτερη, που είναι πολύ πιθανόν να καταλήξει κατά πλειοψηφία στη Ν.Δ. Από την «γκρίζα ζώνη», πάντως, μπορεί να πάρει κομμάτι και ο Στέφανος Κασσελάκης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι πολύ πιο «ρευστό» από ό,τι ήταν επί Αλέξη Τσίπρα και έχει διείσδυση σε αναποφάσιστα κοινά.

Ο κανόνας πάντως που προκύπτει από τις προηγούμενες εκλογές είναι πως την τελευταία εβδομάδα ένα σημαντικό ποσοστό της «γκρίζας ζώνης» είτε κοιτά προς τα πιο μικρά κόμματα –δεν θα επιλέξει δηλαδή ούτε Ν.Δ., ούτε ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ΠΑΣΟΚ– είτε επιλέγει τελικά την αποχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT