Η «ανατομία» των εκλογών

Πόσοι ψήφισαν μέσω επιστολικής, το γράμμα Τ για διπλοψηφίες και η πρώτη εκτίμηση

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως χθες μπορούσαν οι πολίτες εντός επικράτειας που έχουν παραλάβει το εκλογικό υλικό να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο και να παραδώσουν τον φάκελο με την ψήφο τους αυτοπροσώπως σε γραφεία των ΕΛΤΑ και της ACS.

Οσοι είχαν εγγραφεί στην πλατφόρμα και παρέλαβαν το υλικό, αλλά για οποιονδήποτε λόγο δεν ψήφισαν μέσω επιστολικής ψήφου θα λάβουν μήνυμα στο κινητό που έχουν δηλώσει, το απόγευμα του Σαββάτου μετά τις 5, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Με αυτό το μήνυμα θα μπορέσουν να ψηφίσουν στο εκλογικό τμήμα στο οποίο ανήκουν με φυσική παρουσία την Κυριακή 9 Ιουνίου μετά τις 11 το πρωί, προκειμένου να έχουν ενημερωθεί σωστά οι εκλογικοί κατάλογοι.

Επισημαίνεται ότι στους εκλογικούς καταλόγους, δίπλα στο όνομα όσων έχουν ψηφίσει με επιστολική ψήφο, θα υπάρχει το γράμμα Τ προκειμένου να αποφευχθούν διπλοψηφίες. Χθες το απόγευμα είχαν φθάσει στο ειδικό εκλογικό κέντρο 155.500 φάκελοι επιστολικών ψήφων.

Από αυτούς οι 39.300 προέρχονται από το εξωτερικό, σε σύνολο 49.234 που είχαν δηλώσει συμμετοχή στην πλατφόρμα. Αναμένονται ακόμη κάποιοι φάκελοι από το εξωτερικό, ωστόσο περίπου 1 στους 5 δεν ολοκλήρωσε τη διαδικασία.

Οι κάλπες στις 9 Ιουνίου θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα παραμείνουν ανοιχτές έως και τις 7 το βράδυ. Οι ευρωεκλογές θα πραγματοποιηθούν σε 18.671 εκλογικά τμήματα, τα οποία έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα, με τα 237 από αυτά να είναι εκείνα που έχουν αναλάβει την καταμέτρηση και την καταγραφή των επιστολικών ψήφων.

Στις ευρωεκλογές που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή θα συμμετάσχουν 31 συνδυασμοί και 18.617 υποψήφιοι από την Ελλάδα. Η πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος θα δοθεί από τη Singular Logic στις 9 το βράδυ της Κυριακής όπως ανέφερε ο Ηλίας Γιαννίτσιος, διευθυντής έργου εκλογών της εταιρείας, χθες σε σχετική ενημέρωση στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η εκτίμηση αφορά το κόμμα που θα λάβει το μεγαλύτερο ποσοστό, καθώς και τα κόμματα τα οποία θα μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή, έχοντας συμπληρώσει ποσοστό άνω του 3%. Ωστόσο, εφόσον περισσότερα από οκτώ κόμματα βρεθούν κοντά στο όριο του 3%, τότε τα προσωρινά αποτελέσματα σε σχέση με το ποια κόμματα τελικά θα εκλέξουν εκπροσώπους θα καθυστερήσουν. Οπως τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Νάσος Μπαλέρμπας, «ίσως για μικρότερα κόμματα να χρειαστεί να περιμένουν παραπάνω ώρα προκειμένου να υπάρξει οριστικό αποτέλεσμα για το εάν εκλέγουν ή όχι ευρωβουλευτή».

Περίπου στις 11 το βράδυ η Singular Logic, όπως εκτιμά, θα είναι σε θέση να ανακοινώσει μια πρώτη εικόνα για τους σταυρούς προτίμησης που έχουν συγκεντρώσει οι υποψήφιοι κάθε κόμματος. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Γιαννίτσιος τόνισε ότι το βράδυ των εκλογών θα ανακοινωθεί η εκτίμηση του αποτελέσματος που θα βρίσκεται πολύ κοντά στο τελικό αποτέλεσμα, αλλά «δεν πρόκειται για τα επίσημα αποτελέσματα που θα προκύψουν από το πρωτοδικείο το επόμενο χρονικό διάστημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT