Εντός και Εκτός: Η Αγκυρα και η προσέγγιση με τον οργανισμό BRICS

Εντός και Εκτός: Η Αγκυρα και η προσέγγιση με τον οργανισμό BRICS

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Την εικόνα προσέγγισης με τους BRICS συνεχίζει να καλλιεργεί η Αγκυρα και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, κατά την επίσκεψή του στην Κίνα δήλωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η Τουρκία θα επιθυμούσε να ενταχθεί στους BRICS, τον οργανισμό στον οποίο συμμετέχουν Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική, Αιθιοπία, Ιράν, Αίγυπτος και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τον οποίο χαρακτήρισε «μια καλή εναλλακτική στην Ε.Ε.». Εξήγησε μάλιστα ότι η Τουρκία, που έχει Συμφωνία Τελωνειακής Ενωσης με την Ε.Ε., συνεχίζει να αναζητεί νέες ευκαιρίες συνεργασίας με άλλους εταίρους. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, καλωσόρισε την επιθυμία της Αγκυρας να ενταχθεί στους BRICS και πρόσθεσε ότι το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη σύνοδο του οργανισμού. Την επόμενη εβδομάδα, στις 10 και 11 Ιουνίου, θα συναντηθούν στο Νίζνι Νόβγκοροδ της Ρωσίας οι υπουργοί Εξωτερικών των BRICS και εκεί αναμένεται να βρεθεί και ο κ. Φιντάν. Το 2018 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συμμετάσχει στη σύνοδο των BRICS και τότε ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε αναφερθεί σε πιθανή ένταξη της Τουρκίας στον οργανισμό το 2022. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση από την Αγκυρα.

Ο ΤΟΠΟΣ

Eνας από τους τελευταίους σταθμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από τις ευρωεκλογές ήταν η Θεσσαλία, με την περιοδεία να έχει διαφορετικό χαρακτήρα από άλλες περιοχές, καθώς ο πρωθυπουργός προήδρευσε σε σύσκεψη με θέμα την αποκατάσταση των ζημιών από τον «Daniel». «Ηταν ουσιαστικά η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή την οποία έπρεπε να διαχειριστεί το ελληνικό κράτος στην Ιστορία του και η εκτίμησή μας είναι ότι το συνολικό κόστος της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας θα ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ», είπε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως «αν η θεομηνία αυτή, η τεράστια φυσική καταστροφή, μας έβρισκε σε μία άλλη οικονομική συγκυρία, τα πράγματα σίγουρα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα». Δύσκολη πάντως είναι και εκλογικά η περιφέρεια, καθώς η Ν.Δ. υπολογίζεται 3-5 μονάδες κάτω από το ποσοστό της στις εθνικές εκλογές.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Εντός και Εκτός: Η Αγκυρα και η προσέγγιση με τον οργανισμό BRICS-1Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (φωτογραφία) γνωρίζει από την πολυετή εμπειρία του στο συγκεκριμένο υπουργείο πόσο σημαντικό είναι να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών με την αντιμετώπιση της μικροεγκληματικότητας, που πλήττει τους πολίτες στην καθημερινότητά τους. Η πρωτοφανής εικόνα αρπαγής της χρυσής αλυσίδας λουόμενης σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση χθες, αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματος. Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι ήδη έχει εκπονηθεί σχέδιο για την ενίσχυση της αστυνόμευσης στις παραλίες της Αττικής, όπου θα περιπολούν Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας και ένστολοι αστυνομικοί με δίκυκλα. Οπως είπε, μάλιστα, πρώτη φορά αυτό θα γίνει οργανωμένα. Στην Αθήνα αρχίζουν οι κοινές δράσεις της Δημοτικής Αστυνομίας και της ΕΛ.ΑΣ. με περιπολίες και συντονισμό έργου έπειτα από το σχετικό μνημόνιο που υπέγραψαν ο κ. Χρυσοχοΐδης και ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας. Ο δήμαρχος δήλωσε ότι σύντομα η Δημοτική Αστυνομία θα ενισχυθεί με 180 νέους δημοτικούς αστυνομικούς, καθώς και ότι θα ενεργοποιηθεί εφαρμογή για το κινητό, που θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να στέλνουν άμεσα μήνυμα στους οικείους τους και στην αστυνομία σε περίπτωση που αισθανθούν ότι κινδυνεύουν.

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Υπεραισιόδοξη για τις προοπτικές του κόμματός της στις ευρωεκλογές εμφανίζεται η Αφροδίτη Λατινοπούλου, η οποία ονειρεύεται μέτωπο με την Τζόρτζια Μελόνι στην Ευρωβουλή. «Θα εκλεγούμε, όλα δείχνουν πρώτα ο Θεός και με τη βοήθεια του κόσμου ότι θα εκλέξουμε σίγουρα έναν και, γιατί όχι, δύο ευρωβουλευτές», δήλωσε («Real fm»). Πρόσθεσε ότι «οι δημοσκοπήσεις μάς δίνουν 3,5% και με 4,9% θα μπορούσαμε να βγάλουμε και δεύτερο ευρωβουλευτή». Και συνέχισε λέγοντας ότι «εμείς όταν εκλεγούμε θα είμαστε με τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς, στην ευρωομάδα που είναι και η Τζόρτζια Μελόνι». Αποκάλυψε μάλιστα ότι «έχουμε επικοινωνία μαζί της και ως “Φωνή Λογικής”. Με τη Λεπέν δεν έχουμε επικοινωνία».

Η ΑΤΑΚΑ

«Ψηφίζουμε ΜέΡΑ25». Το προεκλογικό προσκλητήριο δεν είναι από όποιον κι όποιον υποστηρικτή του κόμματος, αλλά από τον Ρότζερ Γουότερς των Pink Floyd. Με βιντεοσκοπημένο μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλεί τους ψηφοφόρους σε Ελλάδα, Γερμανία και Ιταλία να ψηφίσουν το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, με αναφορές και στην Παλαιστίνη. «Είναι πολύ σημαντικό να ψηφίσετε ΜέΡΑ25. Ας φυσήξουμε τους ανέμους της αλλαγής σε αυτές τις ευρωεκλογές και ας ψηφίσουμε όλα τα μέλη του ΜέΡΑ25 σε αυτές τις χώρες. Ωστε να βάλουν πλάτη και να παλέψουν για την ελευθερία για τους αδελφούς και τις αδελφές μας στην Παλαιστίνη», αναφέρει ο Ρότζερ Γουότερς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT