Οι συμμετοχές στη διάσκεψη Τσίπρα – Ζάεφ

Οι συμμετοχές στη διάσκεψη Τσίπρα – Ζάεφ

Ερώτημα εάν ο πρώην πρωθυπουργός θα σχολιάσει το αποτέλεσμα των επικείμενων ευρωεκλογών και την επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διήμερη διάσκεψη για την «Ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη», που διοργανώνουν από κοινού το Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα και το Ιδρυμα του Ζόραν Ζάεφ στο Ωδείο Αθηνών, θα αποτελέσει την πρώτη δημόσια εμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού μετά τις κάλπες της 9ης Ιουνίου. Λίγο πριν ολοκληρωθεί η πρώτη ημέρα, στις 17 του μήνα, μαζί με τον κ. Ζάεφ θα δεχθεί ερωτήσεις για τη συμφωνία των Πρεσπών. Η προσοχή αναμένεται να στραφεί και στο εκλογικό αποτέλεσμα και κατά πόσο ο κ. Τσίπρας θα μπει στον πειρασμό να σχολιάσει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Απέφυγε συστηματικά οποιαδήποτε παρέμβαση μετά το συνέδριο του Φεβρουαρίου, ωστόσο το πεδίο είναι πλέον πιο ανοιχτό για τοποθετήσεις που θα αφορούν και το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τις διεθνείς, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εξελίξεις, ο διάλογος στη διάσκεψη θα εστιάσει στο μέλλον της Ευρώπης μετά τις ευρωεκλογές, στην ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζητούμενο είναι η ειρηνική επίλυση των διαφορών, καθώς και ο ρόλος των διεθνών οργανισμών στις διπλωματικές εξελίξεις, στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη δίκαιη μετάβαση στην πράσινη ατζέντα. Στα πάνελ θα συζητηθεί επίσης η άνοδος των ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη, καθώς και η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών έξι χρόνια μετά. Θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι κομμάτων από όλο το δημοκρατικό φάσμα, με έμφαση στην εκπροσώπηση της Κεντροαριστεράς, Αριστεράς και των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων.

Ιδιαίτερη στιγμή θα είναι η απονομή του βραβείου των Πρεσπών στον Μάθιου Νίμιτς, ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το ονοματολογικό (1994-2019). Τη θετική συμβολή του στην προσέγγιση των δύο χωρών και την επίτευξη της συμφωνίας των Πρεσπών θα τιμήσει με μήνυμά του και ο Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Οπως αναφέρεται από τους επιτελείς του Ινστιτούτου «Αλέξη Τσίπρα», στόχος του είναι η επεξεργασία και ανάδειξη προοδευτικών πολιτικών και λύσεων, καθώς και η συμβολή στον διάλογο ευρύτερων δημοκρατικών δυνάμεων για τη διαμόρφωση ενός μέλλοντος ειρήνης, δικαιοσύνης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Τις εργασίες θα ανοίξουν ο συντονιστής του Ινστιτούτου «Αλέξη Τσίπρα» Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο διευθυντής του ιδρύματος «Ζόραν Ζάεφ» Φίλιπ Βένκο. Μεταξύ άλλων θα συμμετέχουν οι: Αντόνιο Γκουτέρες γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Θεόδωρος Ρουσόπουλος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, Συμβούλιο της Ευρώπης, Πάολο Τζεντιλόνι επίτροπος Οικονομίας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γιοχάνες Χαν επίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Μαργαρίτης Σχοινάς αντιπρόεδρος, Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Μάρος Σέφκοβιτς αντιπρόεδρος για την Πράσινη Ατζέντα. Επίσης το «παρών» θα δώσουν οι Φρανσουά Ολάντ πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας (2012-2017), Μίλος Βούτσεβιτς πρωθυπουργός της Σερβίας, Στέφαν Λεβέν πρόεδρος του Κόμματος Ευρωσοσιαλιστών, πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας (2014-2021), Γιολάντα Ντίας αναπλ. πρωθυπουργός, πρόεδρος Sumar, Ισπανία, Γιώργος Παπανδρέου πρώην πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας (2009-2011), Νίκος Κοτζιάς πρώην υπουργός Εξωτερικών (2015-2018), Νίκολα Ντιμιτρόφ πρόεδρος Balkan Center for Constructive Policies Solution, αναπλ. πρωθυπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις (2017- 2020), Βόρεια Μακεδονία.

Θα συμμετέχουν επίσης οι Μάρτιν Σουλτς πρόεδρος Friedrich-Ebert Foundation (FES), πρώην πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου, Ελι Σλάιν γενική γραμματέας, Δημοκρατικό Κόμμα (PD), Ιταλία, Στέφανος Στεφάνου γενικός γραμματέας της Κ.Ε. Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ), Σκα Κέλερ μέλος Ομάδα των Πρασίνων – Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάγκνους Σκολντ υπεύθυνος για Διεθνείς Υποθέσεις, Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία, Ισλανδικό Κοινοβούλιο, Ισλανδία, Αλίς Μπαρμπέ πρόεδρος, Académie Des Futurs Leaders, Γαλλία, Εκρέμ Ιμάμογλου δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και Χάρης Δούκας δήμαρχος Αθηναίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT