Ασκηση ανακατάληψης νησίδας

Στο πλαίσιο της «Καταιγίς 24» – Παρουσία Δένδια η εκτέλεση του ειδικού σχεδίου

2' 48" χρόνος ανάγνωσης

Παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια και σύσσωμης της στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων επί της φρεγάτας «Σπέτσαι» εκτελέστηκε τις νυχτερινές ώρες της Δευτέρας ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο στο πλαίσιο της άσκησης μεγάλης κλίμακας του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) «Καταιγίς 24». Τα σενάρια της άσκησης, η οποία διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή του Ανατολικού και του Νότιου Αιγαίου, ήταν περίπλοκα και σε όλα συμμετείχαν προσωπικό και μονάδες από τον Στρατό Ξηράς (Σ.Ξ.), την Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) και τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), προκειμένου να ενισχυθεί η διακλαδική συνεργασία που απαιτείται σε αυτές τις περιπτώσεις. Το πλέον απαιτητικό σενάριο, το οποίο παρακολούθησαν από τη φρεγάτα «Σπέτσαι» ο κ. Δένδιας και οι τέσσερις αρχηγοί (ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ), εκτελέστηκε στα ανοιχτά των Φούρνων. Συγκεκριμένα εκτελέστηκε ένα σενάριο ανακατάληψης νησίδας της ευρύτερης περιοχής με τη συμμετοχή Ειδικών Δυνάμεων που αποβιβάστηκαν με λέμβους από αερόστρωμνο τύπου Zubr που τους μετέφερε, με την από αέρος υποστήριξη τεσσάρων αεροσκαφών F-16 της Π.Α. και φυσικά την παρουσία μονάδων του Στόλου.

Η παρουσία του κ. Δένδια εν πλω σε μια τόσο κομβική άσκηση αποτελεί ένα σαφές μήνυμα για την αποφασιστικότητα της Αθήνας να διατηρήσει τη μαχητική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, ανεξαρτήτως της τρέχουσας νηνεμίας στο πεδίο με την Τουρκία, η οποία, όπως είναι γνωστό, τους τελευταίους 16 μήνες δεν έχει μετακινηθεί καθόλου από τις βασικές διεκδικητικές απόψεις της στο Αιγαίο. Αν και δεν πραγματοποιήθηκαν δηλώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να ερμηνευθούν από την τουρκική πλευρά, το μήνυμα ετοιμότητας για υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, εφόσον αυτά αμφισβητηθούν, ήταν σαφές. Η «Καταιγίς 24» συνεχίζεται με το σύνολο του Στόλου να αναπτύσσεται και να υλοποιεί διάφορα σενάρια εκπαίδευσης με μονάδες του Στόλου και στοιχεία της Π.Α. και των Ειδικών Δυνάμεων. Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ημερών εξελίχθηκαν και ολοκληρώθηκαν δύο ασκήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, η «Deniz Kurdu 24» (ο γνωστός και ως «Θαλασσόλυκος») και η «Εφές 24», δίχως παρεκβάσεις από το αρχικό σενάριο, ήτοι δίχως να καταγραφούν παραβιάσεις ή άλλα προβλήματα. Αλλωστε, ειδικά η «Εφές 24» διεξήχθη κατά κύριο λόγο στον κόλπο της Σμύρνης και στη Θάλασσα του Μαρμαρά. Ενα από τα σενάρια της «Εφές 24» ήταν η απόβαση δυνάμεων με χρήση των μονάδων του μεγάλου αποβατικού τουρκικού στόλου που, όπως είναι γνωστό, έχει πολύ συγκεκριμένη ερμηνεία από την ελληνική πλευρά.

Μήνυμα για την αποφασιστικότητα της Αθήνας να διατηρήσει τη μαχητική ικανότητα της χώρας, ανεξαρτήτως της τρέχουσας νηνεμίας στο πεδίο με την Τουρκία.

Πάντως, όλες οι παραπάνω ασκήσεις (η ελληνική και οι δύο τουρκικές) είναι δηλωμένες, ως είθισται, στο πνεύμα της επικοινωνίας που επιτάσσει η υλοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Κατά την περίοδο ανάμεσα στις 15 Ιουνίου και τις 15 Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσει το μορατόριουμ ασκήσεων στο Αιγαίο Πέλαγος με βάση τον γενικό κανόνα που είχε προβλεφθεί με το μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ του 1987. Εξαιρέσεις είναι δυνατές κατόπιν συνεννόησης των δύο πλευρών, ενώ ασκήσεις μικρότερης κλίμακας μπορεί πάντα να διεξάγονται. Εφόσον τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, θα είναι το δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι, έπειτα από πάρα πολλά χρόνια, που το μορατόριουμ γίνεται σεβαστό.

Εν τω μεταξύ λίγο νωρίτερα, και αρκετά μίλια μακρύτερα, στα νότια της Κρήτης, τέσσερα Rafale της Π.Α. πραγματοποιούσαν συνεκπαίδευση με ιταλικά Harrier και F-35, τα οποία είχαν απονηωθεί από το ιταλικό αεροπλανοφόρο ITS CAVOUR που πλέει στην ευρύτερη περιοχή. Η αύξηση των εκπαιδευτικών σεναρίων στα οποία συμμετέχουν οι χειριστές των Rafale είναι διαρκής και έχουν στόχο την ολοένα και πιο ουσιαστική ένταξη των συγκεκριμένων μαχητικών πολλαπλών ρόλων στο καθημερινό έργο της Π.Α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT