Νέο επεισόδιο στο σίριαλ του «πόθεν έσχες» του Στέφανου Κασσελάκη εκτυλίχθηκε χτες το βράδυ όταν το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και συνεργάτης του προέδρου του κόμματος, Θανάσης Οικονόμου, άφησε αιχμές κατά πρώην στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αποχωρήσει για τη Νέα Αριστερά αναφορικά με τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, στη διάρκεια συζήτησης στο κανάλι Action24 το βράδυ της Τρίτης, ο βουλευτής της Ν.Δ., Νικήτας Κακλαμάνης, απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το «πόθεν έσχες» του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέφερε ότι στην τότε Επιτροπή συμμετείχαν τα τότε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Βαρεμένος και Τασία Χριστοδουλοπούλου. «Μπορείτε λοιπόν να τους ερωτήσετε αν έκαναν έλεγχο και τι βρήκαν στον έλεγχο και κλείνω το θέμα αυτό. Σας λέω και ονόματα, ο κύριος Βαρεμένος και η κυρία Χριστοδουλοπούλου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κακλαμάνης.
Μετά την αναφορά Κακλαμάνη, ο Θανάσης Οικονόμου, απάντησε αναφερόμενος στην κ. Χριστοδουλοπούλου ότι «η κυρία που λέτε, απολογείται γιατί διόρισε την κόρη της» με τον κ. Κακλαμάνη να διερωτάται «μα τι μπλέκετε τώρα, εγώ σας λέω για την Επιτροπή». Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι «υπάρχουν σκιές» σε αυτές τις επιτροπές και σε αυτούς τους ελέγχους.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Οικονόμου κλήθηκε από δημοσιογράφο να διευκρινίσει αν εννοεί ότι «υπάρχουν σκιές στους ελέγχους που έγιναν τότε από την κυβερνητική πλειοψηφία και τα πρόσωπα που εκπροσωπούσαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην συγκεκριμένη επιτροπή» με το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά: «Και σας το λέω με σαφήνεια, γιατί υπήρξανε κάποιες ας το πω εντός εισαγωγικών συναλλαγές».
Ο κ. Κακλαμάνης επανήλθε ρωτώντας τον κ. Οικονόμου αν λέει ότι «ο κύριος Βαρεμένος και η Χριστοδουλοπούλου τα έπιασαν, για να βγάλουνε λάδι τον κύριο Μητσοτάκη» με το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνει: «Σας λέω επί προχείρω ότι η κυρία Χριστοδουλοπούλου δεν ξαναέβαλε υποψήφια την επόμενη σεζόν, γιατί διορίστηκε η κόρη της στη Βουλή και πλειάδα άλλων βουλευτών που ήταν στις επιτροπές και πιθανόν, πιθανολογώ, εικάζω ότι μπορεί να συμμετείχανε, για να αρχειοθετηθούν αυτές οι υποθέσεις».
«Ξέρετε ποιος ήταν Πρόεδρος της Βουλής εκείνη την εποχή; Ο Νίκος Βούτσης και μου λέτε ότι κάτω από την Προεδρία του Νίκου Βούτση έγιναν αυτά τα πράγματα; Και δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά για το κόμμα σας;» ρώτησε στη συνέχεια ο κ. Κακλαμάνης για να λάβει την απάντηση από τον κ. Οικονόμου «δεν το γνωρίζω, δεν μπορώ να υποκαταστήσω εγώ, αλλά όταν υπάρχουν γεγονότα ευλόγως θέτω και ερωτήματα, ερωτήματα θέτω».
«Αδειασμα» από Κεχαγιά
Μιλώντας στο Kontra, λίγο αργότερα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, ερωτηθείσα για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ζήτημα για τον τρόπο ελέγχου των «πόθεν έσχες» του πρωθυπουργού, απάντησε ότι «δεν έχουμε εγείρει θέμα ελέγχου για των “πόθεν έσχες” των προηγούμενων ετών του κ. Μητσοτάκη» σημειώνοντας: «Εμείς λέμε ότι από το 2021, ο κ. Μητσοτάκης αλλά και άλλα πολιτικά πρόσωπα δεν έχουν υποβάλει δήλωση “πόθεν έσχες”. Στο κρίσιμο διάστημα αυτό για έναν πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν έχουν διαψευστεί, έχει αποκτήσει και άλλα περιουσιακά στοιχεία και άλλα ακίνητα».
Παρέμβαση από Βούτση, απάντηση από Βαρεμένο
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι για το θέμα υπήρξαν αιχμές και από την πλευρά πρώην στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που πλέον βρίσκονται στη Νέα Αριστερά. Ειδικότερα, με αφορμή σχόλιο της πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μαρίας Κανελλοπούλου για αναφορές του κομματικού ραδιοφώνου του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του ελέγχου του «πόθεν έσχες» Μητσοτάκη, ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης πήρε θέση σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, κάτω από την ανάρτηση της κ. Κανελλοπούλου ότι «όσοι σιωπούν και είναι ακόμη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απαντήσουν».
Αναλυτικά όσα έγραψε ο Νίκος Βούτσης:
«Αγαπητή Μαρία δεν άκουσα και δεν με ενδιαφέρει να ακούσω τις διαβολές που από τότε συστηματικά εκτόξευαν όσοι μας κατηγορούσαν για το ότι δεν βάζαμε στις φυλακές πολιτικούς αντιπάλους, δεν μοιράζαμε τα 37 δισ. για να μας ψηφίσουν οι πολίτες, δεν ταυτιζόμασταν στο ύφος και το ήθος της διακυβέρνησης με το τοξικό υπόδειγμα της πολιτικής, για την μη ίδρυση κόκκινων προπαγανδιστικών μίντια και για άλλα πολλά μόνο που τότε δεν περιλαμβάνανε τον σ. Τσίπρα ως συμμέτοχο στην αυτοϋπονόμευση.
Η λέξη ηγεμονία και η θεσμική προσήλωση ήταν πάντα ξένες σε όσους υποτιμούσαν την σκληρή πολιτική σύγκρουση προκρίνοντας την προσωπική ανένδοτη δήθεν αντιπαράθεση με τον Κ. Μητσοτάκη. Πέντε χρόνια μετά όλοι έχουν καταλάβει ποια ήταν η σωστή άποψη απέναντι στην τοξικότητα και την καθεστωτική νοοτροπία που στήριξε την κυριαρχία της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.
Όσοι σιωπούν και είναι ακόμη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απαντήσουν αγαπητή Μαρία .Όλοι και όλες κρινόμαστε και για τότε και για σήμερα».
Σημειώνεται ότι ο Γιώργος Βαρεμένος, ο οποίος αναφέρθηκε από τον κ. Οικονόμου, απάντησε σε υψηλούς τόνους σήμερα, μιλώντας στο Action24, λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Δεν τον αναγνωρίζω ως πρώην σύντροφο τον κ. Οικονόμου. Προφανώς είναι πολύ διπρόσωπος. Οσα είπε είναι αθλιότητες και θα δώσει λόγο εκεί που πρέπει να δώσει».