Αριστερός εμφύλιος και «θολές» γραμμές για τα πόθεν έσχες

Αριστερός εμφύλιος και «θολές» γραμμές για τα πόθεν έσχες

Αναστάτωση στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις Οικονόμου. Επίσημες αποστάσεις από την Κουμουνδούρου - Σε υψηλούς τόνους η αντίδραση της Νέας Αριστεράς

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντάσεις και αντεγκλήσεις μεταξύ παλαιών και νυν συντρόφων έχει προκαλέσει στον ΣΥΡΙΖΑ η υπόθεση των «πόθεν έσχες» που έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες. Οι χθεσινές δηλώσεις του Θανάση Οικονόμου, στελέχους του κόμματος και συνεργάτη του Στέφανου Κασσελάκη, περί «σκιών» στον τρόπο με τον οποίο πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκαν τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» του Κυριάκου Μητσοτάκη επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οδήγησαν σε νέα κλιμάκωση, με νυν στελέχη της Νέας Αριστεράς να σηκώνουν το «γάντι». 

Οι δηλώσεις Οικονόμου και το «άδειασμα» από την Κουμουνδούρου

Ειδικότερα, λίγες ημέρες αφότου ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε τα περιουσιακά του στοιχεία κι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να βγει στην αντεπίθεση θέτοντας θέμα για το πρωθυπουργικό «πόθεν έσχες», ο κ. Οικονόμου, μιλώντας στο Action 24, άφησε υπόνοιες περί ενδεχόμενων «συναλλαγών» της Τασίας Χριστοδουλοπούλου και του Γιώργου Βαρεμένου, στελεχών που ανήκαν στον ΣΥΡΙΖΑ και συμμετείχαν τότε στην Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Εσχες. Ο κ. Οικονόμου κλήθηκε, μάλιστα, να διευκρινίσει αν εννοεί ότι «υπάρχουν σκιές στους ελέγχους που έγιναν τότε από την κυβερνητική πλειοψηφία και τα πρόσωπα που εκπροσωπούσαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη συγκεκριμένη επιτροπή», με το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά: «Και σας το λέω με σαφήνεια, γιατί υπήρξανε κάποιες, ας το πω, εντός εισαγωγικών, συναλλαγές».

Ο βουλευτής της Ν.Δ., Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος συμμετείχε στο πάνελ, επανήλθε ρωτώντας τον κ. Οικονόμου αν λέει ότι «ο κύριος Βαρεμένος και η κυρία Χριστοδουλοπούλου τα “έπιασαν”, για να βγάλουνε “λάδι” τον κύριο Μητσοτάκη», με το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνει: «Σας λέω επί προχείρω ότι η κυρία Χριστοδουλοπούλου δεν ξαναέβαλε υποψήφια την επόμενη σεζόν, γιατί διορίστηκε η κόρη της στη Βουλή και πλειάδα άλλων βουλευτών που ήταν στις επιτροπές και πιθανόν, πιθανολογώ, εικάζω, ότι μπορεί να συμμετείχανε, για να αρχειοθετηθούν αυτές οι υποθέσεις».

Ακολούθησε το «άδειασμα» στον κ. Οικονόμου από την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, η οποία διευκρίνισε στο Kontra ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εγείρει θέμα ελέγχου για το “πόθεν έσχες” των προηγούμενων ετών του κ. Μητσοτάκη»

Οργισμένες αντιδράσεις από τη Νέα Αριστερά

Παρά τη διαφοροποίηση της Κουμουνδούρου από τις δηλώσεις Οικονόμου, η Νέα Αριστερά προχώρησε σε ολομέτωπη επίθεση κατά του «κόμματος Κασσελάκη», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «βούρκο», «αθλιότητες», «χυδαία ψέματα» και «τακτικές Τραμπ». Ειδικότερα, από τη Νέα Αριστερά ανέφεραν ότι ο κ. Οικονόμου «έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει την κυβέρνηση Τσίπρα ότι ήρθε σε συνδιαλλαγή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το “πόθεν έσχες” του». 

Στις δηλώσεις Οικονόμου απάντησε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και ο ίδιος ο Γιώργος Βαρεμένος, μιλώντας στο Action24. Ο κ. Βαρεμένος χαρακτήρισε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ «διπρόσωπο» και ανέφερε ότι «για τις αθλιότητες που είπε θα δώσει λόγο εκεί που πρέπει». Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση και στον Στέφανο Κασσελάκη, αναφερόμενος σε «ένα βρώμικο σύστημα» που προχωρά σε «χυδαίες επιθέσεις» απέναντι στην Εφη Αχτσιόγλου. 

Στο θέμα παρενέβη και ο Νίκος Βούτσης, με αφορμή τόσο τις δηλώσεις Οικονόμου όσο και αναφορές σε εκπομπές του ραδιοφωνικού σταθμού «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» για το ζήτημα του «πόθεν έσχες». Ο κ. Βούτσης, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Βουλής κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι στην Επιτροπή Πόθεν Εσχες «δεν νοείται καμία παρέμβαση, πέραν του θεσμικού τους ρόλου, από τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και από τους τότε πρόεδρο και αντιπρόεδρο της Επιτροπής». Παράλληλα, κάλεσε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «που σιωπούν», όπως έγραψε, να πάρουν θέση. 

Πώς τοποθετούνται εντός ΣΥΡΙΖΑ

Οι δηλώσεις του Θανάση Οικονόμου απασχόλησαν και το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με στελέχη του κόμματος να καλούνται να πάρουν θέση σε τηλεοπτικές τους παρεμβάσεις σήμερα, Τετάρτη, το πρωί. Ειδικότερα, ο Γιώργος Τσίπρας πήρε μεν σαφείς αποστάσεις κάνοντας λόγο στο MEGA για «ατυχή παρέμβαση», αλλά δεν παρέλειψε να σταθεί στο ενδεχόμενο «επιτροπές πόθεν έσχες να μην έχουν κάνει κατά καιρούς καλά τη δουλειά τους». «Το να αρχειοθετείται κάτι, δεν σημαίνει ότι έγινε σωστά η δουλειά», είπε, ενώ δεν αρνήθηκε το ενδεχόμενο να έχουν γίνει λάθη και επί Αλέξη Τσίπρα. «Ολα έγιναν σωστά επί Τσίπρα; Οχι», ανέφερε. Αντίστοιχα, ο Ευάγγελος Αντώναρος, σε τηλεοπτική του παρέμβαση, τόνιζε ότι «ο τρόπος ελέγχου του “πόθεν έσχες” είναι ελλειμματικός διαχρονικά». Επιπλέον, η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Σίνου, μιλώντας στο OPEN, ερωτηθείσα και για παλαιότερες δηλώσεις «πόθεν έσχες» του Κυριάκου Μητσοτάκη, επανέλαβε την άποψη περί ενδεχόμενων «σκιών» ακόμη και από τους ελέγχους της επιτροπής επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Γιατί η επιτροπή τότε είπε ότι δεν υπάρχουν σκιές;» ρώτησε την κ. Σίνου ο κ. Τσιόδρας από τη Ν.Δ., με την κ. Σίνου να απαντά ότι «αναρωτιέμαι και το ίδιο αναρωτιέται και ο ελληνικός λαός». 

Υπενθυμίζεται ότι για το «πόθεν έσχες» Μητσοτάκη είχε τοποθετηθεί χθες, στον ΑΝΤ1, και ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης. «Εχει αρχειοθετηθεί στη Βουλή, όπως τόσα άλλα πράγματα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέτοντας τα εξής ερωτήματα: «Γιατί δεν ήταν τα Paradise Papers στο “πόθεν έσχες” τότε; Πού είναι το σπίτι του Βολταίρου; Και, στο τέλος της ημέρας, να σας πω κάτι; Γιατί έχουν γίνει τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις χωρίς να ξέρουμε τα “πόθεν έσχες” του πρωθυπουργού;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT