Μπορεί η Πελοπόννησος να είναι μέσα στις εκπλήξεις της εκλογικής αναμέτρησης της προσεχούς Κυριακής; Το ερώτημα θα φαινόταν παράδοξο μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, καθώς η κυριαρχία της Ν.Δ. στη συγκεκριμένη περιφέρεια φαντάζει ακλόνητη. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες η περιοχή έχει τεθεί στο μικροσκόπιο των επιτελών του κυβερνώντος κόμματος, διότι από τις μετρήσεις που γίνονται αποτυπώνεται τάση μείωσης των ποσοστών σε βαθμό που δεν είχε προβλεφθεί. Η επικράτηση της Ν.Δ. σε όλους τους νομούς της Πελοποννήσου ήταν εμφατική στις περυσινές εθνικές εκλογές. Το υψηλότερο ποσοστό στη συγκεκριμένη περιφέρεια έλαβε το κυβερνών κόμμα στη Λακωνία, με 47,83% των ψήφων. Στη Μεσσηνία πήρε 43,71%, στην Αρκαδία 41,51%, στην Αργολίδα 43,28% και στην Κορινθία 41,83%.
Με δεδομένο ότι δεν παρατηρήθηκε κάποιο ιδιαίτερο, μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή στο μεσοδιάστημα, θεωρητικά δεν θα υπήρχε τάση αποσυσπείρωσης στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση. Από την εκλογική βάση, ωστόσο, εκπέμπονται μηνύματα που δείχνουν διαφορετική εικόνα, ιδιαίτερα σε Μεσσηνία και Αργολίδα. Μένει να φανεί αν η κινητοποίηση για αντιστροφή της εικόνας αυτής θα αποδώσει ή αν θα προκύψει την Κυριακή αποτέλεσμα που θα εκπλήξει.
Ενα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο των περυσινών εθνικών εκλογών, καθώς η πρώτη θέση κατακτήθηκε με ευκολία και στους πέντε νομAούς από τη Ν.Δ., ήταν η μάχη του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ στους τρεις από αυτούς. Στην Αργολίδα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να είναι δεύτερος με ποσοστό 15,25%, με το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής με 15,01%. Στην Αρκαδία, η μάχη ήταν εξίσου σκληρή και ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τη δεύτερη θέση με 16,86%, με το ΠΑΣΟΚ να έρχεται τρίτο με 16,28%. Στη Λακωνία, όμως, η εικόνα αντιστράφηκε. Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να πάρει τη δεύτερη θέση με 14,77%, αφήνοντας τρίτο τον ΣΥΡΙΖΑ με 12,80%.
Η μάχη ανάμεσα στα δύο κόμματα αναμένεται να είναι σκληρή και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να διατηρήσει τα ισχυρά ποσοστά του στην Πελοπόννησο. Επιπλέον, στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος συμμετέχει ο Γιάννης Μανιάτης, που επί σειράν ετών εκλεγόταν βουλευτής Αργολίδας και έχει σημαντική επιρροή στο εκλογικό ακροατήριο της περιοχής.
Στις ευρωεκλογές του 2019, η εικόνα απόλυτης κυριαρχίας της Ν.Δ. είχε επίσης αποτυπωθεί στον εκλογικό χάρτη για τη συγκεκριμένη περιφέρεια. Τότε ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρούσε ισχυρά ερείσματα στο εκλογικό σώμα και κατάφερε να διατηρήσει τη δεύτερη θέση σε όλους τους νομούς με σημαντική διαφορά από το τρίτο ΚΙΝΑΛ, που είχε περιοριστεί σε μονοψήφια ποσοστά.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καταφέρει στις ευρωεκλογές του 2019 να κερδίσει την πρώτη θέση στην Αχαΐα. Στους άλλους δύο νομούς, σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία, η Ν.Δ. πέρασε στην πρώτη θέση. Η μικρότερη διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα στη συγκεκριμένη περιφέρεια ήταν στην Ηλεία, όπου η Ν.Δ. κέρδισε το 30,90% των ψήφων με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με μικρή διαφορά, στο 27,96%.
Στις περυσινές εθνικές εκλογές ήταν απόλυτη η επικράτηση του κυβερνώντος κόμματος, που ήρθε πρώτο και στους τρεις νομούς και μάλιστα με διακριτή διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ. Και εδώ δόθηκε σκληρή μάχη για τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην Ηλεία. Τελικά, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατάφερε να κατακτήσει τη δεύτερη θέση με ποσοστό 20,13% και μικρή διαφορά από το τρίτο ΠΑΣΟΚ, που εξασφάλισε το 19,74% των ψήφων.