ΤΟ ΘΕΜΑ
Σήμερα κορυφώνονται στη Γαλλία οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 80 ετών από την D-Day, την απόβαση στη Νορμανδία. Χθες ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ υποδέχθηκε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν είναι τα κεντρικά πρόσωπα μιας επετείου η οποία αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της Δύσης. Στη Γαλλία έχουν γραφτεί πάνω από ένα εκατομμύριο βιβλία για τη D-Day (J-Jour όπως την αναφέρουν στη γλώσσα τους οι Γάλλοι) και για μήνες γίνονται συζητήσεις. Η D-Day απουσιάζει από την ελληνική συλλογική μνήμη, σαν να ήταν ένα παρεμπίπτον γεγονός. Ολοι ασχολούνται με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γαλλία σήμερα έχοντας στο μυαλό τα εξοπλιστικά, όχι τον συμβολισμό της ανάγκης να είναι ο Ελληνας πρωθυπουργός παρών στην τελετή μνήμης του πιο αποφασιστικού χτυπήματος στον ναζισμό το 1944, σε ένα καθοριστικό γεγονός σφυρηλάτησης της κοινής ευρωπαϊκής πορείας. Ανήκομεν εις την Δύσιν. Πόσο όμως;
Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
Ανάμεσα στον Νίκο Ανδρουλάκη και στον Στέφανο Κασσελάκη. Τον πόλεμο τον άνοιξε ο κ. Κασσελάκης από το Ηράκλειο, εντός έδρας του κ. Ανδρουλάκη, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για ταύτιση με τη Ν.Δ. «Πιστεύετε ότι αν έβλεπε από μια μεριά κάπου πάνω ο Ανδρέας Παπανδρέου τον σημερινό αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, παρακολουθούμενο από την ΕΥΠ, να σιωπά και να ζαρώνει μπροστά στον Μητσοτάκη, θα ήταν ευχαριστημένος;» διερωτήθηκε ο κ. Κασσελάκης, ισχυριζόμενος επίσης ότι το κόμμα έχει γίνει «φυτώριο» στελεχών για τη Ν.Δ. Ο κ. Ανδρουλάκης σήκωσε το γάντι μιλώντας στη Φαίη Σκορδά (ΣΚΑΪ), υπενθυμίζοντας ότι πριν πάει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κανείς δεν θα γνώριζε την υπόθεση των υποκλοπών. Ενώ πρόσθεσε ότι για φυτώριο στελεχών της Ν.Δ. δεν μπορεί να μιλάει ο κ. Κασσελάκης έχοντας στο πλευρό του έναν υπουργό της κυβέρνησης Καραμανλή, τον Ευάγγελο Αντώναρο.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Η ζωή και το έργο του Θεόδωρου Κουλουμπή (1935-2022), θεμελιωτή της επιστήμης των Διεθνών Σχέσεων στην Ελλάδα, υπήρξε το αντικείμενο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες από το Iδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Ο Θεόδωρος Κουλουμπής (φωτογραφία), παιδί Μικρασιατών προσφύγων, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μετανάστευσε για σπουδές στις ΗΠΑ. Δίδαξε σε σειρά πανεπιστημίων, με τελευταίο το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ ανάμεσα στα πολλά ορόσημα της ζωής του περιλαμβάνεται και η ίδρυση –μαζί με άλλους– του ΕΛΙΑΜΕΠ. Ο Θεόδωρος Κουλουμπής δεν υπήρξε ένας πανεπιστημιακός αποκομμένος από τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις. Το 1971, όταν ζούσε και εργαζόταν στις ΗΠΑ, με τρεις διαδοχικές καταθέσεις στο Κογκρέσο –Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο– κάλεσε τους Αμερικανούς να διακόψουν την υποστήριξη της χούντας. Για το πολυσχιδές έργο του Θεόδωρου Κουλουμπή μίλησαν χθες ο καθηγητής Κώστας Υφαντής, ο ομότιμος καθηγητής Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου, ο ομότιμος καθηγητής και πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης, ο καθηγητής και πρόεδρος του ιδρύματος που διοργάνωσε την εκδήλωση Ευάνθης Χατζηβασιλείου και ο διευθυντής της «Κ» Αλέξης Παπαχελάς. Τη συζήτηση, που διεξήχθη στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή, συντόνισε ο καθηγητής και διευθυντής του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Ο ΤΟΠΟΣ
Το Ανατολικό Αιγαίο. Εκεί έπλευσε αμέσως μετά τη διέλευση της Διώρυγας του Σουέζ η φρεγάτα «Υδρα», στην πορεία επιστροφής από την Ερυθρά Θάλασσα. Η φρεγάτα συμμετείχε σε σενάρια της άσκησης «Καταιγίς ’24», αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο την ετοιμότητα των στελεχών του πληρώματός της να συνεχίσουν την εκπαίδευση ακόμη και έπειτα από 100 ημέρες στο απαιτητικό επιχειρησιακό πεδίο της Ερυθράς Θάλασσας, έναντι πραγματικών απειλών. Η «Υδρα» θα πιάσει σήμερα τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας, ενώ την επόμενη εβδομάδα την ελληνική σημαία στην επιχείρηση «ASPIDES» θα μεταφέρει η φρεγάτα «Ψαρά».
Η ΑΤΑΚΑ
«Η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα στο νησί υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί και δύο ξεχωριστά κράτη. Πάνω σε αυτή την πραγματικότητα θα πρέπει να οικοδομηθούν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού και να τεθούν οι στόχοι. Με βάση αυτή την αντίληψη, η Τουρκία είναι της άποψης ότι έχει έρθει πλέον η ώρα: Να γίνει διαπραγμάτευση για μια λύση δύο κρατών. Να αναγνωριστούν η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού». Αυτά είπε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ, επιβεβαιώνοντας την προσήλωση της Αγκυρας σε μια λύση δύο κρατών για το Κυπριακό, αφού, βεβαίως, είχε προχωρήσει στις συνήθεις δηλώσεις περί του… «ειρηνευτικού» χαρακτήρα του «Αττίλα» το 1974 και της απροθυμίας της Τουρκίας να μετακινήσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της από το νησί.