Αλβανία: Νέοι τριγμοί στον δήμο Χειμάρρας – To παρασκήνιο της παραίτησης Μπάλα

Αλβανία: Νέοι τριγμοί στον δήμο Χειμάρρας – To παρασκήνιο της παραίτησης Μπάλα

To παρασκήνιο της παραίτησης της Μπλερίνα Μπάλα από τη θέση της προσωρινής δημάρχου και η ανησυχία των τοπικών στελεχών

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

Τις έριδες στο εσωτερικό του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας αλλά και την απροθυμία των τοπικών στελεχών να αναλάβουν ρίσκα για αποφάσεις αμφιλεγόμενες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμα και σε νομικά προβλήματα, αναδεικνύει η παραίτηση της Μπλερίνα Μπάλα από τη θέση της προσωρινής δημάρχου Χειμάρρας, η οποία είχε διοριστεί –παρανόμως ως μη εκλεγμένη με την παράταξη που κέρδισε– από την κυβέρνηση Ράμα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, πριν από λίγες ημέρες ο περιφερειάρχης Αυλώνα Βαγγέλης Τάβος απαίτησε από την κ. Μπάλα να προωθήσει προς έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο τη διασύνδεση των συστημάτων ύδρευσης των δήμων Χειμάρρας και Αυλώνα. Η κ. Μπάλα πληροφορήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε οικονομική ζημία στον δήμο Χειμάρρας, ο οποίος δεν έχει χρέη στην επιχείρηση υδροδότησης, σε αντίθεση με τον Αυλώνα που είναι καταχρεωμένος. Μετά την άρνηση αυτή, η κ. Μπάλα υποχρεώθηκε σε παραίτηση, αφού όμως νωρίτερα, παρανόμως, επίσης, τοποθέτησε δύο αντιδημάρχους, εντελώς άσχετους προς τα δημοτικά πράγματα της Χειμάρρας, τον Αχιλλέα Μπολάνο και τον Περβίν Γκικουρία.

Οπως είναι προφανές οι τοποθετήσεις ήταν, επίσης, καθ’ υπαγόρευσιν προκειμένου να επιλεγεί ένας από τους δύο ως προσωρινός δήμαρχος Χειμάρρας στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Περβίν Γκικουρίας έχει ήδη αρνηθεί, οπότε ο Αχιλλέας Μπολάνος θα είναι –εκτός απροόπτου– ο εκλεκτός. Οπως και τις προηγούμενες δύο φορές, η πλειοψηφική παράταξη του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη, θα αγνοηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επανάληψη της δίκης σε εφετείο του κ. Μπελέρη θα καταλήξει σε απόφαση αρκετά μετά τις ευρωεκλογές και με βάση τις πλέον έγκυρες εκτιμήσεις, ο κ. Ράμα έχει επιλέξει ως εκλεκτό που θα διεκδικήσει τον δήμο Χειμάρρας τον Βαγγέλη Τάβο. Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος Χειμάρρας είναι η καρδιά του μηχανισμού που η κυβέρνηση Ράμα έχει στήσει για την αξιοποίηση των περιουσιών σε μια περιοχή με οικόπεδα-φιλέτα προς τουριστική αξιοποίηση, δηλαδή την απόδοσή τους σε εγκεκριμένα από το Σοσιαλιστικό Κόμμα συμφέροντα.

Εγκυροι παρατηρητές εκτιμούν ότι αυτές οι έριδες στον κόλπο του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην περιοχή της Χειμάρρας οφείλονται σε σημαντικό βαθμό στον φόβο τοπικών στελεχών ότι με τον κ. Μπελέρη εκλεγμένο στην Ευρωβουλή, όλη αυτή η διαδικασία παρανομιών και παρατυπιών θα γίνεται αντικείμενο συζήτησης στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT