Ευρωεκλογές: Το «πολιτικό χρηματιστήριο» των κομμάτων – Οι περιφέρειες «κάστρα» και πού υστερούν
ευρωεκλογές-το-πολιτικό-χρηματιστή-563065003

Ευρωεκλογές: Το «πολιτικό χρηματιστήριο» των κομμάτων – Οι περιφέρειες «κάστρα» και πού υστερούν

Σε ποιες εκλογικές περιφέρειες εμφανίζουν ισχυρή δυναμική και σε ποιες υστερούν λίγο πριν από την κάλπη της Κυριακής - Οι «μικροί» των εκλογών και οι δεξαμενές στις οποίες στοχεύουν.

Σταύρος Παπαντωνίου
Ακούστε το άρθρο

Ενα 24ωρο πριν κλείσει η προεκλογική περίοδος, τα κόμματα έχουν ορίσει τον τελικό πήχυ ώστε την Κυριακή το βράδυ να είναι ικανοποιημένα από το αποτέλεσμα. Η Ν.Δ. έχει βάλει ως όριο το 33% που είχε πάρει στις ευρωεκλογές του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ το 17% των περυσινών εθνικών εκλογών, το ΠΑΣΟΚ τη δεύτερη θέση ή εναλλακτικά τη μεγαλύτερη άνοδο από οποιοδήποτε άλλο κόμμα, ενώ τη δική τους μάχη δίνουν τα μικρότερα κόμματα. Στο πλαίσιο αυτό, οι κομματικοί σχηματισμοί δεν μετράνε τις δυνάμεις τους μόνο πανελλαδικά αλλά και ανά περιφέρεια, βλέποντας πού έχουν τη μεγαλύτερη δυναμική και πού υστερούν.

Η «Κ» παρουσιάζει με βάση τις έρευνες αλλά και τις εκτιμήσεις των κομματικών επιτελείων πώς διαμορφώνεται το «πολιτικό χρηματιστήριο» των κομμάτων και τι μπορεί να περιμένουμε σε δύο 24ωρα από τώρα.

Ν.Δ.
Πλεονέκτημα η Αττική

Για το κυβερνών κόμμα φαίνεται πως η καλύτερη περιφέρεια είναι η Αττική, η οποία μετριέται πάνω από το πανελλαδικό ποσοστό της (πανελλαδική μέση τάση) που είναι το 32%, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Pulse (χωρίς την «γκρίζα» ζώνη), ενώ η πιο δύσκολη δείχνει να είναι η Κρήτη λόγω των μεγάλων ποσοστών που φαίνεται πως λαμβάνει εκεί το ΠΑΣΟΚ, κάτι που φάνηκε ήδη από τις περυσινές εθνικές εκλογές. Στη Βόρεια Ελλάδα αντίστοιχα τα ποσοστά της Ν.Δ. είναι πιο χαμηλά από την πανελλαδική μέση τάση που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις, με τάσεις ανάκαμψης πάντως το τελευταίο διάστημα. Σε παρόμοια τροχιά είναι και η Πελοπόννησος. Η Ν.Δ. ξεκίνησε από αρκετά χαμηλότερα, το τελευταίο διάστημα ωστόσο δείχνει τάσεις ανάκαμψης. Για τη Ν.Δ. «καλή περιφέρεια» θεωρούνται και οι Κυκλάδες αλλά και τα Δωδεκάνησα – εκεί στις εθνικές του 2023 έλαβε το υψηλότερο ποσοστό της στην επικράτεια, που εξακολουθεί να είναι πιο πάνω από την πανελλαδική μέση τάση της. Τέλος, στην Κεντρική Ελλάδα έχει χαμηλότερα ποσοστά και ειδικά στη Θεσσαλία, όπου τα απόνερα της μεγάλης καταστροφής του «Daniel» επηρεάζουν ακόμη την εκλογική συμπεριφορά. Στη Θεσσαλία πάντως εντοπίζονται οι περισσότεροι αναποφάσιστοι από όλη την Ελλάδα.

ΣΥΡΙΖΑ
Χαμηλά εκτός των τειχών

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τα υψηλότερα ποσοστά του στην Αττική, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι κατά κανόνα κάτω από τη μέση τάση του που είναι (σύμφωνα με την Pulse) 16,5%, με εξαίρεση την Κρήτη. Πιο αναλυτικά, η χειρότερη περιοχή για τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να είναι η Μακεδονία, ενώ πιο χαμηλά είναι τα ποσοστά του και στην Πελοπόννησο. «Καλή περιφέρεια» για τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να είναι η Δυτική Ελλάδα, εκεί όπου παραδοσιακά υπάρχουν νομοί – κάστρα της Κεντροαριστεράς, όπως η Αχαΐα και η Ηλεία, ενώ αντίστοιχα σε τροχιά πάνω από τη μέση τάση του δείχνει να είναι στη Θεσσαλία.

ΠΑΣΟΚ
Το κόμμα της περιφέρειας

Για το ΠΑΣΟΚ η χειρότερη περιφέρεια εξακολουθεί να είναι η Αττική, όπου το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη είναι αισθητά χαμηλότερα από την πανελλαδική μέση τάση του –που είναι 13%–, κάτι που επηρεάζει κομβικά το ποσοστό του, καθώς η Αττική είναι η μισή Ελλάδα. Αντίθετα, τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ μεγαλύτερα από τη μέση τάση του στην Κρήτη, λόγω της εντοπιότητας του Νίκου Ανδρουλάκη. Γενικά το ΠΑΣΟΚ σε όλη την περιφέρεια μετριέται πάνω από τη μέση τάση του και κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη που πάει καλά. Επίσης, σε Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Ηπειρο και Κεντρική Ελλάδα είναι ελαφρώς πιο πάνω από τη μέση τάση του 13%.

ΚΚΕ
Του ταιριάζει η Ρούμελη

Για το ΚΚΕ η καλύτερη περιοχή είναι η Ρούμελη, την οποία άλλωστε συχνά – πυκνά μνημονεύει και ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Κουτσούμπας. Εκτός από τη Στερεά Ελλάδα, η περιοχή όπου το ΚΚΕ έχει μεγαλύτερο ποσοστό από τη μέση τάση του, που είναι 7,5%, είναι και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου που συμπαρασύρουν όλη την περιφέρεια, στην οποία το ΚΚΕ καταγράφει αξιόλογα ποσοστά. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως στο Βόρειο Αιγαίο ανήκει η Ικαρία αλλά και η Χίος με τα παραδοσιακά μεγάλα ποσοστά για τον Περισσό. Αντίστοιχα τα συνολικά ποσοστά του ΚΚΕ στην Αττική, παρά τις επιμέρους γειτονιές, είναι χαμηλότερα από τη μέση τάση του. Η πιο κακή περιοχή πάντως για το ΚΚΕ δείχνει να είναι η Βόρεια Ελλάδα, ενώ στην Πελοπόννησο έχει ποσοστά ίσα ή και λίγο μεγαλύτερα του 7,5%.

Ευρωεκλογές: Το «πολιτικό χρηματιστήριο» των κομμάτων – Οι περιφέρειες «κάστρα» και πού υστερούν-1

Ελληνική Λύση
Ορμητήριο ο Βορράς

Για την Ελληνική Λύση η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί το ορμητήριό της, καθώς σε πολλούς νομούς διεκδικεί ακόμη και τη δεύτερη θέση αγγίζοντας ή και ξεπερνώντας τα διψήφια ποσοστά. Ωστόσο όσο κατεβαίνει κανείς προς τα νότια τα ποσοστά πέφτουν, με την Αττική να είναι από τις χειρότερες περιοχές της, με εξαίρεση κάποιους δήμους με ιδιαίτερα κοινωνικά χαρακτηριστικά, όπως ο Ασπρόπυργος ή το Μενίδι όπου η Ελληνική Λύση αγγίζει ποσοστά Βόρειας Ελλάδας. Στα νησιά, στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο η Ελληνική Λύση έχει αισθητά χαμηλότερο ποσοστό από τη μέση τάση της, που είναι 8,5%, με το δεύτερο καλύτερο ποσοστό της εκτός Μακεδονίας και Θράκης να είναι στην Ηπειρο.

Νέα Αριστερά
Πού δείχνει δυναμική

Η Νέα Αριστερά έχει ως δύναμη πυρός την Αττική, χαρακτηριστικό που είχε πάντα και ο ΣΥΡΙΖΑ. ∆εύτερη καλύτερη περιφέρεια για το νεοσύστατο αριστερό κόμμα είναι η Κρήτη, που δείxνει να είναι πάνω από την πανελλαδική μέση τάση του που είναι 3%, ενώ όπως όλα τα αριστερά κόμματα χάνει μεγάλο κομμάτι της επιρροής του στη Βόρεια Ελλάδα.

Νίκη
Εκπληξη η Πελοπόννησος

Και για τη Νίκη η Βόρεια Ελλάδα είναι η πιο δυνατή περιοχή της με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη. Ομως το κόμμα του Δημήτρη Νατσιού δίνει και μια έκπληξη: πάει αρκετά καλύτερα στην Πελοπόννησο, όπου φαίνεται να έχει «περάσματα» ειδικά σε περιοχές που επηρεάζονται από μεγάλες μονές, ενώ η διάλυση που επήλθε στους Σπαρτιάτες δείχνει να τη βοηθάει σε υπερσυντηρητικές περιοχές, όπως η Μάνη. Αντίθετα, η Νίκη έχει το χαμηλότερο ποσοστό της στην Αττική, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές κινείται κάτω από την πανελλαδική μέση τάση της που είναι 3,5%.

Πλεύση Ελευθερίας
Το «κάστρο» της Αττικής

Η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου δείχνει «αστική» εκλογική συμπεριφορά όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το «κάστρο» της δείχνει να είναι η Αττική. Η δεύτερη καλύτερη περιοχή για την Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι η Δυτική Ελλάδα που έχει κεντροαριστερή παράδοση, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα δείχνει να είναι κατά κανόνα σε χαμηλότερα ποσοστά από την πανελλαδική μέση τάση που είναι 3,5%.

Οι εκτός Βουλής

Οσον αφορά τα μικρότερα κόμματα, το ΜέΡΑ25 εντοπίζεται υψηλότερα στην Αττική, χαμηλότερα στην υπόλοιπη Ελλάδα και πολύ χαμηλότερα στη Μακεδονία. Η Φωνή Λογικής της Αφρ. Λατινοπούλου ανιχνεύεται χαμηλότερα στην Αττική, με καλύτερη περιοχή να φαίνεται πως είναι για εκείνη η Νότια Ελλάδα, με επίκεντρο την Πελοπόννησο, ενώ ο Κόσμος του Π. Κόκκαλη και οι Δημοκράτες του Ανδρ. Λοβέρδου δείχνουν να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στα αστικά κέντρα, με τον Λοβέρδο να ανιχνεύεται και στη Μακεδονία.

Οι «μικροί» των εκλογών και οι δεξαμενές στις οποίες στοχεύουν

Το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και από το πώς θα πάνε οι «μικροί» των εκλογών που ερίζουν για τις ψήφους των μεγάλων και χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

• Η πρώτη είναι οι πιο «μεγάλοι» μικροί, δηλαδή το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση, που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το όριο του 3% και κοιτάνε για το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό. Κατά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, πολλοί έβλεπαν τα δύο κόμματα ακόμη και στα όρια του διψήφιου. Στην εξέλιξη του προεκλογικού αγώνα δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται αυτά τα σενάρια, με τη μάχη να είναι ουσιαστικά για την τέταρτη θέση, όπου η Ελληνική Λύση δείχνει να έχει προβάδισμα, έχοντας εισροή ειδικά στα Βόρεια από τη Ν.Δ. Το ΚΚΕ στοχεύει με ένα εντελώς δια-φορετικό μοντέλο στη στήριξη παλαιών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ανεβάσει τα ποσοστά του.

• Από εκεί και πέρα, υπάρχει μια δεύτερη κατηγορία κομμάτων, των κοινοβουλευτικών που βρίσκονται πέριξ του 3% και εκμεταλλευόμενα τη «χαλαρή» ψήφο των ευρωεκλογών θέλουν να ανεβάσουν τα ποσοστά τους και να εκπροσωπηθούν στη νέα Ευρωβουλή. Πρόκειται για τη Νίκη, την Πλεύση Ελευθερίας και τη Νέα Αριστερά, που παρότι είναι αποτέλεσμα διάσπασης διαθέτει κοινοβουλευτική δύναμη. Η Νίκη θέλει να εκμεταλλευθεί την απουσία των Σπαρτιατών, παίρνοντας ένα υπερσυντηρητικό κομμάτι ψηφοφόρων αλλά και παραδοσιακών νεοδημοκρατών. Η «βάση», εξάλλου, της Νίκης ήταν παλαιοί ψηφοφόροι της Ν.Δ. Η Πλεύση Ελευθερίας, κατεξοχήν αντισυστημικό κόμμα, λαμβάνει κυρίως ψήφο διαμαρτυρίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στους αναποφάσιστους υπάρχουν ψηφοφόροι που είναι μεταξύ Ζωής Κωνσταντοπούλου και Αφροδίτης Λατινοπούλου. Τέλος, η Νέα Αριστερά θέλει κυρίως να εκμεταλλευθεί τη «μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ» όπως λένε τα στελέχη της, να κερδίσει παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος και να περάσει το ψυχολογικό όριο του 3%.

Η Ελληνική Λύση προσπαθεί να προσελκύσει απογοητευμένους ψηφοφόρους της Ν.Δ., ενώ το ΚΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

• Η τρίτη ομάδα είναι τα μη κοινοβουλευτικά κόμματα που διεκδικούν το δικό τους μερίδιο από την εκλογική πίτα. Πρόκειται για το ΜέΡΑ25, τον Κόσμο του Πέτρου Κόκκαλη, τους Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου και τη Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου. Από τα τέσσερα αυτά κόμματα, το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη ανιχνεύεται πιο ψηλά δίνοντας μάχη να περάσει το 3%, παίρνοντας κατά κανόνα ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αμέσως πιο πίσω η Φωνή Λογικής, που είναι περίπου στο 2% και πλαγιοκοπεί τη Ν.Δ., αλλά και τους Σπαρτιάτες, στοχεύοντας σε ψηφοφόρους που θέλουν να διαμαρτυρηθούν προς την κυβέρνηση. Ακολουθούν οι Δημοκράτες, που εμφανίζονται κοντά στο 2% λαμβάνοντας όμως ψήφους όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και κεντρώους της Ν.Δ. Τέλος, ο Κόσμος είναι ένα εναλλακτικό «πράσινο» κόμμα που «τσιμπολογεί» ψηφοφόρους από όλους τους χώρους, πλην της Δεξιάς και της άκρας Δεξιάς.

Το πού θα καταλήξει το ποσοστό των εννέα αυτών κομμάτων θα κρίνει σε ένα βαθμό και το τελικό αποτέλεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT