Ευρωεκλογές: Κρίσιμη για τη δεύτερη θέση η μάχη ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ στην Αττική

Ευρωεκλογές: Κρίσιμη για τη δεύτερη θέση η μάχη ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ στην Αττική

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η Ν.Δ. στις ευρωεκλογές του 2019 είχε επικρατήσει και στους πέντε νομούς

Η Αττική είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην εκλογική μάχη, καθώς συγκεντρώνει σχεδόν τον μισό πληθυσμό της χώρας. Ως εκ τούτου, οι επιδόσεις κάθε κόμματος στην Επικράτεια επηρεάζονται σημαντικά από τα εκλογικά κέρδη που θα καταφέρει να αποκομίσει στην Αττική. Παράλληλα, είναι πολύ πιο δύσκολη στο λεκανοπέδιο η κινητοποίηση της βάσης και η προσωπική επικοινωνία με τους ψηφοφόρους, που στη μικρότερη κλίμακα των επαρχιακών πόλεων γίνεται περισσότερο αποτελεσματικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι τόσο εύκολο για τα κομματικά επιτελεία να πιάσουν τον σφυγμό των εκλογέων, ενώ είναι μεγαλύτερη η απήχηση και η αποτελεσματικότητα της επικοινωνίας μέσα από την τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στις ευρωεκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να διατηρήσει την πρώτη θέση σε δύο εκλογικές περιφέρειες της Αττικής: στον Β2 Δυτικό Τομέα Αθηνών και στη Β΄ Πειραιώς. Ομως είχε φανεί ήδη από τότε ότι το προβάδισμά του απέναντι στη δεύτερη Ν.Δ. ήταν εύθραυστο και απειλούνταν με ανατροπή. Πιο συγκεκριμένα, στη Β΄ Πειραιώς ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε το 27,50% των ψήφων και η Ν.Δ. το 24,93%. Στον Β2 Δυτικό Τομέα η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ είχε έρθει με ποσοστό 27,53%, με τη Ν.Δ. να ακολουθεί με 25,33%. Στις περυσινές εθνικές εκλογές η κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος ήταν απόλυτη, καθώς κατάφερε να κερδίσει όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής, επιτυγχάνοντας αξιοσημείωτη διαφορά παντού από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, που είδε τα ποσοστά του να καταρρέουν ακόμη και στις πιο λαϊκές περιοχές, όπου παλαιότερα είχε τύχει μεγάλης υποστήριξης. Η μάχη του λεκανοπεδίου θα κρίνει πολλά και όσον αφορά τη μάχη του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση. Το ΠΑΣΟΚ στις περυσινές εθνικές εκλογές κατέγραψε στην Αττική σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά από τις επιδόσεις του στην περιφέρεια. Μάλιστα, στις περισσότερες περιοχές του λεκανοπεδίου ήρθε τέταρτο, με το ΚΚΕ να καταλαμβάνει την τρίτη θέση. Το να καταφέρει σε αυτές τις εκλογές να βελτιώσει τις επιδόσεις του στην Αττική είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του κόμματος, που προσδοκά με αυτό τον τρόπο να βελτιώσει συνολικά τα ποσοστά του.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η Ν.Δ. κατάφερε στις ευρωεκλογές του 2019 να κερδίσει και τους πέντε νομούς, κάποιους με άνετη διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ και κάποιους με μικρές διαφορές. Στο σύνολό του το αποτέλεσμα, πάντως, επιβεβαίωνε και εδώ ότι η Ν.Δ. είχε εισέλθει σε τροχιά ανταπάντησης στις εθνικές εκλογές που θα ακολουθούσαν. Η μικρότερη διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα σημειώθηκε στην Εύβοια, όπου η Ν.Δ. συγκέντρωσε 28,85% των ψήφων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί στο 27,31%. Σχετικά μικρή ήταν η διαφορά και στη Βοιωτία, όπου η πρωτιά για τη Ν.Δ. ήρθε με ποσοστό 28,90%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε στο 23,65%. Στις περυσινές εθνικές εκλογές η κυριαρχία της Ν.Δ. ήταν απόλυτη. Κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση και στους πέντε νομούς της Στερεάς Ελλάδας επιτυγχάνοντας υπερδιπλάσια ποσοστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, που είδε το ΠΑΣΟΚ να κλείνει την ψαλίδα τής μεταξύ τους διαφοράς, περιορίζοντάς τη περίπου στις τέσσερις με πέντε ποσοστιαίες μονάδες στις επιμέρους εκλογικές περιφέρειες της συγκεκριμένης περιοχής. Η Ν.Δ. επιδιώκει να διατηρήσει την πρώτη θέση σε όλους τους νομούς, ενώ αναμένεται σκληρή μάχη ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, που θεωρεί ότι έχει καλές πιθανότητες να ανατρέψει τη σειρά σε κάποιους από τους νομούς της συγκεκριμένης περιφέρειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT