Με ταχείς ρυθμούς η ναυπήγηση της φρεγάτας «Κίμων»

Με ταχείς ρυθμούς η ναυπήγηση της φρεγάτας «Κίμων»

Για τη «σημαντικότερη αναβάθμιση του Π.Ν. τις τελευταίες δεκαετίες» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, που επισκέφθηκε τα ναυπηγεία της Λοριάν στη Γαλλία

2' 1" χρόνος ανάγνωσης

Το προχωρημένο στάδιο ναυπήγησης της φρεγάτας «Κίμων», που θα παραδοθεί στις αρχές του 2025 στο Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.), είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα ναυπηγεία της Λοριάν στη Γαλλία, όπου έκανε ολιγόωρη στάση συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Δένδια, προτού μεταβεί στη Νορμανδία για την 80ή επέτειο από τη συμμαχική απόβαση του 1944.

Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε και στις δεξαμενές ναυπήγησης των άλλων δύο φρεγατών τύπου FDI («Νέαρχος» και «Φορμίων») που αναμένεται να παραδοθούν περί τα τέλη του 2025 και το 2026 αντίστοιχα. Η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στα ναυπηγεία της Naval Group δείχνει το ενδιαφέρον της Αθήνας για ένα πρόγραμμα το οποίο θα αποδώσει τις νέες μονάδες επιφανείας στο Π.Ν. για πρώτη φορά από το 1998 (όταν το Π.Ν. παρέλαβε τη φρεγάτα «Σαλαμίς»), μάλιστα στη συγκεκριμένη περίπτωση τα πλέον τεχνολογικά ανεπτυγμένα πολεμικά πλοία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Λοριάν είχε αναζωπυρώσει τις προηγούμενες ημέρες τη συζήτηση περί πιθανότητας αγοράς τέταρτης φρεγάτας FDI ή την προώθηση του προγράμματος νέων κορβετών προς τη γαλλική κατεύθυνση, ωστόσο φαίνεται ότι αν και τα σενάρια αυτά παραμένουν ενεργά, δεν υπάρχει κάποια τελική απόφαση. Ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τον κ. Δένδια, αλλά και την υφυπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Χρυσούλα Ζαχαροπούλου που τους υποδέχθηκε, επισκέφθηκαν επίσης το κλιμάκιο του Π.Ν. στη Λοριάν, από όπου και ενημερώθηκαν από τον διοικητή του κλιμακίου, υποναύαρχο Θεοχάρη Χατζόπουλο, σχετικά με την πορεία υλοποίησης του προγράμματος των φρεγατών.

«Είναι η σημαντικότερη αναβάθμιση του Πολεμικού μας Ναυτικού τις τελευταίες δεκαετίες, μια πολύ σημαντική προσθήκη στην αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας μας. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τη γρήγορη πρόοδο υλοποίησης αυτού του πολύ φιλόδοξου εξοπλιστικού προγράμματος, καθώς η πρώτη από τις τρεις φρεγάτες, ο “Κίμων”, βρίσκεται ήδη στο νερό και αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2025.

Να τονίσω, τέλος, και τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, συγκεκριμένα των Ναυπηγείων Σαλαμίνας, τα οποία κατασκευάζουν ένα από τα εννέα μπλοκ τα οποία ουσιαστικά δημιουργούν αυτό το υπερσύγχρονο πλοίο. Οταν οι φρεγάτες παραδοθούν, θα είναι τα πιο σύγχρονα πλοία τα οποία θα πλέουν στη Μεσόγειο, άξιοι διάδοχοι όλων των ιστορικών πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, πάνω στα οποία η ελληνική σημαία κυματίζει πάντα ψηλά και περήφανα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα βασικά πλεονεκτήματα της φρεγάτας FDI είναι το πανίσχυρο ραντάρ τύπου Sea Fire και οι πύραυλοι Aster 30, που δίνουν δυνατότητες αεράμυνας περιοχής και αντιβαλλιστικής άμυνας στο Π.Ν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT