Εντός και Εκτός: Με το βλέμμα στις κάλπες

Εντός και Εκτός: Με το βλέμμα στις κάλπες

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Μία και σήμερα, για τις ευρωεκλογές. Απόψε ολοκληρώνεται η προεκλογική περίοδος με τις τελευταίες εκδηλώσεις των κομμάτων και το ενδιαφέρον στρέφεται στις κάλπες και στο αποτέλεσμα που θα προκύψει το βράδυ της Κυριακής. Αυλαία, λοιπόν, σε μια προεκλογική περίοδο που διακρίθηκε για τους υψηλούς τόνους πολιτικής αντιπαράθεσης. Τα ζητήματα που κυριάρχησαν, πάντως, πρωτίστως αφορούσαν την εσωτερική επικαιρότητα. Ηταν σαν ένα δεύτερο ημίχρονο της περυσινής προεκλογικής περιόδου για τις εθνικές εκλογές, με τα κρίσιμα ευρωπαϊκά θέματα να μένουν σε δεύτερη μοίρα. Η συζήτηση για την Ευρώπη και τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει τόσο στο εσωτερικό της όσο και εξαιτίας των γεωπολιτικών ζητημάτων που αναδύονται στην αυλή της, ήταν πολύ περιορισμένη. Με όρους εσωτερικής πολιτικής ανάλυσης θα γίνει και η ανάγνωση του αποτελέσματος και θα διαμορφωθεί σε σημαντικό βαθμό η πολιτική ατζέντα της επόμενης ημέρας.

ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΙΣ

Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση έκανε ντεμπούτο η επιστολική ψήφος. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη διαδικασία, η ενσωμάτωση της επιστολικής ψήφου προχωράει με πολύ μεγάλη ταχύτητα και φαίνεται ότι έως το απόγευμα του Σαββάτου, οπότε η προθεσμία λήγει, είναι πολύ πιθανό να επιτευχθεί ο στόχος του 90%. Μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης, η ενσωμάτωση είχε φθάσει στο 85% (ήτοι 170.000 από τις συνολικά 202.000 ψήφους που έφτασαν διά επιστολής), οπότε ο στόχος που έχει τεθεί και από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως φαίνεται ότι μπορεί να επιτευχθεί έως το Σάββατο. Πάντως, όσοι είχαν δηλώσει ότι επιθυμούν να ψηφίσουν με αυτό τον τρόπο και τελικά δεν το έπραξαν, έχουν μια δεύτερη ευκαιρία, αφού υπάρχει πρόβλεψη το Σάββατο το απόγευμα να ενημερωθούν τα εκλογικά κέντρα για τους ψηφοφόρους που τελικά δεν ψήφισαν επιστολικά, προκειμένου να μπορέσουν, εφόσον το επιθυμούν, να ασκήσουν το δικαίωμά τους διά ζώσης.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Εντός και Εκτός: Με το βλέμμα στις κάλπες-1Δύσκολες ώρες για τον Αλέξη Χαρίτση (φωτογραφία). Εφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Πέμπτης ο πατέρας του, Βύρωνας Χαρίτσης, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, με πορεία πολλών ετών στην Αριστερά. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνασπισμού και στη συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ. Τις δύσκολες ώρες που πέρασε ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς από τα τέλη Δεκεμβρίου περιέγραψε με ανάρτησή του ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης: «Ολο αυτόν τον καιρό που πάλευε, ο Αλέξης αποτέλεσε πηγή συγκινητικής δύναμης για όλους και όλες εμάς. Εφευγε από τις συγκεντρώσεις, τις συνεδριάσεις και τα κανάλια και πήγαινε στο Λαϊκό, όπου νοσηλευόταν ο πατέρας του, και μετά ξαναγύριζε σφίγγοντας τα δόντια». Τον Αλέξη Χαρίτση κάλεσαν στο τηλέφωνο για να τον συλλυπηθούν, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του συριζα Στέφανος Κασσελάκης.

Η ΑΠΩΛΕΙΑ

Ο Βασίλης Μπρακατσούλας, επί σειράν ετών βουλευτής Καρδίτσας, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του αντιδικτατορικού αγώνα, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με την ΕΔΑ, το 1958. Την περίοδο της δικτατορίας βασανίστηκε και εξορίστηκε. Το 1977 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ, του οποίου υπήρξε βουλευτής την περίοδο 1989-1996. Παράλληλα με την πολιτική σταδιοδρομία, εργάστηκε επί σειράν ετών ως μάχιμος δικηγόρος και συνέγραψε βιβλία με ιστορικό, πολιτικό, νομικό περιεχόμενο. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του εξέφρασε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Η εξόδιος ακολουθία του Βασίλη Μπρακατσούλα θα ψαλεί αύριο, Σάββατο, στις 11.30 π.μ., στον μητροπολιτικό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην Καρδίτσα.

Η ΑΤΑΚΑ

Στη συζήτηση των ημερών περί «πόθεν έσχες» παρενέβη χθες ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στον ΑΝΤ1, με αφορμή την παρουσίαση από τον Στέφανο Κασσελάκη της λίστας με περιουσιακά στοιχεία του. «Εγώ, για παράδειγμα, όταν βγήκα γραμματέας του κόμματος, παρότι δεν ήμουνα βουλευτής, είχα καταθέσει μέσα στον πρώτο μήνα. Λογικά σκέφτεται ο κόσμος και όλοι μας: Μπας και έχει κάποιο λάκκο η φάβα; Γιατί δεν το κάνει; Γιατί τρεις μέρες, πέντε μέρες πριν από τις εκλογές, πάει στη Θεσσαλονίκη με φόντο τον Θερμαϊκό Κόλπο, στη Νύμφη του Θερμαϊκού, και λέει “τόσα είχα εκεί, τόσα εκατομμύρια επενδύσεις, τόσα έσοδα έχω, τόσα ακίνητα έχω” και λοιπά. Χωρίς να μπορεί κανείς να ελέγξει αν αυτά ισχύουν, και το έσχες και το πόθεν. Ο κόσμος είναι βαθιά εξοργισμένος, είναι κουρασμένος, είναι μπαϊλντισμένος απ’ όλη αυτή τη φιλολογία για το ποιος είναι πιο πλούσιος απ’ τον άλλον. Ολη αυτή η συζήτηση είναι αποκρουστική, την ώρα που ο άλλος δεν έχει ακόμα και το ένα ευρώ για να πάει να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ, για να ζήσει την οικογένειά του. Αν συνεχιστεί αυτή η συζήτηση και τις επόμενες μέρες, θα δείτε πόσο θα φτάσει η αποχή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT