Προβάδισμα 13,7 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA.
Πρόθεση ψήφου
Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 26,3% και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ με 12,6%, ΠΑΣΟΚ με 9,4%, Ελληνική Λύση με 6,9%, ΚΚΕ με 5,6%, Πλεύση Ελευθερίας με 3,9%, Νίκη με 3,5%, ΜέΡΑ25 με 2,7%, Νέα Αριστερά με 2,5% και Φωνή Λογικής με 2,4%.
Σε σχέση με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis τον Μάιο, η Ν.Δ. καταγράφει αύξηση 0,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ πτώση 0,3% και το ΠΑΣΟΚ πτώση 1,1%.
Ενδιαφέρον για τις εκλογές
Σε σχέση με το ενδιαφέρον των πολιτών για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 32% ενδιαφέρεται «πολύ», το 37% «αρκετά», το 20% «όχι και τόσο», ενώ «καθόλου» απάντησε το 11%. Αθροιστικά, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές εκδηλώνει το 69% των ερωτηθέντων.
Πρόθεση συμμετοχής
Αναφορικά με την πρόθεση συμμετοχής στις ευρωεκλογές, «σίγουρα ναι» απαντάει το 68%, έναντι 81% κατά τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019. Την ίδια στιγμή, «μάλλον ναι» απαντάει το 18%, «μάλλον όχι» το 7% και «σίγουρα όχι» το 6%.
Παράλληλα, η Metron Analysis παρουσιάζει τη διαχρονική συμμετοχή πολιτών στις ευρωεκλογές, με το υψηλότερο ποσοστό να καταγράφεται το 1989 (80%) και το χαμηλότερο το 2009 (53%).
Κομματική προέλευση των αναποφάσιστων
Γρίφος μέχρι την τελευταία στιγμή παραμένει η στάση όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι. Σύμφωνα με τη μέτρηση, σε ποσοστό 14% οι αναποφάσιστοι προέρχονται κομματικά από τη Ν.Δ., ενώ σε ποσοστό 4% προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και σε 3% από το ΠΑΣΟΚ.
Μήνυμα ευρωεκλογών
Αυξημένο κατά δύο μονάδες, σε σχέση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση του Μαΐου, είναι το ποσοστό όσων επιθυμούν να στείλουν μήνυμα αποδοκιμασίας της Ε.Ε. (37%), έναντι του 58% που επιθυμεί να στείλει ένα μήνυμα στήριξης του μπλοκ.
Απόψεις για Ε.Ε. και Ευρωκοινοβούλιο
Στο ερώτημα «ποια είναι η γνώμη σας για την Ευρωπαϊκή Ενωση», θετικά απαντάει το 53% και αρνητικά το 40%.
Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινούνται και οι απόψεις σχετικά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως καταγράφονται από τη μέτρηση. Θετική γνώμη για το Ευρωκοινοβούλιο έχει το 51%, ενώ αρνητική εκφράζει το 40%.
«Καινούργια ή δοκιμασμένα πρόσωπα»
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ερώτημα αν «θα προτιμούσατε στην Ευρωβουλή καινούργια πρόσωπα με νέες ιδέες ή δοκιμασμένα πρόσωπα με γνώσεις».
Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων επιθυμεί καινούργια πρόσωπα, έναντι του 26% που επιθυμεί δοκιμασμένα πρόσωπα με γνώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως στους νέους 17-27 ετών το ποσοστό όσων επιθυμούν νέα πρόσωπα ανέρχεται σε 86%, σε αντίθεση με το 48% των ψηφοφόρων άνω των 79 ετών που επιθυμούν δοκιμασμένα πρόσωπα.
Αξιολόγηση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης
Θετικά αξιολογεί την κυβέρνηση το 29% των ερωτηθέντων, ενώ το ίδιο ποσοστό για όσους βρίσκονται στο φάσμα των αναποφάσιστων μειώνεται σε 18%. Την ίδια στιγμή, αρνητικά αξιολογεί την κυβέρνηση το 63%. Για την αντιπολίτευση, θετική αξιολόγηση επιφυλάσσει το 15% και αρνητική το 77%.
Μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας
«Αποδοκιμασία της κυβέρνησης» επιθυμούν 6 στους 10, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση, ενώ το 32% επιθυμεί η κάλπη να «βγάλει» μήνυμα στήριξης της κυβέρνησης.
Δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών
Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός παρέμεινε σε ακόμα μία σφυγμομέτρηση ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ακολουθούμενος από τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Εκτίμηση ψήφου
Στην εκτίμηση ψήφου, η Ν.Δ. συγκεντρώνει 31%, ο ΣΥΡΙΖΑ 15,5%, το ΠΑΣΟΚ 12%, η Ελληνική Λύση 8,5%, το ΚΚΕ 7,5%, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας 4,5%, ενώ ΜέΡΑ25, Νέα Αριστερά και Φωνή Λογικής λαμβάνουν 3%.