Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ο γρίφος των αναποφάσιστων και το μήνυμα για την Ε.Ε.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ο γρίφος των αναποφάσιστων και το μήνυμα για την Ε.Ε.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 26,3% και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ με 12,6% και ΠΑΣΟΚ με 9,4%

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβάδισμα 13,7 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA.

Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 26,3% και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ με 12,6%, ΠΑΣΟΚ με 9,4%, Ελληνική Λύση με 6,9%, ΚΚΕ με 5,6%, Πλεύση Ελευθερίας με 3,9%, Νίκη με 3,5%, ΜέΡΑ25 με 2,7%, Νέα Αριστερά με 2,5% και Φωνή Λογικής με 2,4%.

Σε σχέση με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis τον Μάιο, η Ν.Δ. καταγράφει αύξηση 0,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ πτώση 0,3% και το ΠΑΣΟΚ πτώση 1,1%.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ο γρίφος των αναποφάσιστων και το μήνυμα για την Ε.Ε.-1

Ενδιαφέρον για τις εκλογές

Σε σχέση με το ενδιαφέρον των πολιτών για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 32% ενδιαφέρεται «πολύ», το 37% «αρκετά», το 20% «όχι και τόσο», ενώ «καθόλου» απάντησε το 11%. Αθροιστικά, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές εκδηλώνει το 69% των ερωτηθέντων.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ο γρίφος των αναποφάσιστων και το μήνυμα για την Ε.Ε.-2

Πρόθεση συμμετοχής

Αναφορικά με την πρόθεση συμμετοχής στις ευρωεκλογές, «σίγουρα ναι» απαντάει το 68%, έναντι 81% κατά τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019. Την ίδια στιγμή, «μάλλον ναι» απαντάει το 18%, «μάλλον όχι» το 7% και «σίγουρα όχι» το 6%.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ο γρίφος των αναποφάσιστων και το μήνυμα για την Ε.Ε.-3

Παράλληλα, η Metron Analysis παρουσιάζει τη διαχρονική συμμετοχή πολιτών στις ευρωεκλογές, με το υψηλότερο ποσοστό να καταγράφεται το 1989 (80%) και το χαμηλότερο το 2009 (53%).

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ο γρίφος των αναποφάσιστων και το μήνυμα για την Ε.Ε.-4

Κομματική προέλευση των αναποφάσιστων

Γρίφος μέχρι την τελευταία στιγμή παραμένει η στάση όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι. Σύμφωνα με τη μέτρηση, σε ποσοστό 14% οι αναποφάσιστοι προέρχονται κομματικά από τη Ν.Δ., ενώ σε ποσοστό 4% προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και σε 3% από το ΠΑΣΟΚ.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ο γρίφος των αναποφάσιστων και το μήνυμα για την Ε.Ε.-5

Μήνυμα ευρωεκλογών

Αυξημένο κατά δύο μονάδες, σε σχέση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση του Μαΐου, είναι το ποσοστό όσων επιθυμούν να στείλουν μήνυμα αποδοκιμασίας της Ε.Ε. (37%), έναντι του 58% που επιθυμεί να στείλει ένα μήνυμα στήριξης του μπλοκ.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ο γρίφος των αναποφάσιστων και το μήνυμα για την Ε.Ε.-6

Απόψεις για Ε.Ε. και Ευρωκοινοβούλιο

Στο ερώτημα «ποια είναι η γνώμη σας για την Ευρωπαϊκή Ενωση», θετικά απαντάει το 53% και αρνητικά το 40%.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ο γρίφος των αναποφάσιστων και το μήνυμα για την Ε.Ε.-7

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινούνται και οι απόψεις σχετικά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως καταγράφονται από τη μέτρηση. Θετική γνώμη για το Ευρωκοινοβούλιο έχει το 51%, ενώ αρνητική εκφράζει το 40%.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ο γρίφος των αναποφάσιστων και το μήνυμα για την Ε.Ε.-8

«Καινούργια ή δοκιμασμένα πρόσωπα»

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ερώτημα αν «θα προτιμούσατε στην Ευρωβουλή καινούργια πρόσωπα με νέες ιδέες ή δοκιμασμένα πρόσωπα με γνώσεις».

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων επιθυμεί καινούργια πρόσωπα, έναντι του 26% που επιθυμεί δοκιμασμένα πρόσωπα με γνώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως στους νέους 17-27 ετών το ποσοστό όσων επιθυμούν νέα πρόσωπα ανέρχεται σε 86%, σε αντίθεση με το 48% των ψηφοφόρων άνω των 79 ετών που επιθυμούν δοκιμασμένα πρόσωπα.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ο γρίφος των αναποφάσιστων και το μήνυμα για την Ε.Ε.-9

Αξιολόγηση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Θετικά αξιολογεί την κυβέρνηση το 29% των ερωτηθέντων, ενώ το ίδιο ποσοστό για όσους βρίσκονται στο φάσμα των αναποφάσιστων μειώνεται σε 18%. Την ίδια στιγμή, αρνητικά αξιολογεί την κυβέρνηση το 63%. Για την αντιπολίτευση, θετική αξιολόγηση επιφυλάσσει το 15% και αρνητική το 77%.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ο γρίφος των αναποφάσιστων και το μήνυμα για την Ε.Ε.-10

Μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας

«Αποδοκιμασία της κυβέρνησης» επιθυμούν 6 στους 10, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση, ενώ το 32% επιθυμεί η κάλπη να «βγάλει» μήνυμα στήριξης της κυβέρνησης.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ο γρίφος των αναποφάσιστων και το μήνυμα για την Ε.Ε.-11

Δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός παρέμεινε σε ακόμα μία σφυγμομέτρηση ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ακολουθούμενος από τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ο γρίφος των αναποφάσιστων και το μήνυμα για την Ε.Ε.-12

Εκτίμηση ψήφου

Στην εκτίμηση ψήφου, η Ν.Δ. συγκεντρώνει 31%, ο ΣΥΡΙΖΑ 15,5%, το ΠΑΣΟΚ 12%, η Ελληνική Λύση 8,5%, το ΚΚΕ 7,5%, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας 4,5%, ενώ ΜέΡΑ25, Νέα Αριστερά και Φωνή Λογικής λαμβάνουν 3%.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ο γρίφος των αναποφάσιστων και το μήνυμα για την Ε.Ε.-13
Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ο γρίφος των αναποφάσιστων και το μήνυμα για την Ε.Ε.-14
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT