Ευρωεκλογές: Οι προτεραιότητες της επόμενης ημέρας για Μαξίμου

Ευρωεκλογές: Οι προτεραιότητες της επόμενης ημέρας για Μαξίμου

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο θα εισέλθουν προς ψήφιση μια σειρά από νομοσχέδια, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα κατατεθεί ρύθμιση ώστε η επιστολική ψήφος να ισχύει και στις εθνικές εκλογές

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικό εκτιμάται πως θα είναι το αποτέλεσμα της αυριανής κάλπης και για την επόμενη ημέρα στο Κοινοβούλιο, όπου νομοθετικές και άλλες εκκρεμότητες παραμένουν ουσιαστικά «παγωμένες», καθώς οι λειτουργίες της Βουλής διακόπηκαν ακριβώς εξαιτίας των ευρωεκλογών.

Η εκλογική αναμέτρηση μπορεί να αφορά τυπικά την ανάδειξη των εκπροσώπων της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πλην όμως, καθώς είναι «εθνική», θα συνιστά και ένα είδος καταγραφής της εσωτερικής κατανομής των δυνάμεων των κομμάτων, ένα χρόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές. Κατ’ επέκταση, θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τη δυναμική τους στους κόλπους της εθνικής αντιπροσωπείας, ειδικά όσον αφορά την πορεία προώθησης και έγκρισης των νομοθετικών μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζει ή και έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση. «Θέλουμε να πατήσουμε το γκάζι για να τρέξουμε πιο γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις», έλεγε (ΣΚΑΪ) χαρακτηριστικά χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης, καταδεικνύοντας πως για το Μέγαρο Μαξίμου και συνολικότερα για την κυβέρνηση ζητούμενο είναι να μη δοθεί «πάτημα στην αντιπολίτευση να αμφισβητήσει τη λαϊκή νομιμοποίηση» της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Είχε, ως γνωστόν, προηγηθεί το σαφές μήνυμα σύσσωμης της αντιπολίτευσης: «Ηρθε η ώρα οι πολίτες να δώσουν τέλος στον κατήφορο» συμφωνούν ακόμη και στην ορολογία ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση. Η Χαρ. Τρικούπη ζητεί «μήνυμα αποδοκιμασίας της κλιμακούμενης αλαζονείας του Μεγάρου Μαξίμου».

Οι θέσεις αυτές προδιαθέτουν για τις τάσεις και τις διαθέσεις των ηγεσιών των κοινοβουλευτικών κομμάτων ενόψει της επανέναρξης της νομοθετικής λειτουργίας, που εμπεριέχει από μεγάλα –όπως, επί παραδείγματι, τη γενίκευση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, αν όλα πάνε καλά αυτή τη φορά– έως και άλλα που ήδη έχουν μπει σε τροχιά προς κατάθεση στην εθνική αντιπροσωπεία. Ενδεικτικά αναφέρονται τα σχέδια νόμου των υπουργείων: α) Δικαιοσύνης, «Εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου για το ενέχυρο και σύσταση Ενιαίου Ηλεκτρονικού Μητρώου Ενεχύρων επί κινητών, απαιτήσεων και άλλων δικαιωμάτων», β) Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών – ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας «για την ασφάλιση αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία αυτοκινήτων» κ.ά., γ) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα «με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων».

Στην ατζέντα των εκκρεμοτήτων συμπεριλαμβάνονται επίσης η αναθεώρηση του κανονισμού λειτουργίας της Βουλής και η επίλυση του ζητήματος «Σπαρτιάτες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT