Εντός και Εκτός: Ο Σημίτης προειδοποιεί για την Ακροδεξιά

Εντός και Εκτός: Ο Σημίτης προειδοποιεί για την Ακροδεξιά

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Τη συμβολή του στην επιτυχία της εκλογής της Ελλάδας ως ενός από τα πέντε μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπενθύμισε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας. Οπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, ως υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε περί τις 70 χώρες. Μάλιστα, όπως λέει, «όταν παρέδωσα το χαρτοφυλάκιο τον Μάιο του 2023, είχαμε ήδη εξασφαλίσει επαρκείς δεσμεύσεις για την υπερψήφιση της ελληνικής υποψηφιότητας». Και κατέληξε ότι η εκλογή αυτή «οφείλει να αποτελέσει οδηγό και για τις υποψηφιότητες της χώρας μας στα άλλα δύο όργανα των Ηνωμένων Εθνών (Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης)».

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Χθες ήταν η τελευταία ημέρα προεκλογικής δραστηριότητας και, ως είθισται, οι πολιτικοί αρχηγοί πραγματοποίησαν τις τελευταίες εμφανίσεις τους. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Ν.Δ. στην πλατεία Συντάγματος, η οποία παραδοσιακά αποτελεί τον τελευταίο σταθμό κάθε προέδρου κυβερνώντος κόμματος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης μίλησε στην πλατεία Τριών Συμμάχων στην Πάτρα, επιλογή η οποία συνδέεται βεβαίως με το γεγονός ότι η Αχαΐα αποτελεί την πατρογονική γη της οικογένειας Παπανδρέου και ως εκ τούτου αποτελεί εκλογικό στόχο για τον πολιτικό που δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε εθνική κάλπη ως επικεφαλής κόμματος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε σε προεκλογική εκδήλωση στο Ηράκλειο Κρήτης. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει κρύψει ότι επιθυμεί ακόμη υψηλότερα ποσοστά για το ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη, την οποία αντιλαμβάνεται και ως «κάστρο» για μια ακόμη μεγαλύτερη αντεπίθεση στο μέλλον. Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε στην κεντρική πλατεία της Μαλεσίνας στη Φθιώτιδα.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Κρυστάλλινη ήταν η τοποθέτηση υπέρ του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην αυριανή κάλπη των ευρωεκλογών από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. «Οι εκλογές της Κυριακής είναι κρίσιμες για το μέλλον της Ευρώπης. Η συμμετοχή μας σε αυτές είναι πράξη ατομικής ευθύνης για το μέλλον της χώρας μας. Είναι κρίσιμες για τη διασφάλιση της προοδευτικής κατεύθυνσης της Ευρώπης. Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ συμβάλλει σε ένα ισχυρό σοσιαλδημοκρατικό ανάχωμα στην επίθεση της Ακροδεξιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός και επί σειράν ετών πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η παρέμβαση του κ. Σημίτη έχει στο επίκεντρό της τον πιο σοβαρό φόβο αυτών των ευρωεκλογών: τη μεγάλη άνοδο της Ακροδεξιάς. Αυτή τη φορά η απειλή δεν είναι αφηρημένη. Με βάση τις υφιστάμενες μετρήσεις, για πρώτη φορά τα κόμματα του ευρύτερου ακροδεξιού φάσματος είναι πιθανόν να συγκεντρώσουν μέχρι και το ένα τρίτο των εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο, ενδεχόμενο που θα τους δώσει τη δυνατότητα να μπλοκάρουν οτιδήποτε. Είναι περιττό να επισημανθεί πόσο, μεταξύ άλλων, θα αυξηθεί στην Ευρωβουλή η επιρροή τρίτων χωρών μέσω των ακροδεξιών φίλων τους… Η παρέμβαση του κ. Σημίτη έχει ως συνήθως βαθύτατα πολιτικό χαρακτήρα και δείχνει σταθερά στον δρόμο της στήριξης της προοδευτικής παράταξης, την οποία υπηρέτησε και αυτός από όλα τα σημαντικά πόστα ευθύνης. Και αποτελεί, βεβαίως, και ψήφο εμπιστοσύνης στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο ΤΟΠΟΣ

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε χθες, ενώ βρισκόταν στα Τίρανα, ένα αναπάντεχο δώρο ως ενθύμιο στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο. Το μακρινό 1952 ο κ. Αναστάσιος υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του ως έφεδρος αξιωματικός των Διαβιβάσεων. Μάλιστα, εκείνη τη χρονιά ήταν αρχηγός της Σχολής Υποψήφιων Εφέδρων Αξιωματικών. Ο κ. Χούπης παρέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας το στρατολογικό μητρώο του από τα αρχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Ανάμεσα στα έγγραφα που παραδόθηκαν στον κ. Αναστάσιο ήταν και οι βαθμολογίες του που, αν κρίνω από το γεγονός ότι ήταν αρχηγός της σχολής, είναι δεδομένο πως θα ήταν άριστες. Ο κ. Χούπης βρέθηκε στην Αλβανία για τη 17η Σύνοδο των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων των Βαλκανικών Χωρών, η οποία ξεκίνησε την Πέμπτη και ολοκληρώνεται σήμερα.

Η ΑΤΑΚΑ

Ωστόσο, στο περιθώριο της συνόδου, στο Δυρράχιο ο κ. Χούπης συναντήθηκε και με τον Τούρκο ομόλογό του Μετίν Γκουράκ. Οι δύο άνδρες είχαν σύντομη συνάντηση, όπου συμφωνήθηκε ότι, ανεξαρτήτως των συμπεφωνημένων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), καλό θα είναι να έχουν και μεταξύ τους απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία. Η συζήτηση, απ’ όσο μαθαίνω, ήταν σύντομη αλλά σε καλό κλίμα και, σε κάθε περίπτωση, ήρθε ως συνέχεια της γενικότερης προσπάθειας που γίνεται για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε διάφορα επίπεδα. Οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας δεν ήταν πάντα κλειστοί, ωστόσο διαχρονικά, δίχως τις παράλληλες επαφές σε πολιτικό επίπεδο, ήταν μάλλον αδύναμοι. Το επόμενο ερώτημα είναι αν θα αποφασιστεί και ανταλλαγή επισκέψεων των ηγεσιών, προφανώς με αφορμή κάποιο διεθνές γεγονός στη μία ή στην άλλη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT