Το ριάλιτι και το real estate

Εκλογικό ταμείο για όλες τις επιλογές Κασσελάκη και ιδίως για το φινάλε με το «πόθεν έσχες»

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Στέφανος Κασσελάκης αποφασίζει τα πάντα μόνος του και αυτό ήταν το μόνιμο παράπονο στελεχών που απομακρύνθηκαν από το φθινόπωρο και μετά από την Κουμουνδούρου.

Στην περίπτωση του «πόθεν έσχες» αυτό δεν συνέβη. Η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει πως ο ίδιος αλλά και στενοί συνεργάτες του αμφιταλαντεύτηκαν αρκετά. «Τελευταία εβδομάδα των εκλογών να πάμε τη συζήτηση αποκλειστικά στα περιουσιακά στοιχεία του προέδρου, είναι λάθος», υποστήριζε η μια πλευρά. «Αν δεν το βγάλουμε, θα φανεί ως προσπάθεια να μείνει κάτι κρυφό», ανέφερε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ίδιος ο πρόεδρος και άλλα στελέχη, με τις ζυμώσεις να μη σταματούν.

Την προηγούμενη Κυριακή το πρωί ελήφθη η απόφαση το «πόθεν έσχες» να μη δοθεί στη δημοσιότητα. Στις 6 το απόγευμα τα πράγματα άλλαξαν. Στο σπίτι του Στέφανου Κασσελάκη βρέθηκαν στενοί συνεργάτες του και όλοι μαζί κατέληξαν πως στη Θεσσαλονίκη θα γίνουν τα «αποκαλυπτήρια».

Ο θόρυβος που προκλήθηκε δεν ξάφνιασε τους επιτελείς στην Κουμουνδούρου. Κανείς, ωστόσο, δεν μπορούσε όλη την εβδομάδα που πέρασε να εκτιμήσει με ασφάλεια αν το excel με φόντο τον Θερμαϊκό θα κοστίσει στον ΣΥΡΙΖΑ εκλογικά, συνοδευόμενο μάλιστα από το «φάλτσο» του Θανάση Οικονόμου.

Το ερώτημα αφορούσε κυρίως τη συμπεριφορά πιο κεντρώων ψηφοφόρων που δεν θέλουν να δουν τη Νέα Δημοκρατία να ανοίγει κι άλλο την «ψαλίδα» από την αντιπολίτευση.

Θα αποδειχθεί εκ του αποτελέσματος πως όλο αυτό το σκηνικό ήταν ένα τελευταίο «δώρο» του ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ; Η ανησυχία του Στέφανου Κασσελάκη ενδεχομένως να εκφράστηκε από τον πόλεμο που κήρυξε στον Νίκο Ανδρουλάκη μέσα στην έδρα του, στο Ηράκλειο της Κρήτης, με τις συνεχείς επικλήσεις στον Ανδρέα Παπανδρέου.

To καλό σενάριο – 17%+

Το βράδυ της 24ης Σεπτεμβρίου ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να πίστεψε πως πήρε τα «κλειδιά» της Κουμουνδούρου, στην ουσία όμως, με όσα ακολούθησαν, απλώς ανέβηκε τα σκαλιά μέχρι τον 7ο όροφο και το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα. Ούτε με την κυριαρχία του στο συνέδριο και τη μη διεξαγωγή νέων εσωκομματικών εκλογών κατάφερε να εδραιωθεί, παρά το υπερεγώ που προέβαλε.

Η «μαρκίζα» στην Κουμουνδούρου θα γράψει το όνομά του μόνο αν καταφέρει να περάσει επιτυχώς τον «σκόπελο» των ευρωεκλογών. Με ένα ποσοστό στη ζώνη του 17% και μια καλή διαφορά από το ΠΑΣΟΚ θα υπενθυμίσει σε όλους πως μετά μια συντριβή, μόλις ένα χρόνο πριν, κατάφερε να κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ όρθιο και να συγκρατήσει τα ποσοστά του, όταν οι περισσότεροι τον είχαν τελειωμένο. Κανείς δεν πρόκειται να τον αμφισβητήσει από την εσωκομματική αντιπολίτευση, που με διαφορετικό αποτέλεσμα τον περιμένει στη γωνία για τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και την απομόνωση των τελευταίων μηνών.

Αν και μετρήσεις που να προοικονομούν κάτι ακόμη καλύτερο δεν υπάρχουν, με ένα «2» μπροστά το «κόμμα Κασσελάκη» θα βρεθεί στους «επτά ουρανούς» και ο πρόεδρος θα υποστηρίξει πως είναι ο μόνος που μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με τους δικούς του όρους θα βάλει «πλώρη» για το καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου, όπου θα τα αλλάξει όλα. Θεωρείται σίγουρο πως δεν θα αφήσει ανεκμετάλλευτη τη «μουρμούρα» που θα κυριαρχήσει στο ΠΑΣΟΚ, παίρνοντας, όπως έχει προαναγγείλει και ο ίδιος, όσα περισσότερα στελέχη μπορεί. Το σκηνικό θα μοιάζει παραμυθένιο αν στην Ευρωβουλή εκλεγούν νέα πρόσωπα της επιλογής του.

Κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε να εκτιμήσει αν το excel με φόντο τον Θερμαϊκό θα κοστίσει εκλογικά, συνοδευόμενο μάλιστα από το «φάλτσο» του Θανάση Οικονόμου.

Το μέτριο – 15% και 2ος

Με ένα ποσοστό κοντά στη ζώνη του 15% που θα συνδυάζεται με τη δεύτερη θέση, αλλά με μικρή απόσταση από το ΠΑΣΟΚ, στο επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη θα αναγκαστούν να βρουν δικαιολογίες. Και η πρώτη είναι έτοιμη.

«Με δύο διασπάσεις και συνεχή υπονόμευση, τι περιμένατε; Και πάλι πολύ καλά πήγαν τα πράγματα», θα διαμηνύσουν, δείχνοντας ουσιαστικά, πέρα από τη Νέα Αριστερά, τα μέλη της «ομάδας Γεροβασίλη» ως συνυπεύθυνα του μέτριου αποτελέσματος. Μπορεί από το συνέδριο και μετά να μην καταγράφηκε εσωτερική σύγκρουση, ωστόσο η πλειοψηφία τους δεν «έτρεξε» για το κόμμα. Το σίγουρο είναι πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα αφήσει κανέναν να τον αμφισβητήσει και θα σχεδιάσει πολύ σύντομα την επόμενη ημέρα, που ίσως να προκαλέσει με τη στάση του και μερικές «εξόδους» ακόμη. Είναι πιθανόν να κάνει πράξη και αυτό που έχει πει σε ένα «backstage» συνέντευξής του, πως θα μείνει για λίγο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Το κακό – Τρίτος και στον αέρα

Η τρίτη θέση, πίσω από το ΠΑΣΟΚ, σενάριο που θεωρούν απίθανο στην Κουμουνδούρου, θα βάλει τον Στέφανο Κασσελάκη αναγκαστικά σε περιπέτειες. Το καλοκαίρι θα είναι ατελείωτο, καθώς όλοι γνωρίζουν καλά πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί. Επιθυμεί να ηγηθεί του κόμματος στις κάλπες του 2027.

Το αίτημα για συνεννόηση με τις άλλες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς θα μπει επιτακτικά και οι ηγετικές ικανότητές του θα αμφισβητηθούν ανοιχτά. Κάποιοι θα εστιάσουν την προσοχή τους και προς τον Αλέξη Τσίπρα, παρά το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον για επιστροφή.

Το θέμα πλέον δεν θα είναι ποια τακτική θα ακολουθήσουν τα στελέχη που βρέθηκαν απέναντί του στο συνέδριο, αλλά πόσοι και ποιοι από τους νεοπροεδρικούς θα του γυρίσουν την πλάτη. Η προβολή τριών πολυτελών σπιτιών, σε Νέα Υόρκη, Κολωνάκι και Σπέτσες, θα αποτελέσει την αιχμή της κριτικής των διαφωνούντων μαζί με τη χρονική επιλογή της δημοσίευσης του «πόθεν έσχες».

Τα αιτήματα για σύγκληση των οργάνων θα πέφτουν «βροχή» και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπει στη δυσκολότερη φάση από την ίδρυσή του.

Το ριάλιτι και το real estate-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT