Ευρωεκλογές: Στις κάλπες Λετονία, Μάλτα, Σλοβακία, Ιταλία

Ευρωεκλογές: Στις κάλπες Λετονία, Μάλτα, Σλοβακία, Ιταλία

Κάλπες σε τέσσερα συνολικά κράτη-μέλη ανοίγουν σήμερα για τις ευρωεκλογές, που ξεκίνησαν την Πέμπτη από την Ολλανδία και ολοκληρώνονται αύριο τα μεσάνυχτα στην Ιταλία

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Κάλπες σε τέσσερα συνολικά κράτη-μέλη ανοίγουν σήμερα για τις ευρωεκλογές, που ξεκίνησαν την Πέμπτη από την Ολλανδία και ολοκληρώνονται αύριο τα μεσάνυχτα στην Ιταλία.

Στη Λετονία οι ψηφοφόροι μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τις εννέα το πρωί έως τις οκτώ το βράδυ, προκειμένου να αναδείξουν εννέα ευρωβουλευτές από έξι συνολικά κόμματα. Ενδιαφέρον θα έχει εάν θα καταφέρουν το λαϊκιστικό αντι-συστημικό κόμμα «Ποιος κατέχει το κράτος;» και το νέο συντηρητικό κόμμα, που πρωτοεμφανίστηκαν το 2018 να ξεπεράσουν το σοσιαλδημοκρατικό «Αρμονία».

Στη Μάλτα η ψηφοφορία ξεκινά στις επτά το πρωί και ολοκληρώνεται στις δέκα το βράδυ για την ανάδειξη έξι ευρωβουλευτών – από τρία συνολικά κόμματα-, ενώ δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες, που έχουν συμπληρώσει 16 έτη. Στη μικρή αυτή ευρωπαϊκή χώρα τα βλέμματα στρέφονται και στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και το Εθνικιστικό κόμμα της, που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) για το εάν θα κατορθώσει να κερδίσει έως και τρεις έδρες (το 2019 εξέλεξε δύο ευρωβουλευτές).

Οι ευρωεκλογές στη Σλοβακία επισκιάστηκαν από την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο εάν θα ενισχυθεί το κυβερνών κόμμα Smer, το οποίο τον περασμένο Οκτώβριο αποκλείστηκε και το Hlas (φωνή) από τους ευρωπαίους σοσιαλιστές λόγω της συγκυβέρνησης με την ακροδεξιά, αλλά και τη φιλορωσική στάση τους. Οι κάλπες ανοίγουν στις επτά το πρωί και κλείνουν στις δέκα το βράδυ για την ανάδειξη δεκαπέντε ευρωβουλευτών.

Στην Ιταλία, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί δύο μέρες. Το τρίτο μεγαλύτερο κράτος μέλος της Ε.Ε εκλέγει συνολικά 76 ευρωβουλευτές. Οι κάλπες θα ανοίξουν σήμερα από τις τρεις το μεσημέρι έως τις έντεκα το βράδυ (τοπική ώρα) και αύριο από τις επτά το πρωί έως τις έντεκα το βράδυ. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το ποσοστό που θα λάβει το κυβερνών κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι και κατά πόσο θα ενισχυθεί η ευρωομάδα στην οποία ανήκει των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR). Την επαύριον των εκλογών κρίσιμο θα είναι εάν η ευρωομάδα αυτή θα συνενωθεί με την ακροδεξιά ID και εάν η Μελόνι στηρίξει την εκλογή της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν τόσο στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, όσο και στο ευρωκοινοβούλιο. Στην Ιταλία το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και στην ενίσχυση των σοσιαλιστών του Δημοκρατικού Κόμματος που φαίνεται ότι θα βγουν δεύτεροι εκλέγοντας έως και δεκατέσσερις ευρωβουλευτές, αλλά και τα ποσοστά που θα λάβουν οι κυβερνητικοί εταίροι της Μελόνι, η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι που φαίνεται ότι βγαίνει τέταρτο κόμμα (9%) και Φόρτσα Ιτάλια του Αντόνιο Ταγιάνι που συγκεντρώνει επίσης 9%, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Αύριο θα διεξαχθούν ευρωεκλογές στα υπόλοιπα κράτη μέλη: Αυστρία, Βέλγιο (όπου θα διεξαχθούν και βουλευτικές εκλογές), Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Δανία, Εσθονία (όπου ήδη διεξάγονται και ηλεκτρονικά οι ευρωεκλογές από τη Δευτέρα), Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT