Ευρωεκλογές 2024 – Live: Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις
ευρωεκλογές-2024-live-λεπτό-προς-λεπτό-όλες-563069800
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2024 – Live: Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επόμενη πενταετία εκλέγουν σήμερα τα 27 κράτη – μέλη της Ε.Ε. στις κάλπες των ευρωεκλογών.

Παρακολουθήστε μέσω του kathimerini.gr λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις.  

01:42

 

Φον ντερ Λάιεν: «Προτεραιότητα η φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία με Σοσιαλιστές και Φιλελευθέρους»

Την ικανοποίησή της για τη νίκη του κόμματός της, Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) εξέφρασε η υποψήφια του για την προεδρία της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ εξέφρασε την πρόθεση να ξεκινήσουν από αύριο κιόλας οι συνομιλίες για τον σχηματισμό φιλοευρωπαϊκής συμμαχίας με τους Σοσιαλιστές (S&D) και Φιλελεύθερους, Renew.

Άλλωστε- όπως είπε- ένα από τα μηνύματα των ευρωεκλογών είναι ότι «παραμένει δυνατό το φιλοευρωπαϊκό κέντρο» και ότι οι πολίτες «θέλουν μια ισχυρή Ευρώπη».

«Οι ακραίοι από τα δεξιά και από τα αριστερά κέρδισαν αρκετή στήριξη, γι’ αυτό εμείς τα κόμματα του κέντρου έχουμε ευθύνη να σχηματίσουμε πλειοψηφία φιλοευρωπαϊκή» είπε χαρακτηριστικά.

«Αποτελεί ευθύνη μας να χτίσουμε τις απαραίτητες γέφυρες με ομοϊδεάτες μας» υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 «Νομίζω ότι όλοι λάβαμε τα μηνύματά μας και πρέπει να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών μας» ανέφερε από την πλευρά του ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν  Νικολά Σμιτ, προσθέτοντας ότι «μπορούμε να συνεργαστούμε και να συγκυβερνήσουμε» με το ΕΛΚ, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας και με τους Πράσινους.

O επικεφαλής των Πρασίνων Μπας Εϊκχάουτ συνεχάρη την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την νίκη του κόμματός της. «Απογοητευτήκαμε αρκετά από τις απώλειες μας στην Γαλλία και τη Γερμανία και την απώλεια συνολικά εδρών στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο» τόνισε, ενώ σημείωσε παράλληλα κάποιες εκλογικές επιτυχίες στη Δανία, Κροατία, Λιθουανία, Λετονία αλλά και στην Ιταλία.

Ο Μπας Έϊκχαουτ έκανε λόγο για τον «εποικοδομητικό και υπεύθυνο ρόλο» που καλούνται πλέον να παίξουν οι Πράσινοι, αφήνοντας κατά αυτόν τον τρόπο ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής τους σε «μεγάλο συνασπισμό» με ΕΛΚ, Σοσιαλιστές και Φιλελευθερους.

Η υποψήφια με τους φιλελεύθερους Renew Βαλερί Αγιέ τελικά δεν παρέστη στο Ευρωκοινοβούλιο για σχολιασμό των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών. 

01:41

Ευρωεκλογές: Νέα πρόβλεψη σύνθεσης του ΕΚ

Με το κλείσιμο της κάλπης στην Ιταλία ολοκληρώθηκαν οι ευρωπαϊκές εκλογές του 2024.

Σύμφωνα με τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) κερδίζει έως 189 έδρες στο νέο ευρωκοινοβούλιο από τις συνολικά 720,

«Μήνυμα εμπιστοσύνης από τους πολίτες» χαρακτήρισε τα εκλογικά αποτελέσματα η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, ενώ πρόσθεσε ότι αποτελούν συγχρόνως «μήνυμα ότι πρέπει να εργαστούμε περισσότερο (για) και προς τους πολίτες».

Οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) βγαίνουν δεύτεροι με 135 έδρες, οι φιλελεύθεροι του Renew βγαίνουν τρίτοι με 80 έδρες.

Η εθνικιστική ομάδα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) κερδίζει 72 έδρες, ενώ η ακροδεξιά ευρωομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) 58 έδρες. Οι Πράσινοι εκλέγουν 52 ευρωβουλευτές και η Αριστερά 36 αντίστοιχα.

Τα μη εγγεγραμμένα κόμματα σε ευρωομάδα κερδίζουν έως 50 έδρες, ενώ 52 έδρες συγκεντρώνουν άλλα κόμματα.

Όροι και προϋποθέσεις για συνεργασία ΕΛΚ – Σοσιαλιστών και Φιλελευθέρων

Νωρίτερα, οι ηγέτες των τριών βασικών πολιτικών δυνάμεων στο ευρωκοινοβούλιο ξεκίνησαν να θέτουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για τον σχηματισμό πλειοψηφίας αλλά και για το εάν θα στηρίξουν την υποψήφια του ΕΛΚ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν, εφ’όσον προταθεί και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ επέμεινε ότι το κόμμα του ήταν το μόνο εκ των τριών που αύξησε τις έδρες του, ωστόσο, προσκάλεσε τόσο τους σοσιαλιστές όσο και όλες τις κεντρώες δυνάμεις να σχηματίσουν «φιλοδημοκρατική συμμαχία» και αναγνώρισε την Φον ντερ Λάιεν ως αυτονόητη επιλογή. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Πέδρο Μάρκες τόνισε ότι το κόμμα του θα στηρίξει μια φιλοευρωπαϊκή προσέγγιση χωρίς όμως καμία «ασάφεια». Επί της ουσίας επανέλαβε τον όρο που θέτουν οι σοσιαλδημοκράτες για αποκλεισμό κάθε είδους συνεργασίας με εθνικιστικές και ακροδεξιές ευρωομάδες όπως αυτή των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) και της Ταυτότητας και Δημοκρατίας (ΙD).

Η αντιπρόεδρος των φιλελευθέρων Renew Ίσκρα Μιχαΐλοβα επέμεινε στον σεβασμό του κράτους δικαίου, χωρίς να θέτει ξεκάθαρους όρους για τη στήριξη προς την Φον ντερ Λάιεν. Πάντως, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας οι φιλελεύθεροι είχαν και εκείνοι αποκλείσει κάθε συνεργασία με το ECR και την ID. 

00:27

Ιταλία: Νίκη της Μελόνι δείχνουν τα exit poll

Οι κάλπες στην Ιταλία έκλεισαν στις 11 τοπική ώρα το βράδυ της Κυριακής. Σύμφωνα με τα πρώτα exit poll της εφημερίδας La Repubblica, το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι, Αδέλφια της Ιταλίας, φέρεται να λαμβάνει από 26% μέχρι 30% των ψήφων. Οσο για τα δυο υπόλοιπα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τη Φόρτσα Ιτάλια και τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι λαμβάνουν αντίστοιχα από 8,5% μέχρι 10,5% και από 8% μέχρι 10%, σύμφωνα με τα exit poll.

Περνώντας στην αντιπολίτευση, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα φέρεται να εξασφαλίζει από το 21% μέχρι το 25% των ψήφων. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων κυμαίνεται από 10% μέχρι 14% και η συμμαχία οικολόγων και αριστεράς από 5% μέχρι 7%.

Τέλος, η κεντρώα συμμαχία Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης λαμβάνει από 3,5% μέχρι 5,5% και το μετριοπαθές κόμμα Δράση από 2,5% μέχρι 4,5%, σύμφωνα με τα exit poll.

Αν τα ποσοστά αυτά επιβεβαιωθούν και από την καταμέτρηση των ψήφων, είναι σαφές ότι θα πρόκειται για σαφή νίκη της Τζόρτζια Μελόνι και της συντηρητικής συμμαχίας στο σύνολό της.

 

23:54

Αλ. Χαρίτσης: Η Νέα Αριστερά είναι εδώ και συνεχίζει

«Τα σημερινά εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν ότι στα πενηντάχρονά της η Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία διέρχεται βαθιά κρίση», δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς υποστήριξε ότι «σήμερα, κανείς δεν δικαιούται να πανηγυρίζει. Το ρεκόρ της αποχής, σε συνδυασμό με τη μεγάλη άνοδο της άκρας Δεξιάς, χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου για τη Δημοκρατία». «Γι' αυτήν την κατάσταση φέρει βαρύτατες ευθύνες η κυβέρνηση, η οποία αποδοκιμάστηκε στις κάλπες», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η πολιτική της Δεξιάς αποτελεί τον καλύτερο χορηγό της ακροδεξιας σε όλη την Ευρώπη».

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι «για τη Νέα Αριστερά το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, παρά την πολύ συγκινητική προσπάθεια των μελών μας σε όλη τη χώρα», τους οποίους και ευχαρίστησε.

«Η Αριστερά, όμως, πάντοτε στα δύσκολα κρίνεται. Η Νέα Αριστερά είναι εδώ και συνεχίζει», υπογράμμισε.

23:43

Σε ποιες περιφέρειες τα κόμματα πέτυχαν τις υψηλότερες επιδόσεις

Με την ενσωμάτωση στο 95,18%, η Νέα Δημοκρατία προηγείται σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, εκτός από δύο στην Κρήτη, όπου προηγείται το ΠΑΣΟΚ και δύο στη Θράκη, όπου την πρωτιά κέρδισε το μουσουλμανικό Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας.

Η ΝΔ πέτυχε τα υψηλότερα ποσοστά στο παραδοσιακό εκλογικό «κάστρο» της, τη Λακωνία, με 35,19%, ωστόσο έχασε 7,64% σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές.

Ποσοστά πάνω από 30% έλαβε σε άλλες 13 εκλογικές περιφέρειες, με τις υψηλότερες επιδόσεις να καταγράφονται στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, στη Χίο, στην Ανατολική Αττική, την Καρδίτσα και την Α' Πειραιώς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν προηγείται σε καμία περιφέρεια, καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά του στην Αρτα με 22,71%, (αλλά με -12,07% σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές) και ακολουθούν η Κεφαλλονιά (20,46%), η Κέρκυρα (19,22%), ο Δυτικός Τομέας Αθηνών (18,86%) η Αχαΐα (18,45%) και η Β' Πειραιώς (18,30%).

Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε την πρώτη θέση στο Λασίθι με 29,41% και στο Ηράκλειο με 26,63%, ενώ υψηλά ποσοστά ελαβε και στο Ρέθυμνο με 25,28% και στην Ηλεία με 22,91%.

Σε έξι εκλογικές περιφέρειες η Ελληνική Λύση κατέλαβε τη δεύτερη θέση και έλαβε ποσοστά από 18,48% έως 15, 61%. Πρόκειται για τις εκλογικές περιφέρειες Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Β' Θεσσαλονίκης, Σερρών και Δράμας.

Αντίστοιχα, το ΚΚΕ έλαβε τα υψηλότερα ποσοστά του και κατέλαβε τη δεύτερη θέση σε τρία παραδοσιακά εκλογικά «κάστρα» του, συγκεκριμένα σε Σάμο (20,39%), Ζάκυνθο (17,87%) και Λέσβο (15,58%).

Η ΝΙΚΗ έλαβε το υψηλότερο ποσοστό της στην Πιερία με 10,48%, η Πλεύση Ελευθερίας στη Β' Πειραιώς με 4,56% και η Φωνή Λογικής στον Έβρο με ποσοστό 6,40%.

Σε ό,τι αφορά το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, του οποίου η πανελλαδική δύναμη έφτασε το 0,74%, κέρδισε την πρωτιά στη Ροδόπη με ποσοστό 36,95% (-1,05% σε σχέση με το 2019) και στην Ξάνθη με 27,42% (+2,18%).

23:41

Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ καταγράφει ακόμα μία σημαντική άνοδο

«Ευχαριστούμε και χαιρετίζουμε τις εκατοντάδες χιλιάδες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ και ψήφισαν σήμερα το κόμμα μας σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
«Χαιρετίζουμε τον λαό και τη νεολαία των μεγάλων αστικών κέντρων, ιδιαίτερα της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, της Αττικής, που ανέδειξαν το ΚΚΕ ξανά ως 3η δύναμη με μεγάλη διαφορά. Συνολικά, το ΚΚΕ καταγράφει μια ακόμα σημαντική άνοδο σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019 και σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2023, όπου είχε επίσης ανεβάσει τα ποσοστά του», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.
Κατά τον ίδιο, «αυτό επιβεβαιώνει τους δεσμούς του ΚΚΕ με ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις και αποδεικνύει ότι η ψήφος στο ΚΚΕ εκφράζει πιο σταθερούς δεσμούς, που έχουν διαμορφωθεί και έχουν δοκιμαστεί σε σημαντικούς αγώνες που έχουν προηγηθεί, στη συνεχή, ασταμάτητη προσπάθειά μας για άμεση επικοινωνία, διάλογο και συζήτηση με τον λαό, με διάφορες μορφές, όλες τις μέρες του χρόνου, κι όχι μόνο προεκλογικά, στους τόπους δουλειάς και κατοικίας».
«Φυσικά ο πολιτικός συσχετισμός παραμένει αρνητικός για τον λαό, όμως υπάρχει μια υπολογίσιμη δύναμη, το ΚΚΕ, που μπορεί την επόμενη ημέρα και απέναντι στα δύσκολα που έρχονται να συμβάλει στην οργάνωση της εργατικής-λαϊκής πάλης, της πορείας αντεπίθεσης, ανατροπής. Ο ρόλος του ΚΚΕ πάντα είναι πολύ μεγαλύτερος από τα εκάστοτε ποσοστά του, συνεπώς η ισχυροποίησή του οδηγεί σε πολλαπλάσια ισχυρούς αγώνες με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις συγκεκριμένες συνθήκες», είπε ο κ. Κουτσούμπας.
«Πιστεύουμε», συνέχισε, «ότι η μεγάλη αποχή περικλείει σημαντικό ποσοστό διαμαρτυρίας απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και απαξίωσης απέναντι τόσο στο αστικό πολιτικό σύστημα και τα κόμματά του όσο και απέναντι στην Ε.Ε. και τους θεσμούς της, όπως το Ευρωκοινοβούλιο. Η προεκλογική αντιπαράθεση με όρους εκφυλισμού και μακριά από τα κρίσιμα προβλήματα, και κυρίως τις αιτίες τους, ενίσχυσε την αποστροφή του λαού. Από αυτήν την άποψη η στάση αυτή, την οποία εμείς προφανώς δεν επικροτούμε, έχει και πολιτικά χαρακτηριστικά, ανεξάρτητα αν εκφράζεται με έναν τρόπο που μπορεί να παρερμηνευτεί, να εγκλωβιστεί ή και τελικά να αφομοιωθεί».
«Η Ε.Ε. δεν είναι τόσο παντοδύναμη όσο φαίνεται. Οι λαοί οφείλουν και πρέπει να επαγρυπνούν, να πιστέψουν οι ίδιοι στη δύναμή τους. Γιατί πάντα ρεαλιστικό είναι αυτό που συμφέρει τον λαό. Ο ελληνικός λαός, οι λαοί όλης της Ευρώπης, δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη ακόμα».

 

 

23:22

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Δώσαμε ζωή και στην Ευρωβουλή

Την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών εξέφρασε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία δήλωσε: «Για πρώτη φορά η Πλεύση Ελευθερίας εκπροσωπείται στο Ευρωκοινοβούλιο, για πρώτη φορά θα υπάρχει ευρωβουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας που θα "χτίσει" ένα διαφορετικό παράδειγμα-υπόδειγμα, τέτοιο που θα θελήσουν πολλοί να μιμηθούν. Η Πλεύση Ελευθερίας είναι εκείνο το κίνημα που βαδίζει στέρεα, με αλήθεια, με πάρα πολύ δουλειά, με πάρα πολύ επιμονή, στη δουλειά, είμαστε αυτό το πεισματάρικο κίνημα που ήρθε για να μείνει και για να μεγαλώσει».

Η κ. Κωνσταντοπούλου ευχαρίστησε όλες και όλους που εμπιστεύτηκαν το κόμμα της και υποσχέθηκε ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα παραμείνει πιστή στην εντολή τους.

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε η φωνή σας και η υπεράσπισή σας. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε προοπτική και ελπίδα. Θα συνεχίσουνε να εργαζόμαστε σκληρά, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα αδύνατα με αισιοδοξία αλλά όχι με ακρότητα και αυτό το οποίο βγαίνει ως μήνυμα μας σήμερα, απόψε και από αύριο είναι ότι η Πλεύση Ελευθερίας δυναμώνει, είναι ότι οι πολίτες την εμπιστεύονται».

23:22

Σε επίπεδο ρεκόρ η συμμετοχή στη Γερμανία

REUTERS/Michaela Stache

 

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στη Γερμανία κυμάνθηκε σε 64 - 65%, καταγράφοντας ρεκόρ σε εκλογές μετά την επανένωση.

Το ποσοστό συγκρίνεται με το αντίστοιχο που καταγράφηκε συνολικά στην Ε.Ε., όπου η συμμετοχή ανήλθε στο 51%.

Το 1994, ποσοστό 60% Γερμανών με δικαίωμα ψήφου είχαν προσέλθει στις κάλπες. Στη συνέχεια, το επίπεδο έπεσε στο 40 - 50%. Πριν από πέντε χρόνια, η συμμετοχή ήταν στο 61,4%.

Το υψηλότερο ποσοστό που έχει ποτέ καταγραφεί ήταν 65,7% το 1979, στις πρώτες ευρωεκλογές, ωστόσο αυτό αφορούσε μόνο τους ψηφοφόρους της Δυτικής Γερμανίας.

 

23:14

Βουλγαρία: Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο η συμμετοχή

Η επικεφαλής του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος ανακοίνωσε ότι ανησυχεί για τη χαμηλή προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες την Κυριακή, ημέρα εκλογών για το εθνικό και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Η Κορνέλια Νινόβα, το κόμμα της οποίας κέρδισε το 9% των ψήφων, δήλωσε ότι η χαμηλή συμμετοχή αποτελεί κάλεσμα αφύπνισης προς όλα τα πολιτικά κόμματα.

Λιγότερα από 2 στα 6,5 εκατομμύρια ψηφοφόροων προσήλθαν στις κάλπες την Κυριακή, καθώς η συμμετοχή κινήθηκε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

Ήταν η έκτη φορά που οι ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια και πιθανότατα όχι η τελευταία, καθώς κανένα κόμμα δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία.

23:06

Κασσελάκης: Το άλλοθι του 41% έχει πλέον τελειώσει

«Καταφέραμε να μειώσουμε τη διαφορά από το 23% στο 13%» σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στις πρώτες του δηλώσεις για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία. 

«Το άλλοθι του 41% έχει πλέον τελειώσει. Αυτό είναι μία επιλογή του ελληνικού λαού, σε μία εκλογική διαδικασία την οποία ανέδειξε ο πρωθυπουργός σε εθνικό διακύβευμα.

Αυτό είναι το πρώτο βήμα για ένα κόμμα που κινείται και αλλάζει. Δεν έχω τύψεις για τίποτα. Ο ελληνικός λαός μου έχει δώσει ξεκάθαρα τον χρόνο να χτίσω εναλλακτική κυβερνητική πρόταση».

23:02

Στο 51% η συμμετοχή των ψηφοφόρων

REUTERS/Jon Nazca

 

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανήλθε στο 51%, σύμφωνα με μία πρώτη εκτίμηση, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Κυριακή.

Πρόσθεσε ότι ο αριθμός αυτός μπορεί ακόμη να αλλάξει, καθώς δεν έχουν ακόμη συμπεριληφθεί όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Στις ευρωεκλογές του 2019 το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων ήταν 50,66%.

Πηγή: Reuters

22:56

Βέμπερ: Το ΕΛΚ, η πλέον «σταθεροποιητική» δύναμη στην Ευρώπη

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, Γερμανός ευρωβουλευτής και ηγέτης του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε ότι η ομάδα του είναι πλέον η «σταθεροποιητική» δύναμη στην Ευρώπη, μετά την άνοδο της Ακροδεξιάς στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αυστρία.

Το ΕΛΚ αριθμεί 13 πρωθυπουργούς, μεταξύ των οποίων της Πολωνίας, της Ελλάδας και της Ιρλανδίας και με βάση τα προσωρινά δεδομένα, αναμένεται να λάβει 181 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

22:54

Ποιοι προηγούνται στη μάχη του σταυρού

Ο Γιώργος Αυτιάς κερδίζει την πρωτιά στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, καθώς προηγείται σε σταυρούς με αρκετά μεγάλη διαφορά από τους συνυποψηφίους του.

Με ενσωματωμένο σχεδόν το 15% της σταυροδοσίας, ακολουθεί ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης με ασφαλή διαφορά από τον τρίτο που είναι ο κρατούμενος στις αλβανικές φυλακές Φρέντης Μπελέρης.

Τις υπόλοιπες τέσσερις θέσεις που εξασφαλίζουν έδρα στην Ευρωβουλή καταλαμβάνουν η Ελίζα Βόζεμπεργκ, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, η Ελεονώρα Μελέτη και ο Δημήτρης Τσιόδρας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, που κερδίζει τέσσερις έδρες, προηγούνται κατά σειρά ο Κώστας Αρβανίτης, ο Νίκος Φαραντούρης, ο Νίκος Παππάς και η Έλενα Κουντουρά.

Προβάδισμα στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έχει ο Νίκος Παπανδρέου, ενώ για τις άλλες δύο έδρες προηγούνται ο Γιάννης Μανιάτης και ο Σάκης Αρναούτογλου.

Στην Ελληνική Λύση την πρωτιά εξασφαλίζει άνετα ο Φραγκούλης Φράγκος, ενώ προβάδισμα για τη δεύτερη έδρα έχει η Γαλάτω Αλεξανδράκη.

Στο ΚΚΕ τις δύο έδρες φαίνεται πως κερδίζουν ο Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος και ο Κωνσταντίνος Παπαδάκης.

Για τη μία έδρα που καταλαμβάνουν η ΝΙΚΗ, η Πλεύση Ελευθερίας και ίσως η Φωνή Λογικής προηγούνται, αντίστοιχα, ο Νίκος Αναδιώτης, η Μαρία Ζαχαρία και η Αφροδίτη Λατινοπούλου.

22:52

Μακρόν: Η άνοδος των εθνικιστών, κίνδυνος για Γαλλία και Ευρώπη

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι διαλύει την εθνοσυνέλευση και προκηρύσσει βουλευτικές εκλογές.

Οπως δήλωσε, δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι δεν συνέβη τίποτα, ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι καλό για την κυβέρνησή του και ότι η άνοδος των εθνικιστών αποτελεί κίνδυνο για τη Γαλλία και την Ευρώπη.

22:51

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα δώσουμε ζωή στην Ευρωβουλή, οι νέοι μας έδωσαν δύναμη και αγάπη

22:49

Κουτσούμπας: «Το ΚΚΕ καταγράφει μια ακόμα σημαντική άνοδο»

22:47

Σουηδία: Προς νίκη οι Σοσιαλδημοκράτες

Νίκη των Σοσιαλδημοκρατών υπό τη Μαγκνταλένα Αντερσον με ποσοστό 23,1% και πέντε από τις 21 έδρες της Σουηδίας, δείχνει το exit poll.

Το κεντροδεξιό Μετριοπαθές Κόμμα φέρεται να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 17,3% και τέσσερις έδρες. Η μεγάλη έκπληξη ήταν η εμφάνιση του Κόμματος των Πρασίνων, το οποίο με 15,7% και τρεις έδρες, ξεπέρασε τους ακροδεξιούς Σουηδούς Δημοκράτες με 13,9% και τρεις έδρες.

«Είμαι τόσο υπερήφανη για το κόμμα μου και την εκστρατεία που κάναμε... τώρα έχω μεγάλες ελπίδες για το αποτέλεσμα», δήλωσε η επικεφαλής των Πρασίνων Αμάντα Λιντ.

Το exit poll έδειξε ότι το Φιλελεύθερο Κόμμα λαμβάνει 4,2% και έτσι ξεπερνά οριακά το όριο του 4% που απαιτείται για να κερδίσει μία έδρα και να παραμείνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

22:43

ΠΑΣΟΚ: Δεν πανηγυρίζουμε, αυξάνουμε τη δύναμή μας, πηγαίνουμε προοδευτικά μπροστά

«Το ΠΑΣΟΚ δεν πανηγυρίζει. Αυξάνει τη δύναμή του κι αυτό δεν μπορεί να εκφεύγει. Δείχνει ότι πηγαίνει προοδευτικά μπροστά, δεν καλπάζει, αλλά δεν είναι πισωγύρισμα», ανέφεραν συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη όταν οριστικοποιήθηκε η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από το υπουργείο Εσωτερικών. Όπως σημείωσαν, στην εικόνα του εκλογικού χάρτη το ΠΑΣΟΚ έφερε πλήγμα στην κυβέρνηση και ήδη δύο περιφέρειες είναι πράσινες. Πρόκειται για το Λασίθι και το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου καταλαμβάνει την πρώτη θέση.

Στη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι καταγράφεται δεύτερο κόμμα πίσω από τη Νέα Δημοκρατία σε 21 εκλογικές περιφέρειες (Αιτωλοακαρνανία, Αρκαδία, Αργολίδα, Γρεβενά, Δωδεκάνησα, Έβρο, Ευρυτανία, Ηλεία, Θεσπρωτία, Καβάλα, Καρδίτσα, Κοζάνη, Λακωνία, Λάρισα, Λευκάδα, Πιερία, Ρέθυμνο, Τρίκαλα, Φλώρινα, Χαλκιδική, Χίο). Προσθέτουν πως στις εκλογές του Ιουνίου του 2023 το ΠΑΣΟΚ ήταν πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ σε 10 περιφέρειες. Τον Ιούνιο του 2024 το ΠΑΣΟΚ έχει υπερκεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε 23 -όπου το ΠΑΣΟΚ είναι 1ο ή 2ο κόμμα- και σε 6 εκλογικές περιφέρειες όπου το ΠΑΣΟΚ είναι 3ο κόμμα (Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Ροδόπη, Πέλλα, Ημαθία).

Όπως επισημαίνουν, η Νέα Δημοκρατία έχει καταγράψει σαφή υστέρηση τόσο σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2023 όσο και σε σχέση με τον χαμηλότερο πήχη, που η ίδια επικαλείτο, δηλαδή τις ευρωεκλογές του 2019.

Οι ίδιοι παράγοντες σχολιάζουν διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ πως ο Στέφανος Κασσελάκης θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες ανασυγκρότησης του προοδευτικού χώρου. Υπενθυμίζουν ότι προεκλογικά ο Νίκος Ανδρουλάκης δεσμεύτηκε, από την πλευρά του, ότι θα κάνει τη δική του πρόταση με όρους πολιτικούς και προοδευτικούς. «Ο κ. Ανδρουλάκης δεν έβαλε όρους αυτοκρατορικούς αλλά εξήγησε ότι χρειάζεται αξιοπιστία στην κοινωνία κι όχι ενα νταραβέρι, να σου δώσω να μου δώσεις, που είναι απεχθές στους πολίτες. Κι εκεί θα κριθεί ο καθένας», υπογραμμίζουν.

Όπως αναφέρουν, καθοριστικός παράγοντας θα είναι το τελικό αποτελέσμα της κάλπης, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τα exit poll. «Αλλιώς γίνεται η συζήτηση με 17% κι αλλιώς όταν τα δύο κόμματα είναι σχεδόν στα ίσα», σημειώνουν, θυμίζοντας πως ο κ. Κασσελλάκης είχε πει ότι συνομιλεί με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και όχι με τον κ. Ανδρουλάκη.

22:40

Πολωνία: Κερδίζει ο κεντρώος Συνασπισμός Πολιτών υπό τον Τουσκ

REUTERS/Kacper Pempel

 

Ο κεντρώος Συνασπισμός Πολιτών (ΚΟ) του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ προβλέπεται να κερδίσει τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση εξόδου που δημοσιεύθηκε κατά τη λήξη της ψηφοφορίας.

Το φιλοευρωπαϊκό ΚΟ βρέθηκε με 38,2%, μπροστά από το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) που συγκέντρωσε ποσοστό 33,9%.

Οι υποστηρικτές του ΚΟ φώναζαν «Ντόναλντ Τουσκ» όταν ανακοινώθηκε το exit poll. Εάν το exit poll επιβεβαιωθεί, ο Τουσκ θα έχει βάλει τέλος σε μία πορεία που έβλεπε το ευρωσκεπτικιστικό PiS να κερδίζει τις τελευταίες εννέα συνεχόμενες εκλογές, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου και των τοπικών εκλογών του Απριλίου - η έλλειψη εταίρων συνασπισμού του PiS το έκανε να χάσει την εξουσία και στις δύο.

Το μικρό ακροδεξιό κόμμα Συνομοσπονδία ήταν τρίτο με 11,9%, καταγράφοντας σημαντική αύξηση της υποστήριξης σε σχέση με το αποτέλεσμα του 2019 που ήταν 4,55%.

Οι δύο μικρότεροι εταίροι στον συνασπισμό του Τουσκ, ο αγροτοσυντηρητικός Τρίτος Δρόμος και η Αριστερά, ήρθαν τέταρτοι και πέμπτοι με 8,2% και 6,6% αντίστοιχα.

 

22:40

Φον ντερ Λάιεν: Οι πολίτες τιμώρησαν εξτρεμιστές από αριστερά και δεξιά

Η πρόεδρός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν, απευθύνθηκε από τις Βρυξέλλες και εκδήλωση του ΕΛΚ στο CDU στη Γερμανία μετά την ανακοίνωση των προβλέψεων που φέρνουν τους χριστιανοδημοκράτες πρώτο κόμμα.

Τόνισε ότι οι πολίτες τιμώρησαν εξτρεμιστές από αριστερά και δεξιά και έκανε λόγο για ξεκάθαρη ψήφο για μία ισχυρή Ευρώπη για την ασφάλεια, την ανταγωνιστικότητα και την δημοκρατία. Σημείωσε ότι σήμερα είναι γιορτή, αλλά από αύριο η δουλειά συνεχίζεται υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να συνεχιστούν οι εργασίες για μια ισχυρή και αποτελεσματική Ευρώπη.

22:31

Εκλογές - σοκ στη Γαλλία μετά τη συντριπτική ήττα Μακρόν από την Ακροδεξιά

Υποστηρικτές του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός πανηγυρίζουν μετά το κλείσιμο της κάλπης (REUTERS/Sarah Meyssonnier).

 

Σε μία κίνηση - σοκ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα διαλύσει το κοινοβούλιο και θα προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές αργότερα αυτό τον μήνα, αφού υπέστη συντριβή στις ευρωεκλογές από το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

Ο Μακρόν χαρακτήρισε τα αποτελέσματα καταστροφή για την κυβέρνησή του, την οποία δεν θα μπορούσε να προσποιηθεί ότι αγνοεί, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Λιγότερο από δύο μήνες πριν το Παρίσι φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δήλωσε ότι θα προκηρύξει εκλογές για την Κάτω Βουλή στις 30 Ιουνίου, ενώ θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος στις 7 Ιουλίου.

Η απρόσμενη απόφαση του Μακρόν θα μπορούσε να αποδυναμώσει περαιτέρω τη θέση του, εάν το κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Λεπέν κερδίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Με επικεφαλής τον 28χρονο, Ζορντάν Μπαρντελά, ο Εθνικός Συναγερμός κέρδισε περίπου το 32% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής, υπερδιπλάσιο του 15% του ψηφοδελτίου Μακρόν, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls. Οι Σοσιαλιστές έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από τον Μακρόν, με 14%.

Πηγή: Reuters

 

22:18

Δηλώσεις Λεπέν μετά την ανακοίνωση Μακρόν για προκήρυξη εκλογών

  • Χαιρετίζω την απόφαση αυτή που εντάσσεται στο πλαίσιο της λογικής
  • Τώρα θα είμαστε εμείς η νέα εναλλακτική για τη Γαλλία
  • Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του έθνους και να ασκήσουμε μια εξουσία υπέρ των Γάλλων
  • Βλέπουμε να ξημερώνει μια νέα ημέρα για όλους τους λαούς της Ευρώπης, όλα τα έθνη.
  • Αυτή η νική μας θα γραφτεί στην Ιστορία
22:17

Διευρύνει την κυριαρχία του το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Tο κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls, φαίνεται πως διευρύνει την κυριαρχία του στο ευρωκοινοβούλιο, ενώ οι Πράσινοι και η κεντρώα Ανανέωση χάνουν δυνάμεις.

Επιπλέον, και οι δύο ευρωομάδες που φιλοξενούν τα περισσότερα ακροδεξιά κόμματα καταγράφουν μικρή άνοδο.

Σημειώνεται ότι το ακροδεξιό AfD της Γερμανίας έχει εκδιωθεί από την ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» λόγω σειράς σκανδάλων, οπότε προς το παρόν ανήκει στην ομάδα των ανεξάρτητων κομμάτων.

22:04

Ο Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης μετά την ιστορική νίκη του κόμματος Εθνικού Συναγερμού της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, με επικεφαλής υποψήφιο τον Ζορντάν Μπαρντελά, στις ευρωεκλογές.

Οπως ανακοινώθηκε, οι πρόωρες εκλογές πρόκειται να πραγματοποιηθούν στις 30 Ιουνίου.

22:04

Μητσοτάκης: «Η Ν.Δ δεν έφτασε στον στόχο που είχε θέσει»

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός:

 

22:02

Γάλλος υπουργός Εσωτερικών: Ηττα για τον πρόεδρο και την κυβέρνηση

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, από τους πιο στενούς συνεργάτες του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε την Κυριακή ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της χώρας αποτελεί ήττα για τον πρόεδρο και την κυβέρνησή του

«Σήμερα πρέπει να αμφισβητήσουμε τους εαυτούς μας και επίσης να εξηγήσουμε στους Γάλλους γιατί δεν μπορέσαμε να τους ακούσουμε αρκετά», δήλωσε ο Νταρμανέν στο τηλεοπτικό κανάλι TF1.

21:58

Οι τρεις ευρωβουλευτές που εκλέγει το ΠΑΣΟΚ μέχρι στιγμής:

 

21:58

Ωθηση για τις εθνικές εκλογές «βλέπει» η αυστριακή Aκροδεξιά

Το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας της Αυστρίας δεσμεύτηκε την Κυριακή να μεταφέρει τη δυναμική από τη διαφαινόμενη πρώτη του νίκη στις ευρωεκλογές στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, αφού φέρεται να κέρδισε τις ευρωεκλογές.

Μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων στην Αυστρία στις 5 μ.μ. (1.500 GMT), δύο τηλεοπτικά κανάλια και το πρακτορείο ειδήσεων APA δημοσιοποίησαν εκτίμηση που βασίστηκε σε έρευνες σε 3.600 άτομα που πραγματοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα και δείχνει ότι το Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) έρχεται πρώτο με 27%, μπροστά από το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα με 23,5%.

21:49

Δηλώσεις Μητσοτάκη: «Το κόμμα μας δεν έφτασε τον στόχο που είχαμε θέσει»

  • Ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους Ελληνες που μας εμπιστεύτηκαν
  • Οι ευρωβουλευτές μας θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό
  • Η άνοδος της ακροδεξιάς αποτελεί μια πραγματικότητα
  • Το κόμμα μας δεν έφτασε στο στόχο που είχαμε θέσει
  • Προεκλογικά έλλειψε ο ουσιαστικός προβληματισμός για το μέλλον της Ευρώπης
  • Υπήρχαν πολλοί ψηφοφόροι που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν.
  • Γνωρίζαμε ότι αυτή η εκλογή θα ήταν δύσκολη
  • Ακούω τη φωνή και την εντολή των πολιτών: «Σας εμπιστευόμαστε αλλά προσπαθήστε περισσότερο».
  • Στις δύο μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης, κραταιά κυβερνητικά κόμματα υποχώρησαν.
  • Στην Ελλάδα, η Ν.Δ. παραμένει κυρίαρχη
  • Οι εκλογές αυτές γίνονται αφετηρία μιας νέας διαδρομής προς το 2027
  • Εχουμε τρία χρόνια μπροστά μας χωρίς εκλογές

21:46

Από τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγονται μέχρι στιγμής:

  • Κωνσταντίνος Αρβανίτης
  • Νικόλας Φαραντούρης
  • Νίκος Παππάς
  • Ελενα Κουντουρά
21:45

Εκλέγονται μέχρι στιγμής από τη Ν.Δ.:

21:42

Η πρώτη επίσημη εκτίμηση εδρών από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

21:37

Το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα προηγείται στη Δανία

Σύμφωνα με τα exit polls, τα δύο μεγάλα κυβερνητικά κόμματα είναι οι κύριοι χαμένοι των εκλογών στη Δανία.

Στη δεύτερη θέση, οι Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν μόλις το 15,4% των ψήφων (έναντι 21,48% το 2019), ενώ οι Φιλελεύθεροι (Venstre) υποχώρησαν κατά σχεδόν δέκα μονάδες, συγκεντρώνοντας μόλις 13,9% (έναντι 23,5% το 2019).

Το κόμμα των Μετριοπαθών, που ιδρύθηκε το 2022 από τον πρώην πρωθυπουργό Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, έλαβε μόλις το 6,2% των ψήφων στην πρώτη του συμμετοχή του στις ευρωεκλογές (είχε λάβει 9,2% στις βουλευτικές εκλογές του 2022).

Η έκπληξη προήλθε από το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο ανακοινώθηκε ως επικρατέστερο με ποσοστό 18,4%, έναντι 13,23% το 2019.

Η Ακροδεξιά, που εκπροσωπείται από το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας (DF), λαμβάνει 6,5%, μειωμένο σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές. Αλλά φέτος είχε ανταγωνισμό από νέο εθνικιστικό σχηματισμό, τους Δανούς Δημοκράτες, που ιδρύθηκαν από τη φιλελεύθερη πρώην υπουργό Μετανάστευσης Ινγκερ Στόιμπεργκ, ο οποίος έλαβε 7,6% των ψήφων.

21:32

 Ποιοι προηγούνται στη μάχη του «σταυρού»

Τα ονόματα των υποψηφίων που προηγούνται στην κούρσα των «σταυρών» αρχίζουν να διαφαίνονται καθώς η καταμέτρηση των ψήφων στην Επικράτεια να έχει ξεπεράσει το 50%.

 
21:28

Εκτίμηση αποτελέσματος από ΥΠΕΣ:

Ν.Δ.: 28,6%

ΣΥΡΙΖΑ: 14,7%

ΠΑΣΟΚ: 12,9%

Ελληνική Λύση: 9,5%

ΚΚΕ: 9,3%

Νίκη: 4,4%

Πλεύση Ελευθερίας: 3,4%

Φωνή Λογικής: 3%

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ΥΠ.ΕΣ. η Φωνή Λόγικης φαίνεται ότι δεν εκλέγει ευρωβουλευτή.

21:25

Ο Μπαρντελά ζητά βουλευτικές εκλογές

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να κηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, αφού η παράταξή του ήρθε μακράν δεύτερη πίσω από τον Εθνικό Συναγερμό στις ευρωεκλογές, δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Ζορντάν Μπαρντελά.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι αποδυναμωμένος πρόεδρος απόψε», ανέφερε, απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του και πρόσθεσε πως «η πρωτοφανής διαφορά μεταξύ της προεδρικής πλειοψηφίας και του κορυφαίου κόμματος της αντιπολίτευσης απόψε σηματοδοτεί απόρριψη του προέδρου και της κυβέρνησής του».

21:20

Γαλλία - Exit Poll: Πρωτιά με υψηλό ποσοστό για τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό 

Σύμφωνα με τα exit polls της Γαλλίας, ο Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν, με επικεφαλής τον Ζορντάν Μπαρντελά, αναδείχθηκε πρώτος με ποσοστό άνω του 30% των ψήφων. Ποτέ άλλοτε το RN δεν είχε καταφέρει να πάρει τόσο υψηλό ποσοστό ψήφων.

Το κόμμα Αναγέννηση του προέδρου Μακρόν, με επικεφαλής τη Βαλερί Χαγιέ, ήρθε δεύτερο με 15,2%.

Οι Σοσιαλιστές, υπό τον Ραφαέλ Γκλικσμάν, κατάφεραν να συγκεντρώσουν ποσοστό 14%.

Η ακροδεξιά Ρεκονκέτ του Ερίκ Ζεμούρ έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 5,5%, ενώ το αριστερό κόμμα France Unbowed (LFI) έχει λάβει 8,3%.

Οι Πράσινοι συγκέντρωσαν ποσοστό μόλις 5,2% - λίγο πάνω από το 5% που απαιτείται για την είσοδό τους στο ευρωκοινοβούλιο.

Το ποσοστό συμμετοχής στη Γαλλία ανήλθε περίπου στο 51%, δηλαδή λίγο υψηλότερα από το 50,12% του 2019.

21:12

Πορτογαλία: Σοσιαλιστές και Ακροδεξιά ελπίζουν σε κέρδη

Λίγο λιγότερο από μία ώρα πριν από το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων, λίγο πάνω από το 34% των εγγεγραμμένων Πορτογάλων ψηφοφόρων είχαν ψηφίσει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Το ποσοστό της συμμετοχής κυμαινόταν ήδη πάνω από το 31% του 2019: Η συμμετοχή στις ευρωεκλογές είναι παραδοσιακά χαμηλή στη χώρα, παρόλο που οι Πορτογάλοι ισχυρίζονται ότι είναι από τις πιο φιλικές χώρες στην Ε.Ε.

Οι εκλογές διεξάγονται μόλις τρεις μήνες μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που έδωσαν πλειοψηφία σε έναν κεντροδεξιό συνασπισμό, του οποίου τα δύο κόμματα ανήκουν αμφότερα στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Ετσι, το ενδιαφέρον στη χώρα εστιάζεται στο κατά πόσον το Σοσιαλιστικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να ανατρέψει το αποτέλεσμα - και κατά πόσον το ακροδεξιό κόμμα Chega, το οποίο τον Μάρτιο υπερτετραπλασίασε τον αριθμό των βουλευτών του, μπορεί τώρα να δει τους πρώτους ευρωβουλευτές του να εκλέγονται.

21:11

Τα αποτελέσματα στην Επικράτεια με ενσωμάτωση στο 59%:

21:06

Κέρδη για τη Δεξιά και την Aκροδεξιά

Η Aκροδεξιά αναμένεται ότι θα σημειώσει μεγάλα κέρδη στη Γερμανία και την Αυστρία στις ευρωεκλογές. Τα αποτελέσματα στις δύο χώρες, καθώς και στην Ολλανδία, σηματοδοτούν ότι η αναμενόμενη μετατόπιση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου προς τα δεξιά είναι πλέον σε εξέλιξη.

Οι πιο μετριοπαθείς συντηρητικοί αναμένεται επίσης να τα πάνε καλά, με τις πρώτες εκτιμήσεις και για τις δύο ομάδες να δείχνουν ευρύτερη μετατόπιση στο κοινοβούλιο της Ε.Ε. των 450 εκατομμυρίων πολιτών.

Το νέο ευρωκοινοβούλιο είναι πιθανό να είναι πιο «ψύχραιμο» όσον αφορά τις πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και πολύ πιο πρόθυμο να υποστηρίξει μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης.

Το κοινοβούλιο ενδέχεται επίσης να είναι πιο κατακερματισμένο, γεγονός που θα καθιστούσε την υιοθέτηση οποιουδήποτε μέτρου πιο δύσκολη και πιο αργή.

20:56

Η Φον Ντερ Λάιεν πανηγυρίζει

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έκανε σύντομη δήλωση σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία του κόμματος CDU στο Βερολίνο, λίγο αφότου έκλεισαν οι κάλπες στη Γερμανία και πριν ακόμα κλείσουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Οταν τελείωσε η εκπομπή και ενώ το μικρόφωνό της ήταν ακόμα ανοιχτό, την άκουγαν να λέει, απευθυνόμενη στους πολιτικούς της συνεργάτες: «Τώρα είναι η ώρα να γιορτάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο».

20:47

Ολλανδία: Ο Βίλντερς στη δεύτερη θέση

REUTERS/Lewis Macdonald

Εκτιμήσεις της Ε.Ε. δείχνουν ξεκάθαρη νίκη της συμμαχίας Πράσινων - Εργατικών στην Ολλανδία με ποσοστό 21,6%, πολύ μπροστά από το Κόμμα Ελευθερίας του αντι-ισλαμιστή και λαϊκιστή Χέερτ Βίλντερς που συγκεντρώνει 17,7%.

Το μοναδικό άλλο κόμμα που ξεπέρασε το 10% των ψήφων είναι το φιλελεύθερο - συντηρητικό VVD, το οποίο ανήκει στην κεντροδεξιά ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Βίλντερς είχε μόλις μία έδρα στο ευρωκοινοβούλιο, ενώ πλέον οδεύει προς τις επτά, οπότε έτσι και αλλιώς, πρόκειται για σημαντικό κέρδος για το κόμμα του.

Ωστόσο, αν κάποιος σκεφτεί ότι ήρθε πρώτος στις εθνικές εκλογές μόλις τον περασμένο Νοέμβριο και βρίσκεται καθ' οδόν προς τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, το εκλογικό αποτέλεσμα μοιάζει περισσότερο με πλήγμα για την ευρωπαϊκή ακροδεξιά στην Ευρώπη.

Είναι επίσης δικαίωση για τον Φρανς Τίμερμανς των Εργατικών, πρώην μεγάλο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος σχημάτισε κεντροαριστερή συμμαχία με το κόμμα των Πράσινων Links και τα δύο κόμματα περιμένουν τώρα να λάβουν από τέσσερις έδρες το καθένα.

 

20:44

Ασφαλής εκτίμηση αποτελέσματος από την Singular Logic:

  • ΝΔ: 27,9%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 14,8%
  • ΠΑΣΟΚ: 12,9%
  • ΚΚΕ: 9,4%
  • Ελληνική Λύση: 9,6%
  • Νίκη: 4,4%
  • Πλεύση Ελευθερίας: 3,5%
  • Φωνή Λογικής: 3%
  • ΜέΡΑ25: 2,4%
  • Νέα Αριστερά: 2,4%
  • Πατριώτες: 1,4%
  • Δημοκράτες: 1,4%
  • Κόσμος: 1%
  • ΚΙΕΦ (μειονοτικό κόμμα στη Θράκη): 0,8%
  • Λοιπά: 5%
20:27

Η εικόνα στην Επικράτεια με ποσοστό ενσωμάτωσης πάνω από 30%

20:24

Εκτίμηση των εδρών, σύμφωνα με το exit poll:

20:13

Αναλυτικά το exit poll

Η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό από 27% έως 31% και άρα κερδίζει 7 έδρες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει ποσοστό από 13,8% έως 17,2% και κερδίζει 4 έδρες.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ λαμβάνει ποσοστό από 11,5% έως 14,5% και κερδίζει 3 έδρες.

Το ΚΚΕ λαμβάνει ποσοστό από 8,4% έως 10,8% και κερδίζει 2-3 έδρες.

Η Ελληνική Λύση λαμβάνει ποσοστό από 8,4% έως 10,8% και κερδίζει 2-3 έδρες.

Η ΝΙΚΗ λαμβάνει ποσοστό από 3,3% έως 5,3% και κερδίζει 1 έδρα.

Η Πλεύση Ελευθερίας λαμβάνει ποσοστό από 2,6% έως 4,6% και κερδίζει 1 έδρα.

Η Φωνή Λογικής λαμβάνει ποσοστό από 2,2% έως 3,6% και ίσως κερδίσει 1 έδρα.

Η ΜέΡΑ25 λαμβάνει ποσοστό από 1,5% έως 2,9% και δεν κερδίζει καμία έδρα.

Οι Πατριώτες λαμβάνουν ποσοστό από 0,9% έως 2,3% και δεν κερδίζει καμία έδρα.

Η Νέα Αριστερά λαμβάνει ποσοστό από 1,5% έως 2,9% και δεν κερδίζει καμία έδρα.

Οι Δημοκράτες λαμβάνουν ποσοστό από 0,9% έως 1,9% και δεν κερδίζει καμία έδρα.

Ο Κόσμος λαμβάνει ποσοστό από 0,5% έως 1,5% και δεν κερδίζει καμία έδρα.

Άλλο ψήφισαν σε ποσοστό από 3,6% έως 5,6%.

20:07

«Το τέλος της κυβέρνησης Σολτς»

Οι συντηρητικοί και η ακροδεξιά στη Γερμανία πανηγυρίζουν ήδη, κάνοντας λόγο για το τέλος της κυβέρνησης του Σολτς, ενόψει των εθνικών εκλογών του 2025.

Η ακροδεξιά ομάδα στο ευρωκοινοβούλιο ID είχε αποβάλει το AfD λίγο πριν από τις εκλογές εξαιτίας των πρόσφατων σκανδάλων.

Επιπλέον, στη Γερμανία απαγορεύτηκε η προεκλογική εκστρατεία των δύο επικεφαλής υποψηφίων.

Η ακροδεξιά τα πήγε καλά στην ανατολική Γερμανία, ανοίγοντας τον δρόμο, όπως υποστηρίζουν στελέχη του AfD, για νίκη στις περιφερειακές εκλογές τον Σεπτέμβριο.

 

20:05

Η εικόνα συσπείρωσης και μετακινήσεων για τη Ν.Δ.

19:56

Γερμανία: «Εξαιρετικά επιτυχής» η εκλογική εκστρατεία, λέει στέλεχος του AfD

Η Αλίς Βάιντελ, στέλεχος της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) χαρακτήρισε την προεκλογική εκστρατεία του κόμματός της «εξαιρετικά επιτυχημένη», μετά τις αρχικές προβλέψεις που φέρουν το κόμμα να τερματίζει δεύτερο με 16,5%.

«Οι άνθρωποι έχουν γίνει πιο ευρωσκεπτικιστές», δήλωσε η Βάιντελ.

Ερωτηθείσα από τηλεοπτικό παρουσιαστή για το αν τα πρόσφατα σκάνδαλα που ενέπλεξαν τους δύο κορυφαίους υποψηφίους έβλαψαν το κόμμα, η Βάιντελ δήλωσε ότι έπειτα από «ανώμαλο ξεκίνημα» της προεκλογικής εκστρατείας, το AfD διέγραψε πολύ καλή «τελική ευθεία».

Η ακροδεξιά ομάδα ID είχε αποβάλει το AfD λίγο πριν από τις εκλογές λόγω των πρόσφατων σκανδάλων.

19:47

Στις 20:20 αντί για τις 21:00 η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το αποτέλεσμα

Σαράντα λεπτά νωρίτερα, σε σχέση με τις εκτιμήσεις πριν από τις εκλογές, αναμένεται να ανακοινωθεί το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στελέχη της Singular Logic, λόγω της μεγάλης αποχής, αντί για τις 21:00, η εκτίμηση για το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται για τις 20:20 ή και νωρίτερα.

Τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει από το υπουργείο Εσωτερικών ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Δημήτρης Μπακάκος.

19:38

Εφτασε στην Κουμουνδούρου ο Στέφανος Κασσελάκης

Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

 

19:36

Σχόλιο της Νέας Αριστεράς για τα πρώτα exit polls: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας - Το πολιτικό σύστημα διέρχεται από βαθιά κρίση»

«Η τεράστια αποχή επιβεβαιώνει ότι το πολιτικό σύστημα διέρχεται βαθιά κρίση και αυτό οδηγεί στην άνοδο της ακροδεξιάς. Η κρίση αυτή πλήττει και την Αριστερά από την οποία η Νέα Αριστερά δεν εξαιρείται. Αναμένουμε το τελικό  αποτέλεσμα της κάλπης. Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Αριστερά θα συνεχίσει τον αγώνα της. Ιδρύθηκε στην βάση αξιών και αρχών. Δεν ήταν μια ευκαιριακή επιλογή. Η μάχη απέναντι στην κυριαρχία της δεξιάς και της ακροδεξιάς  θα συνεχιστεί όποιο κι αν είναι το τελικό αποτέλεσμα», αναφέρουν πηγές από τη Νέα Αριστερά μετά την πρώτη εκτίμηση των exit poll στην οποία το κόμμα φαίνεται να μην εκλέγει ευρωβουλευτή. 

19:31

Στιγμιότυπο από την άφιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα γραφεία της Ν.Δ. στην Πειραιώς

Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

 

19:29

ΚΚΕ: Εφόσον επιβεβαιωθούν τα Exit Polls καταγράφεται ακόμα μία σημαντική άνοδος του κόμματος

«Με βάση τα Exit Polls και εφόσον -βεβαίως- επιβεβαιωθούν, καταγράφεται ακόμα μία σημαντική άνοδος του ΚΚΕ, σε σχέση με τις περυσινές εθνικές εκλογές (7,7) αλλά και πολύ περισσότερο με τις προηγούμενες ευρωεκλογές και αυτό είναι ένα θετικό αποτέλεσμα», αναφέρουν πηγές του κόμματος.

19:22

Το πρώτο σχόλιο του Στέφανου Κασσελάκη μετά την ανακοίνωση του exit poll

 
19:19

Σχόλιο ΠΑΣΟΚ: «Αυξάνονται τα ποσοστά μας για τρίτη συνεχόμενη εκλογή - Μείζον πρόβλημα η μεγάλη αποχή»

Εν αναμονή του επίσημου τελικού αποτελέσματος, παράγοντες στη Χαριλάου Τρικούπη προχώρησαν σε ένα πρώτο σχόλιο για τα ευρήματα του Exιt Poll. Για την εκλογική απήχηση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισαν ότι για τρίτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση ανεβάζει τα ποσοστά του, αν και όχι τόσο όσο θα ήθελαν, και είναι ένα από τα δύο κόμματα που αυξάνει την εκλογική επιρροή του.

Οι ίδιοι παράγοντες υποστήριξαν ότι η μεγάλη εικόνα είναι πως οι πολίτες έδειξαν δυσαρέσκεια και αποδοκιμασία στην κυβέρνηση της ΝΔ, αφού μειώθηκαν αισθητά τα ποσοστά της από εκείνα των περυσινών εθνικών εκλογών αλλά και από των ευρωεκλογών του 2019.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ επεσήμαναν ότι η καθοδική πορεία των ποσοστών του συνεχίζεται, καθώς έπεσε κάτω από τα ποσοστά των εθνικών εκλογών και των προηγούμενων ευρωεκλογών.

Θεωρούν, δε, τη μεγάλη αποχή μείζον ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας, το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει όλα τα κόμματα.

Ακόμη, στο ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ως έντονα ανησυχητικό στοιχείο την άνοδο που καταγράφουν τα μικρότερα κόμματα στον χώρο της ακροδεξιάς, κατι το οποίο θα πρέπει, επίσης, να απασχολήσει τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.

Τέλος, επιφυλάσσονται για πιο συγκεκριμένη τοποθέτηση όταν θα διαμορφωθούν τα επίσημα αποτελέσματα.

19:17

Γερμανία: Το SPD του Σολτς οδεύει προς βαριά ήττα

Kay Nietfeld/Pool via REUTERS

Οι Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Ολαφ Σολτς οδεύουν προς την τρίτη θέση, σύμφωνα με τα exit polls της Γερμανίας.

Οι Χριστιανοδημοκράτες CDU και CSU βρίσκονται σε τροχιά να λάβουν έως και 30% των ψήφων, το ακροδεξιό AfD θα λάβει 16-16,5%, ενώ το SPD του Γερμανού καγκελαρίου βρίσκεται πολύ πίσω με 14%.

Οι σύμμαχοι του Σολτς στον συνασπισμό των Πρασίνων πρόκειται να έρθουν τέταρτοι με περίπου 12%, ενώ το φιλελεύθερο FDP βρίσκεται στο 5%, σύμφωνα με τα exit polls.

 

19:14

Γερμανία - Exit Poll: Νίκη για το CDU, μάχη του AfD για τη δεύτερη θέση

Οι Πράσινοι φαίνεται πως υποχωρούν, το ακροδεξιό AfD δίνει μάχη για τη δεύτερη θέση, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες φαίνεται ότι θα είναι ο ξεκάθαρος νικητής των ευρωεκλογών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του exit poll στη Γερμανία, η Χριστιανοδημοκρατική Eνωση/Χριστιανοκοινωνική Eνωση (CDU/CSU) συγκεντρώνει 29,5% και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 16,5%.

19:09

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνεται ως η πρωταγωνιστική δύναμη της ευρύτερης Κεντροαριστερής παράταξης»

«Ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Μια σαφής αποδοκιμασία των πολιτικών του. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνεται ως η πρωταγωνιστική δύναμη της ευρύτερης Κεντροαριστερής παράταξης. Διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που μέχρι πρότινος προέβλεπαν την κατάρρευση του. Είναι σαφές πως είναι πλέον στο χέρι του να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου. Είναι επίσης σαφές πως δεν επιβραβεύτηκε η τακτική του κ. Ανδρουλάκη για μόνομέτωπη στόχευση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Στέφανου Κασσελάκη», αναφέρουν από την Κουμουνδούρου.

19:08

Κυβερνητικές πηγές: «Προβληματισμός για την αποχή - Σημαντική νίκη για τη Ν.Δ.»

Το πρώτο δεδομένο είναι ότι πρέπει να προβληματίσει η αυξημένη αποχή, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές μετά την ανακοίνωση των exit poll. Η Ν.Δ. παράλληλα κάνει λόγο για μια σημαντική νίκη, τη μεγαλύτερη σε εύρος στην ιστορία των ευρωεκλογών. Περισσότερα αναμένονται με την τελική εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων. 

19:00

Τα αποτελέσματα των exit poll:

Νέα Δημοκρατία: 28 - 32% και 7 με 8 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ: 15,2 - 18,2% και 4 έδρες

ΠΑΣΟΚ: 10,9 - 13,9% και 3 έδρες

ΚΚΕ: 7,9 - 10,3% και 2 έδρες

Ελληνική Λύση: 7,6 - 10% και 2 έδρες

Νίκη: 2,9 - 4,9% και 1 έδρα

Πλεύση Ελευθερίας: 2,6 - 4,6% και 1 έδρα

ΜέΡΑ 25: 2 - 3,4% - από 0 έως 1 έδρα

Φωνή Λογικής: 2,2 - 3,6% - από 0 έως 1 έδρα

Νέα Αριστερά: 1,3 - 2,7%

Πατριώτες: 1,4 - 2,8%

Δημοκράτες: 0,7 - 1,7%

Κόσμος: 0,5 -1,5%

Αλλο: 2,6 - 4,6%

18:54

Οι κάλπες κλείνουν σε πολλές χώρες

Οι κάλπες έχουν ήδη κλείσει στο Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Σλοβακία, την Τσεχία, την Ιρλανδία, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο και τη Μάλτα.

Αντίθετα, τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοιχτά στην Ιταλία, μέχρι τις 12 (ώρα Ελλάδας). Μέχρι τότε, θα δημοσιεύονται μόνο εκτιμήσεις αποτελεσμάτων βασισμένες σε δημοσκοπήσεις.

18:54

Στην Πειραιώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης

18:46

Γαλλία: Εκτιμήσεις για ποσοστό συμμετοχής από 52% έως 53,1%

Το τελικό ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές στη Γαλλία εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 52 έως 53,1%, καταγράφοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2019, όταν ήταν 50,12%.

18:34

Αύξηση συμμετοχής στη Γαλλία

REUTERS/Hannah McKay/Pool

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στη Γαλλία ανήλθε στο 45,26% στις 5 το απόγευμα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Πρόκειται για αύξηση κατά περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2019, όταν την ίδια ώρα, ανερχόταν 43,29%.

Η μικρή άνοδος της συμμετοχής καταγράφεται τη στιγμή που ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, βρίσκεται δημοσκοπικά πολύ πίσω από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν.

 

18:29

Αυστρία:  Προς ιστορική νίκη φέρεται να οδεύει το ακροδεξιό κόμμα

Το ακροδεξιό κόμμα FPÖ βγαίνει πρώτο στις ευρωεκλογές στην Αυστρία, σύμφωνα με exit polls που έδωσαν στη δημοσιότητα τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) φέρεται να λαμβάνει το 27% των ψήφων, ποσοστό που το αναδεικνύει στη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας των Aλπεων για πρώτη φορά.

18:27

Αρένα για ταυρομαχίες μετατράπηκε σε εκλογικό κέντρο στην Ισπανία

REUTERS/Violeta Santos Moura

18:24

Στη Χαριλάου Τρικούπη θα παρακολουθήσει τα exit poll ο Νίκος Ανδρουλάκης

18:20

Τάκης Θεοδωρόπουλος: Ευρωεκλογές με τη νοσταλγία ψωροκώσταινας

18:16

Πολωνία: Στο 11,66% η συμμετοχή μέχρι το μεσημέρι

REUTERS/Kacper Pempel

Η συμμετοχή στην Πολωνία μέχρι το μεσημέρι, ανερχόταν σε 11,66%, έναντι 14,39% την ίδια ώρα στις εκλογές του 2019, όπως ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή της χώρας.

Οι Πολωνοί έχουν την πιο θετική στάση απέναντι στην Ε.Ε., ωστόσο, οι ευρωπαϊκές εκλογές συχνά δεν τους εμπνέουν.

Σε τρεις από τις τέσσερις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν από την ένταξη της Πολωνίας το 2004, η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 25%.

Ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν: «Οι κακοί πολιτικοί εκλέγονται από τους καλούς πολίτες που μένουν στο σπίτι», έγραψε στο X.

18:16

Στην Κουμουνδούρου πριν τις 19:00 ο Στέφανος Κασσελάκης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να παρακολουθήσει τα exit poll στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, όπως μετέδωσε πριν από λίγο η ΕΡΤ. 

18:14

Στα γραφεία της Ν.Δ. θα παρακολουθήσει τα exit poll ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σε λίγη ώρα αναμένεται να βρεθεί στα γραφεία της Ν.Δ., στην Πειραιώς, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να παρακολουθήσει τα exit poll. 

18:12

Ενδείξεις για αποχή - ρεκόρ 

Τα μέχρι τώρα στοιχεία του ΥΠΕΣ δείχνουν ότι η αποχή θα κινηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, πιθανόν υψηλότερα και από το αρνητικό ρεκόρ των ευρωεκλογών του 2009, όταν η αποχή είχε φτάσει στο 47,4%

18:10

Ποιες είναι οι επτά ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Οι Ευρωπαίοι ψηφίζουν κόμματα που εδρεύουν στις χώρες τους - για παράδειγμα, τους Χριστιανοδημοκράτες στη Γερμανία, τους Σοσιαλιστές στην Ισπανία ή το κόμμα της Αναγέννησης του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία.

Τα κόμματα αυτά συνδέονται με πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου τελικά καταλήγουν οι ψήφοι των πολιτών, οι οποίες μεταφράζονται σε έδρες για τους ευρωβουλευτές.

Οι επτά ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

  • Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ)
  • Η Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D)
  • Η φιλελεύθερη ομάδα Renew Europe
  • Οι Πράσινοι / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία
  • Οι δεξιοί Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR)
  • Το ακροδεξιό κόμμα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID)
  • Η Αριστερά
18:05

Ποσοστά συμμετοχής ανά περιφέρεια

Τα ποσοστά συμμετοχής ανά περιφέρεια 1,5 ώρα πριν κλείσει η κάλπη:

  • Ανατολική Μακεδονία – Θράκη: 30,5%
  • Κεντρική Μακεδονία: 33,8%
  • Δυτική Μακεδονία: 29,4%
  • Ήπειρος: 33,1%
  • Θεσσαλία: 34%
  • Ιόνια Νησιά: 26%
  • Δυτική Ελλάδα: 31%
  • Στερεά Ελλάδα: 34,9%
  • Αττική: 35,1%
  • Πελοπόννησος: 28,1%
  • Βόρειο Αιγαίο: 29%
  • Νότιο Αιγαίο: 28,5%
  • Κρήτη: 35%
18:02

Πρώτες εκλογές από το 1979 χωρίς τη Βρετανία

Παρόλο που το δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση πραγματοποιήθηκε το 2016, η Βρετανία αποχώρησε επίσημα από την Ε.Ε. το 2020. Ετσι στις ευρωεκλογές του 2019, η χώρα εξέλεξε 73 μέλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων του Βρετανίας το 1979 - στις πρώτες εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο, όπου συμμετείχαν άλλες μόλις οκτώ χώρες, ήταν 32%.

Περίπου 50 χρόνια αργότερα, η συμμετοχή των ψηφοφόρων είχε αυξηθεί, σε λίγο πάνω από 37%.

17:55

Στο 32,9% η συμμετοχή έως τις 17:30

Στους 3.161.816 οι εκλογείς

17:50

Αύξηση συμμετοχής στη Γερμανία

Στη Γερμανία, η συμμετοχή ήταν στο 32,3% στις 2 μ.μ., από 29,4% την ίδια ώρα το 2019, αυξημένη κατά τρεις μονάδες.

Οι ιδιαιτερότητες της φετινής εκλογικής αναμέτρησης στη χώρα είναι οι εξής:

  • Για πρώτη φορά, οι Γερμανοί μπορούν να ψηφίσουν από την ηλικία των 16 ετών, κάτι που σημαίνει αύξηση των δυνητικών ψηφοφόρων κατά 1,4 εκατομμύριο. Συνολικά, στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), αυτό συμβαίνει σε μόλις τρεις ακόμα χώρες: στην Αυστρία, το Βέλγιο και τη Μάλτα.
  • Σήμερα διεξάγονται επίσης τοπικές εκλογές σε οκτώ από τα δεκαέξι ομόσπονδα κρατίδια της χώρας (Βάδη-Βυρτεμβέργη, Βρανδεμβούργο, Αμβούργο, Μεκλεμβούργο-Πομερανία, Ρηνανία-Παλατινάτο, Σάαρλαντ, Σαξονία και Σαξονία - Ανχαλτ).
17:43

Αλέξανδρος Μαλλιάς: Μέρα Ευρωεκλογών, η δική μας μέρα

 
17:39

Αλέξης Παπαχελάς: Το εφικτό μπροστά στην κάλπη

17:37

Ρεκόρ συμμετοχής σε Ουγγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχία

REUTERS/Marton Monus

Το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 33% στη 1 μ.μ. στην Ουγγαρία, το υψηλότερο από τότε που η χώρα εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2004.

Η πρωτοφανής προσέλευση εξηγείται εν μέρει από την ταυτόχρονη διοργάνωση τοπικών εκλογών, καθώς και από την πολύ τεταμένη πολιτική ατμόσφαιρα μετά την είσοδο στην πολιτική του Πέτερ Μάγιαρ, πρώην κυβερνητικού στελέχους που καταγγέλλει από τον Φεβρουάριο διαφθορά στο περιβάλλον του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν.

Στο 34,4% ανήλθε επίσης η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές στη Σλοβακία, που διεξήχθησαν χθες.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία δημοσίευσαν άτυπα αποτελέσματα, το κεντρώο κόμμα Προοδευτική Σλοβακία ήρθε πρώτο με σχεδόν 28% των ψήφων, μπροστά από το  κόμμα Smer-SD του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, το οποίο έλαβε λίγο κάτω από 25%. Το νεοφασιστικό κόμμα Republika ήρθε τρίτο με 12,5% των ψήφων και κέρδισε δύο έδρες.

Στη Σλοβενία, η συμμετοχή των ψηφοφόρων είχε επίσης φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ, 11,73% στις 11 π.μ., με τους ψηφοφόρους να προσελκύονται πιθανότατα από το γεγονός ότι διεξάγονταν ταυτόχρονα τρία δημοψηφίσματα.

Στην Τσεχία, όπου οι ψηφοφόροι ψήφισαν την Παρασκευή και το Σάββατο, δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί αποτελέσματα, ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών έκανε επίσης λόγο για συμμετοχή «ρεκόρ». Στη Ρουμανία, η συμμετοχή στις 3 μ.μ. ήταν επίσης υψηλότερη από ό,τι το 2019.

 

17:33

Παντελής Μπουκάλας: Η κάλπη, η ελεύθερη βούληση και η φενάκη

17:19

Επιζώντες του Ολοκαυτώματος καλούν στις κάλπες

Βίντεο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που προτρέπει τους πολίτες να ψηφίσουν έχει προβληθεί περισσότερες από μισό δισεκατομμύριο φορές.

Στο βίντεο, ηλικιωμένοι Ευρωπαίοι, μεταξύ των οποίων, επιζώντες του Ολοκαυτώματος, απευθύνονται στα εγγόνια τους με το σύνθημα: «Χρησιμοποιήστε την ψήφο σας αλλιώς άλλοι θα αποφασίσουν για εσάς».

Η εκστρατεία, όπου υπάρχουν αναφορές στη ναζιστική κατοχή, το Ολοκαύτωμα και τη σοβιετική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία, προβλήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην τηλεόραση, σε κινηματογράφους και σε γήπεδα ποδοσφαίρου.

17:17

Γιατί (δεν) ψηφίζω σήμερα

Είναι μια αναμέτρηση που θα κρίνει τις υπαρξιακές προκλήσεις της Ευρώπης; Ή ένα εγχώριο τσίρκο στο οποίο πρωταγωνίστησαν η ελαφρότητα και η τεχνητή πόλωση; Με ποιες σκέψεις προσέρχεται –ή δεν προσέρχεται– σήμερα ο ψηφοφόρος στο παραβάν; Εντεκα απαντήσεις στην «Κ».

17:14

Στο 26,1% η συμμετοχή έως τις 14:30

Το αντίστοιχο διάστημα στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023 η συμμετοχή ανερχόταν στο 31,5%.

17:11

ΠΑΣΟΚ: Αργυρή επάνοδος ή χάλκινη εσωστρέφεια

Μέχρι την τελευταία στιγμή της προεκλογικής περιόδου αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ επέμεναν, σε πείσμα των περισσότερων δημοσκοπικών μετρήσεων, ότι το κόμμα βρίσκεται κοντά στην κατάκτηση της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές. Ευσεβής πόθος ή καλύτερη ανάγνωση των προθέσεων και των διαθέσεων του εκλογικού σώματος;

17:08

Το ριάλιτι και το real estate

Το καλό, το μέτριο και το κακό σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ

 

17:07

Ο βατήρας της επανεκκίνησης και το σενάριο Β

Σε λίγες ώρες από τώρα οι κάλπες θα έχουν κλείσει και η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην ανάλυση του αποτελέσματος και στο πώς θα το διαχειριστούν τα κόμματα. Για τη Νέα Δημοκρατία τα τρία σενάρια, το καλό, το κακό και το μέτριο, είναι πιο ξεκάθαρα από κάθε άλλο κόμμα, καθώς ο πήχυς έχει τεθεί εξαρχής από τον πρωθυπουργό με εμφατικό τρόπο.

17:05

Καλωσορίσατε στο live blogging της «Κ». Μαζί θα παρακολουθήσουμε λεπτό προς λεπτό την εκλογική βραδιά και τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών σε Ελλάδα και Ευρώπη.

MHT