Ευρωεκλογές: Νέα πρόβλεψη σύνθεσης του ΕΚ – Οι όροι συνεργασίας ΕΛΚ, Σοσιαλιστών και Φιλελευθέρων

Ευρωεκλογές: Νέα πρόβλεψη σύνθεσης του ΕΚ – Οι όροι συνεργασίας ΕΛΚ, Σοσιαλιστών και Φιλελευθέρων

«Μήνυμα εμπιστοσύνης από τους πολίτες» χαρακτήρισε τα εκλογικά αποτελέσματα η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το κλείσιμο της κάλπης στην Ιταλία ολοκληρώθηκαν οι ευρωπαϊκές εκλογές του 2024. Σύμφωνα με τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) κερδίζει έως 189 έδρες στο νέο ευρωκοινοβούλιο από τις συνολικά 720.

«Μήνυμα εμπιστοσύνης από τους πολίτες» χαρακτήρισε τα εκλογικά αποτελέσματα η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, ενώ πρόσθεσε ότι αποτελούν συγχρόνως «μήνυμα ότι πρέπει να εργαστούμε περισσότερο (για) και προς τους πολίτες».

Οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) βγαίνουν δεύτεροι με 135 έδρες, οι φιλελεύθεροι του Renew βγαίνουν τρίτοι με 80 έδρες.

Η εθνικιστική ομάδα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) κερδίζει 72 έδρες, ενώ η ακροδεξιά ευρωομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) 58 έδρες. Οι Πράσινοι εκλέγουν 52 ευρωβουλευτές και η Αριστερά 36 αντίστοιχα.

Τα μη εγγεγραμμένα κόμματα σε ευρωομάδα κερδίζουν έως 50 έδρες, ενώ 52 έδρες συγκεντρώνουν άλλα κόμματα.

Οροι και προϋποθέσεις για συνεργασία ΕΛΚ – Σοσιαλιστών και Φιλελευθέρων

Νωρίτερα, οι ηγέτες των τριών βασικών πολιτικών δυνάμεων στο ευρωκοινοβούλιο ξεκίνησαν να θέτουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για τον σχηματισμό πλειοψηφίας αλλά και για το εάν θα στηρίξουν την υποψήφια του ΕΛΚ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν, εφ’όσον προταθεί και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ επέμεινε ότι το κόμμα του ήταν το μόνο εκ των τριών που αύξησε τις έδρες του, ωστόσο, προσκάλεσε τόσο τους σοσιαλιστές όσο και όλες τις κεντρώες δυνάμεις να σχηματίσουν «φιλοδημοκρατική συμμαχία» και αναγνώρισε την Φον ντερ Λάιεν ως αυτονόητη επιλογή. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Πέδρο Μάρκες τόνισε ότι το κόμμα του θα στηρίξει μια φιλοευρωπαϊκή προσέγγιση χωρίς όμως καμία «ασάφεια». Επί της ουσίας επανέλαβε τον όρο που θέτουν οι σοσιαλδημοκράτες για αποκλεισμό κάθε είδους συνεργασίας με εθνικιστικές και ακροδεξιές ευρωομάδες όπως αυτή των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) και της Ταυτότητας και Δημοκρατίας (ΙD).

Η αντιπρόεδρος των φιλελευθέρων Renew Ίσκρα Μιχαΐλοβα επέμεινε στον σεβασμό του κράτους δικαίου, χωρίς να θέτει ξεκάθαρους όρους για τη στήριξη προς την Φον ντερ Λάιεν. Πάντως, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας οι φιλελεύθεροι είχαν και εκείνοι αποκλείσει κάθε συνεργασία με το ECR και την ID.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT