Ευρωεκλογές 2024: Μισά χαμόγελα για το αποτέλεσμα στον ΣΥΡΙΖΑ – Ορόσημο το συνέδριο του Οκτωβρίου

Ευρωεκλογές 2024: Μισά χαμόγελα για το αποτέλεσμα στον ΣΥΡΙΖΑ – Ορόσημο το συνέδριο του Οκτωβρίου

Κέρδος για την Κουμουνδούρου η διατήρηση της δεύτερης θέσης, προβληματισμός για τη μείωση της διαφοράς από το ΠΑΣΟΚ

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάμεικτα συναισθήματα επικράτησαν στην Κουμουνδούρου στο τέλος της χθεσινής εκλογικής βραδιάς. Η πτώση της Νέας Δημοκρατίας, η διατήρηση της δεύτερης θέσης και η μη δικαίωση των πρώην συντρόφων τους της Νέας Αριστεράς, που έμειναν μακριά από το 3%, ήταν τα θετικά μηνύματα. Το τελικό ποσοστό του κόμματος περισσότερο το είδαν ως αφετηρία για το νέο κόμμα που χτίζεται, καθώς δεν επιβεβαίωσε τις αρχικές εκτιμήσεις και σίγουρα δεν ξεπέρασε τον πήχυ του 20%.

Το αποτέλεσμα

Στο πρώτο κομμάτι της δήλωσής του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε να αιτιολογήσει το αποτέλεσμα που ήταν κατά σχεδόν 3% μικρότερο σε σχέση με πέρυσι το καλοκαίρι, ενώ και η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ μειώθηκε από τις έξι στις δύο μονάδες.

«Καταφέραμε να μειώσουμε τη διαφορά από το 23% στο 13%. Το άλλοθι του 41% έχει πλέον τελειώσει», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Υπήρξε έκδηλη αμηχανία στην Κουμουνδούρου από το γεγονός ότι η διαφορά με τη Χαριλάου Τρικούπη έχει μειωθεί, με τον Στέφανο Κασσελάκη να νιώθει περισσότερο από ποτέ την «ανάσα» του Νίκου Ανδρουλάκη. «Είμαστε ένα κόμμα το οποίο έχει περάσει πάρα πολλά μετά τη διπλή οδυνηρή ήττα πέρυσι. Περάσαμε από δύο διασπάσεις, από μια πορεία μεγάλης μεταβλητότητας, μέχρι να φτάσουμε στο μόνο ευρωψηφοδέλτιο το οποίο το επέλεξε η κοινωνία η ίδια. Και γι’ αυτό πρέπει όλοι οι φίλοι και όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πάρα πολύ υπερήφανοι για τον εαυτό τους», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, το κόμμα στην περιφέρεια έδειξε πως είναι πιο αδύναμο από ποτέ. Η κ. Ολγα Γεροβασίλη δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως θα ήθελαν ένα μεγαλύτερο ποσοστό.

Το μήνυμα της κάλπης, σύμφωνα με στελέχη της Κουμουνδούρου, ήταν ένα «χαστούκι» προς τη Νέα Δημοκρατία. Αποδοκιμασία των πολιτικών που έχει ακολουθήσει ειδικά τον τελευταίο χρόνο, χάνοντας σχεδόν 13 μονάδες. «Ακόμη πλέον και αν στην Πειραιώς συγκρίνουν το τελικό ποσοστό τους με τις κάλπες του 2019, δεν μπορούν να χαμογελούν», τόνιζαν χαρακτηριστικά. Η πλειοψηφία έπεσε όχι μόνο κάτω από τον πήχυ του 33% που είχε θέσει ο πρωθυπουργός, αλλά και από το 30%. «Εκεί που άλλοι με τεράστια χρέη και ύποπτα κονδύλια για διαφημίσεις, συμβούλους, κομματικές δαπάνες, απέναντι σε εμάς που, μέσα στα μέτρα μας και καθαρά, μείναμε ηθικοί όπως έπρεπε. Απέναντι σε εκείνους, καταφέραμε να μειώσουμε τη διαφορά από το 23% στο 13%. Το άλλοθι του 41% έχει πλέον τελειώσει. Αυτό είναι μια επιλογή του ελληνικού λαού», δήλωσε έξω από την Κουμουνδούρου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στο χέρι του ΣΥΡΙΖΑ»

Στελέχη τόνιζαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνεται ότι είναι η πρωταγωνιστική δύναμη της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, διαψεύδοντας Κασσάνδρες που μέχρι πρότινος προέβλεπαν την κατάρρευσή του. «Είναι πλέον στο χέρι του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου», τόνιζαν άλλες πηγές, διευκρινίζοντας πως πάντα οι συζητήσεις θα γίνουν από τη βάση. Σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, παρά τον πόλεμο που δέχθηκαν, υποστήριζαν πως δεν επιβραβεύθηκε η τακτική του Νίκου Ανδρουλάκη για μονομέτωπη στόχευση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Στέφανου Κασσελάκη.

Ορόσημο το συνέδριο του Οκτωβρίου

Το ποσοστό των ευρωεκλογών για τον Στέφανο Κασσελάκη δεν αποτελεί τη «λευκή επιταγή» που επιθυμούσε για να σχεδιάσει χωρίς «ενοχλήσεις» την επόμενη ημέρα. Παράλληλα, δεν συνιστά ένα αποτέλεσμα που θα προκαλέσει κάποιο ηχηρό καλοκαιρινό κύμα «αμφισβήτησής» του. Δεν κατάφερε να συντηρήσει δυνάμεις, όπως όλοι ήλπιζαν, και να πλησιάσει το περυσινό ποσοστό του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του κόμματος ήθελε χθες το βράδυ να κάνει το τρίτο αποφασιστικό βήμα μετά την επικράτηση στις εσωκομματικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου και το θυελλώδες συνέδριο του Φεβρουαρίου. Στην ουσία όμως αυτό που έδειξε είναι ότι σε αυτή τη φάση μπορεί απλώς να διατηρήσει τη δεύτερη θέση, βγάζοντας όμως μεγάλη επισφάλεια.

Θα συγκαλέσει άμεσα τα όργανα; Δεν φαίνεται να είναι στις σκέψεις του κάτι τέτοιο. Είναι σίγουρο πως περιμένει να δεχτεί κριτική από την «ομάδα Γεροβασίλη» που όλο το τελευταίο διάστημα είχε σιγήσει παρά τα «φάλτσα» που έβλεπε. Την επίδειξη των σπιτιών σε Νέα Υόρκη, Σπέτσες και Αθήνα, την «γκάφα» του Θανάση Οικονόμου περί συναλλαγής παλαιών στελεχών, αλλά και τη δημοσιοποίηση του «πόθεν έσχες» με τον τρόπο που έγινε. Η επόμενη ημέρα για την αξιωματική αντιπολίτευση περιλαμβάνει πολλές αλλαγές οι οποίες θα ανακοινωθούν σιγά σιγά. Αφορούν πρόσωπα που βρίσκονται κοντά του, νέες «εισόδους» στην Κουμουνδούρου και αλλαγή γενικότερα της «βιτρίνας». Ολα αυτά θα γίνουν με ορίζοντα το καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου. Το μήνυμα της κάλπης άλλωστε, όπως το αντιλήφθηκαν πολλά στελέχη, είναι πως ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί παρελθόν.

Ερώτημα το πώς θα αντιδράσει ο Στέφανος Κασσελάκης στην επερχόμενη εσωκομματική κριτική και στη συζήτηση για ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς.

Το ζήτημα είναι πώς θα αντιδράσει ο πρόεδρος στις επικρίσεις που θα δεχθεί. Εχει δείξει στο παρελθόν ιδιαιτέρως σκληρό πρόσωπο στους «αμφισβητίες» και αυτή η γραμμή δεν πρόκειται να αλλάξει. Πιστεύουν, άλλωστε, στην Κουμουνδούρου πως οι συνεχείς διασπάσεις και η «μουρμούρα» δεν άφησαν το κόμμα να ανέβει πιο ψηλά. Θετικό στοιχείο, που ενδεχομένως αποτελέσει την αφετηρία για τον χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ άγγιξαν μαζί τη Ν.Δ. Σε αυτή τη γραμμή το «πρέσινγκ» θα συνεχιστεί από την ομάδα που ήδη μιλάει για ενοποίηση του χώρου ως μόνη απάντηση απέναντι στη Ν.Δ. Δεν αποκλείεται σύντομα να ζητηθεί σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας. Ο Διονύσης Τεμπονέρας ζήτησε με ανάρτησή του ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει «πρωτοβουλία ανασύνθεσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT