Ευρωεκλογές 2024: Αλμα για το δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος

Ευρωεκλογές 2024: Αλμα για το δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος

Στο 18%-19% έφθασε στις χθεσινές κάλπες το συνολικό ποσοστό που έλαβαν τα κόμματα που το απαρτίζουν

Eνα εντελώς διαφορετικό πολιτικό σκηνικό, με τα κόμματα που τοποθετούνται δεξιά της Ν.Δ. να έχουν ενισχύσει σημαντικά τις δυνάμεις τους και να κινούνται μεταξύ 18% και 19%, διαμορφώνεται μετά τη χθεσινή κάλπη των ευρωεκλογών. Πρόκειται για ένα ποσοστό το οποίο τα κόμματα που βρίσκονται δεξιά της Ν.Δ. δεν είχαν κατορθώσει να συγκεντρώσουν σε καμία αναμέτρηση, εθνική ή ευρωπαϊκή, από το 1974 και μετά. Μια απλή ανάγνωση των αριθμητικών δεδομένων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ένα κόμμα με ενιαία φωνή σε αυτόν τον χώρο θα μπορούσε να αποτελεί δεύτερη πολιτική δύναμη. Βέβαια, κάτι τέτοιο θα ήταν παρακινδυνευμένο να θεωρηθεί ως δεδομένο, καθώς στις εκλογές οι προσθαφαιρέσεις δεν αποτελούν εργαλείο χρήσιμο για την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων. Ωστόσο είναι σαφές ότι ένας από τους βασικούς παράγοντες που βοήθησαν τα κόμματα αυτού του φάσματος να μεγεθυνθούν σε αυτόν τον βαθμό ήταν η αποχή πληθυσμιακών ομάδων, οι οποίες κατατάσσονται στον συντηρητικό χώρο. Οπως προκύπτει, η έξωση των Σπαρτιατών από την εκλογική διαδικασία οδήγησε στη διασπορά των ψηφοφόρων της. Σε αντίθεση με την περίοδο της οικονομικής κρίσης, η νέα αντισυστημική ψήφος έρχεται από τα δεξιά και εκτιμάται ότι δύο από τους βασικούς λόγους διαμόρφωσής της, πέρα φυσικά από την ακρίβεια, είναι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως η νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων, και βεβαίως η αυστηρά συμμαχική στάση που κρατάει η Αθήνα στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Πρώτο δεδομένο αποτελεί η ξεκάθαρη παγίωση της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου ως κεντρικής δύναμης στο συγκεκριμένο σκέλος του πολιτικού φάσματος, καθώς υπερδιπλασιάζει τα ποσοστά της σε σύγκριση με την περυσινή εθνική κάλπη (Ιούνιος 2023, ποσοστό 4,44%). Η άνοδος του κόμματος του κ. Βελόπουλου είναι εντυπωσιακή ακόμη και αν συγκριθεί με τις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2019 (4,18%). Επιπλέον, σε σύγκριση με τις περυσινές εθνικές εκλογές σημειώνεται συγκράτηση των ποσοστών της Νίκης περίπου στα ίδια επίπεδα, ενώ για πρώτη φορά καταγράφεται ακόμη ένα κόμμα με δεξιά, εθνικιστική και ταυτοτική ρητορική, η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, το οποίο κινήθηκε περίπου στο 3%. Αξιο αναφοράς είναι και το κόμμα Πατριώτες του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου που κινείται στο ίδιο φάσμα και πέτυχε ποσοστό περίπου 1,5%.

Διατήρηση επιρροής

Η Ελληνική Λύση διατήρησε την επιρροή που έχει εμπεδώσει τα τελευταία χρόνια σε μεγάλα τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα κατόρθωσε να καταγραφεί ως δεύτερο κόμμα, με ποσοστά πολύ υψηλότερα από την εθνική επίδοσή του, σε περιφέρειες όπως η Β΄ Θεσσαλονίκης, οι Σέρρες και το Κιλκίς (άνω του 16%), η Πέλλα (άνω του 17,5%) και η Ημαθία, όπου μέχρι αργά χθες το βράδυ κινούνταν περίπου στο 18,7% (καλύτερη επίδοση). Μετά από ένα θρίλερ, η Ελληνική Λύση κατόρθωσε να αναδειχθεί δεύτερο κόμμα και σε έκτη περιφέρεια, στη Δράμα (15,83%). Ωστόσο, η Ελληνική Λύση πέτυχε υψηλά ποσοστά και στην Αττική. Στην Α΄ Αθηνών κινήθηκε στο 5,75% (πέρυσι είχε καταγραφεί κάτω του 3%), στον Βόρειο Τομέα Αθηνών στο 5,34% (πέρυσι 2,64%), στον Νότιο Τομέα Αθηνών στο 6,33% (πέρυσι 3,35%), στην Ανατολική Αττική στο 9,15% (από 4,6% πέρυσι). Ακόμη και σε περιοχές της Νότιας Ελλάδας όπως η Αχαΐα, η Ελληνική Λύση έφθασε στο 8,27% (από 3,9% πέρυσι), ή στο Ηράκλειο όπου ξεπέρασε το 5,8% (σε αντίθεση με το χαμηλό 2,23% των εκλογών του Ιουνίου 2023).

Η Νίκη του Δημήτρη Νατσιού πέτυχε σχεδόν στο σύνολο της Βόρειας Ελλάδας υψηλότερα ποσοστά από την εθνική επίδοση και συγκεκριμένα σε Δράμα (5,76%), Καβάλα (5,73%), Σέρρες (5,64%), Κιλκίς (7,5%), Α΄ Θεσσαλονίκης (5,14%), Β΄ Θεσσαλονίκης (6,77%), Χαλκιδική (7,03%), Πέλλα (8,17%), Ημαθία (6,09%), Πιερία (10,67%, η ιδιαίτερη πατρίδα του κ. Νατσιού) και Κοζάνη (6,21%). Η Νίκη κινήθηκε σε ποσοστά άνω του 3% και του 4% και στις περιφέρειες της Αττικής (Α΄ Αθηνών 3,27%, Β΄ Αθηνών 3,49%, Ανατολικής Αττικής 4,02%, Νότιος Τομέας 3,42%, Δυτικός Τομέας Αθηνών 3,21%, Α΄ Πειραιώς 4,25%, Β΄ Πειραιώς 3,75%).

Κυρίαρχος πόλος η Ελληνική Λύση του Κυρ. Βελόπουλου που εμφανιζόταν δεύτερο κόμμα σε έξι περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας.

Αναμενόμενη εξέλιξη

Τα κόμματα της πέραν της Ν.Δ. Δεξιάς πέτυχαν υψηλές επιδόσεις στη Μακεδονία και από αυτόν τον κανόνα δεν έλειψε η Φωνή Λογικής. Σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας η Φωνή Λογικής κατόρθωσε να πετύχει ποσοστά λίγο πάνω ή κάτω από το 3%, εξέλιξη η οποία ήταν σε σημαντικό βαθμό αναμενόμενη. Την ίδια στιγμή, πάντως, το κόμμα κατόρθωσε να κινηθεί άνω του 3% και σε περιφέρειες του Λεκανοπεδίου, όπως ο Δυτικός Τομέας Αθηνών (3,1%), η Α΄ Πειραιώς (3,23%), η Β΄ Πειραιώς (3,22%), η Ανατολική Αττική (3,26%) και η Δυτική Αττική (3,87%). Το υψηλότερο ποσοστό στην επικράτεια η Φωνή Λογικής το κατέγραψε στον Εβρο (6,3%), ενώ αξιοσημείωτες επιδόσεις είχε και στην Καστοριά (4,31%) και στη Λακωνία (4,45%).

«Σήμερα γεννήθηκε ο πόλος της πατριωτικής διακυβέρνησης του τόπου», ανέφερε όταν φάνηκε ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα ο Κυριάκος Βελόπουλος. «Ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύθηκε, καλούμε λοιπόν όλους τους Ελληνες πατριώτες να συστρατευθούν με την Ελληνική Λύση για να υπάρξει πατριωτική διακυβέρνηση του τόπου».

Ο Δημήτρης Νατσιός, από την πλευρά του, σημείωσε τα εξής: «Αυξήσαμε τα ποσοστά μας σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Θα συνεχίσουμε με σθένος, με συνέπεια και με σοβαρότητα να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια του ελληνικού λαού όχι μόνο μέσα στην Ελλάδα, αλλά, από αύριο, και μέσα στην Ευρώπη».

Η Αφροδίτη Λατινοπούλου ανέφερε ότι «με στενοχωρεί πολύ το γεγονός της μεγάλης αποχής. Δυστυχώς, το παλαιό πολιτικό σύστημα έχει χάσει την αξιοπιστία του. Είμαστε εδώ, όμως, πιο δυνατοί από ποτέ και σήμερα κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα. Η Φωνή Λογικής ήρθε για να μείνει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT