Ευρωεκλογές 2024: Χαμηλά η αριστερή πολυκατοικία – Το ΚΚΕ καταγράφει νέα αύξηση των ποσοστών του

Ευρωεκλογές 2024: Χαμηλά η αριστερή πολυκατοικία – Το ΚΚΕ καταγράφει νέα αύξηση των ποσοστών του

Μόνο η Πλεύση Ελευθερίας πέτυχε τελικά να εκλέξει ευρωβουλευτή - Αρνητική έκβαση είχε η εκλογική μάχη που έδωσαν η Νέα Αριστερά, το ΜέΡΑ25 και ο Κόσμος του Π. Κόκκαλη

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει από χθες το βράδυ στη δεξιά, ησυχία δηλωτική έντονου προβληματισμού αλλά και γενικευμένης απογοήτευσης επικρατεί στη λεγόμενη αριστερή «πολυκατοικία».

Το ΚΚΕ, ως γνωστόν, έχει το δικό του «Σπίτι» στον Περισσό, και ως εκ τούτου η κατάσταση στην εν λόγω πολυκατοικία κάθε άλλο παρά μπορεί να συνιστά λόγο για κάποιου είδους στενοχώρια. Το ποσοστό που πέτυχε χθες, είναι περίπου κάτι περισσότερο από το ήμισυ των συνολικά σχεδόν 19 μονάδων που αθροιστικά συγκέντρωσαν οι «λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις», όπως κατά το παρελθόν αποκαλούνταν τα κόμματα του συγκεκριμένου χώρου. Νωρίτερα, άλλωστε, είχε «ξεμπερδέψει» κάθε σχήμα το οποίο έχει στην ταμπέλα του ένα σφυροδρέπανο ή τον όρο “κομμουνιστικό”. Ο λόγος γίνεται επί παραδείγματι για το «Μ-Λ (Μαρξιστικό – Λενινιστικό) ΚΚΕ», την «Ο.Α. (Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του) ΚΚΕ», ώς και την «ΟΚΔΕ» (Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας) που συμμετέχουν και στις φετινές ευρωκάλπες. Ολα τους απλά «δεν υπάρχουν» –όσον αφορά την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση– ούτε στις δημοσκοπήσεις ούτε και στις κάλπες.

Οι λοιποί ένοικοι του αποκαλούμενου αριστερού οικοδομήματος εν Ελλάδι, είδαν με εξαίρεση –ίσως– την Πλεύση Ελευθερίας να μην επιτυγχάνονται οι στόχοι που είχαν θέσει. Η Νέα Αριστερά των Αλέξη Χαρίτση, Εφης Αχτσιόγλου και αρκετών άλλων, αλλά και τα εξωκοινοβουλευτικά ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη και Κόσμος του Π. Κόκκαλη –πρόσωπα όλα του «κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ» μαζί με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου– πέρασαν πολύ κάτω από τον πήχυ που είχαν θέσει. Ολο το προηγούμενο διάστημα υπολόγιζαν πως θα είχαν αρκετά κέρδη, εκτιμώντας πως η προεκλογική εκστρατεία Κασσελάκη θα οδηγούσε σε συρρίκνωση των ποσοστών της Κουμουνδούρου και θα εισέρρεαν στην κάλπη ενός εκάστου.

Αρνητική έκβαση είχε η εκλογική μάχη που έδωσαν η Νέα Αριστερά, το ΜέΡΑ25 και ο Κόσμος του Π. Κόκκαλη.

Νωρίς νωρίς χθες το βράδυ, η Νέα Αριστερά αποδέχθηκε την αρνητική για εκείνη κατάσταση: «Η τεράστια αποχή επιβεβαιώνει ότι το πολιτικό σύστημα διέρχεται βαθιά κρίση και αυτό οδηγεί στην άνοδο της Ακροδεξιάς. Η κρίση αυτή πλήττει και την Αριστερά από την οποία η Νέα Αριστερά δεν εξαιρείται. Αναμένουμε το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης. Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Αριστερά θα συνεχίσει τον αγώνα της. Ιδρύθηκε στη βάση αξιών και αρχών. Δεν ήταν μια ευκαιριακή επιλογή. Η μάχη απέναντι στην κυριαρχία της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς θα συνεχιστεί όποιο κι αν είναι το τελικό αποτέλεσμα», ανέφεραν πηγές του κόμματος, με τα όποια στελέχη βρέθηκαν σε τηλεοπτικά πάνελ να μην μπορούν να κρύψουν την απογοήτευσή τους.

Ο πρώην υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης είδε για ακόμα μια φορά το δημιούργημά του ΜέΡΑ25 να βιώνει μια νέα εκλογική αποτυχία και να ματαιώνονται τα σχέδιά του να επανέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή μέσω Ευρωκοινοβουλίου.

Ούτε, όμως, και άλλα αυτοπροβαλλόμενα ως εξ αριστερών αντισυστημικά σχήματα, όπως επί παραδείγματι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είδαν να έχουν καλύτερη τύχη, ενώ πολύ κάτω των προσδοκιών ή και ορισμένων δημοσκοπικών προβλέψεων είδε την απήχησή του και ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργός Α. Λοβέρδος με τους Δημοκράτες του.

Ουδείς εξ αυτών θα μπορέσει να ικανοποιήσει την όρεξη που ενδεχομένως να είχε για συμμετοχή την προσεχή πενταετία σε γεύματα ή δείπνα, με το μενού να περιλαμβάνει τοπικά και φρέσκα «λαχανάκια Βρυξελλών».

Το ΚΚΕ καταγράφει νέα αύξηση των ποσοστών του

Χαμόγελα προκάλεσαν στον Περισσό τα χθεσινά αποτελέσματα: η ηγεσία Κουτσούμπα είδε τα ποσοστά του Κόμματος σχεδόν να διπλασιάζονται συγκριτικά με τις προηγούμενες ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 και να αυξάνονται σε σχέση με τις προ έτους εθνικές εκλογές. Στα ηγετικά κλιμάκια του ΚΚΕ, πάντως, χαμογελούν και για έναν επιπρόσθετο λόγο: τα άλλα κόμματα – σχήματα του ευρύτερου χώρου της (κεντρο)αριστεράς βγήκαν «τραυματισμένα» ως προς τους στόχους που έκαστο είχε θέσει, γεγονός το οποίο ήδη προσφέρει το δικαίωμα στα «κόκκινα» στελέχη να υποστηρίζουν πως ο Περισσός είναι ο αδιαμφισβήτητος πόλος αξιόπιστης αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση και στο υφιστάμενο πολιτικό σύστημα.

Ευρωεκλογές 2024: Χαμηλά η αριστερή πολυκατοικία – Το ΚΚΕ καταγράφει νέα αύξηση των ποσοστών του-1Ο γ.γ. Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Σταθεροποιείται και ενισχύεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, που σήμερα υλοποιεί η κυβέρνηση της Ν.Δ., προχωρά ο απεγκλωβισμός εργατικών – λαϊκών δυνάμεων από τα αστικά κόμματα, η άνοδος του κύρους και η συμπόρευσή τους με το ΚΚΕ. Φυσικά, ο πολιτικός συσχετισμός παραμένει αρνητικός για τον λαό, όμως υπάρχει μια υπολογίσιμη δύναμη, το ΚΚΕ, που μπορεί την επόμενη ημέρα και απέναντι στα δύσκολα που έρχονται να συμβάλει στην οργάνωση της εργατικής – λαϊκής πάλης, της πορείας αντεπίθεσης, ανατροπής».

Ο Περισσός αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης αναφέρθηκε σε προβλήματα αναφορικά με την επιστολική ψήφο.

Το ΚΚΕ ανεβαίνει συνεχώς, με όποια μάχη και να συγκρίνουμε, καταγράφει σχεδόν διπλασιασμό των ποσοστών του από τις προηγούμενες ευρωεκλογές και βρίσκεται πάνω και από το ποσοστό που πήρε στις εθνικές εκλογές, σχολίασε (Open) ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Θ. Παφίλης. Για να προσθέσει χωρίς περιστροφές: Είναι αισιόδοξο για τον λαό πως σταθερά ενισχύεται ο πόλος που στέκεται και συγκρούεται με την κυρίαρχη πολιτική. Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο ευρωβουλευτής του κόμματος Κ. Παπαδάκης σημείωσε (ΕΡΤ): «Ενισχύεται ένα ρεύμα αντίθεσης στην κυρίαρχη πολιτική».

Αίσθηση προκάλεσε πως το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, μέσω της οποίας «εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τον τρόπο που διεξάγεται η διαδικασία της επιστολικής ψήφου». Και προστίθεται: «Είναι χιλιάδες οι φάκελοι επιστροφής επιστολικής ψήφου που δεν περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα (υπεύθυνη δήλωση / στοιχεία ταυτότητας), επομένως ούτε αυτοί θα καταμετρηθούν κατά τη διαλογή. Συνολικά προκύπτει ότι, ήδη για χιλιάδες ψηφοφόρους που ψήφισαν με επιστολική ψήφο, τελικά δεν θα καταμετρηθεί η ψήφος τους στο εκλογικό αποτέλεσμα. Αμεσα το υπουργείο Εσωτερικών να αναλάβει τις ευθύνες του για το σοβαρό πρόβλημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT