ΚΙΕΦ: Κυρίαρχο, αλλά με απώλειες το μειονοτικό κόμμα στη Θράκη

ΚΙΕΦ: Κυρίαρχο, αλλά με απώλειες το μειονοτικό κόμμα στη Θράκη

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Παρασκευή πριν από την ψηφοφορία στα τζαμιά της Θράκης διαβάστηκε από τους ιμάμηδες προεκλογικός φετφάς με τον οποίο καλούνταν (εντέλλονταν) οι πιστοί μουσουλμάνοι να προσέλθουν στην κάλπη για να ψηφίσουν το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας. Το ΚΙΕΦ ή DEB είναι το αμιγώς μειονοτικό κόμμα, το οποίο κατεβαίνει επί 15 χρόνια μόνο στις ευρωεκλογές, καθώς στις εθνικές το πλαφόν του 3% δεν επιτρέπει φιλοδοξίες εκλογής αντιπροσώπων – στο ελληνικό Κοινοβούλιο η μειονότητα εκλέγει εκπροσώπους της μέσα από τα ψηφοδέλτια των κομμάτων εθνικής εμβέλειας. Οι μουσουλμάνοι ψήφισαν σχεδόν ομόφωνα (95%) το ΚΙΕΦ αναδεικνύοντάς το πρώτο κόμμα τόσο στη Ροδόπη όσο και στην Ξάνθη, με ποσοστά γύρω στο 40% και το 30% αντιστοίχως, βάφοντας «γκρίζο» τον χάρτη της Θράκης, ενώ ενίσχυση είχε και από το εξωτερικό με την επιστολική ψήφο μουσουλμάνων από Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Γαλλία και βεβαίως Τουρκία. Με βάση την καταμέτρηση που δεν είχε ολοκληρωθεί έως τα μεσάνυχτα, πάντως, το ΚΙΕΦ εμφάνιζε σημαντική πτώση της τάξης των 10.000 ψήφων στη Ροδόπη σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, εν αντιθέσει με την Ξάνθη όπου σημείωνε ελαφρά αύξηση.

Η επιλογή των κομμάτων εθνικής εμβέλειας να μην κατεβάσουν μειονοτικούς υποψηφίους (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) ή να συμπεριλάβουν στο ψηφοδέλτιο, συμβολικά, πρόσωπα άγνωστα στην τοπική κοινωνία (Ν.Δ.) άφησε δίχως επιλογή και τους μειονοτικούς, που ενδεχομένως δεν επιθυμούσαν να συνταχθούν με τη γραμμή των μουφτήδων και κατά πολλούς, πίσω από αυτούς, του τουρκικού προξενείου για «μονοκούκι» στο ΚΙΕΦ. Με σύνθημα «ο Τούρκος ψηφίζει Τούρκο», η προεκλογική εκστρατεία υπέρ του ΚΙΕΦ έλαβε διαστάσεις «πολιορκίας» της μειονότητας. Ο φετφάς των μουφτήδων έδινε τον τόνο θέτοντας το δίλημμα «όποιος μειονοτικός ψηφίσει άλλο κόμμα απαρνείται την τουρκική ταυτότητά του» ή αλλιώς «αυτοί που ψηφίζουν άλλο κόμμα μιλάνε ελληνικά και όχι τουρκικά».

Εν αντιθέσει με άλλα, πολύ πιο σοβαρά ζητήματα που την αφορούν και τα οποία συζητούνται στο ημίφως της κοινωνίας, η προεκλογική εκστρατεία του ΚΙΕΦ εξελίχθηκε σε ένα άνευ προηγουμένου πανηγυρικό κλίμα με θορυβώδεις εκδηλώσεις και τη συμμετοχή προβεβλημένων προσωπικοτήτων. Οπως για παράδειγμα στην εκδήλωση του κόμματος στο χωριό Κένταυρος της Ροδόπης, όπου είχε επιστρατευθεί ως ομιλήτρια η χήρα του Αχμέτ Σαδίκ, Ισίκ, ενώ στην Κομοτηνή μετέβη από τη Γερμανία ο πρόεδρος της «Ομοσπονδίας Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης», Ομέρ Χασμπίπογλου.

Ενας άριστα οργανωμένος μηχανισμός του ΚΙΕΦ –πληροφορίες από την Κομοτηνή ανέφεραν ότι δούλεψε επί πληρωμή– «όργωσε» τα ορεινά χωριά της Ροδόπης μοιράζοντας σπίτι σπίτι ψηφοδέλτια του εν λόγω κόμματος, εν αντιθέσει με αυτά των άλλων κομμάτων που παρέμεναν ανέγγιχτα στα εκλογικά κέντρα. Εξαίρεση ίσως υπήρξε ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος έτρεχε στα χωριά για να μοιράσει ψηφοδέλτια του κόμματός του και να πείσει τους ομοθρήσκους του πως «οι ισχυρισμοί του ΚΙΕΦ ότι δήθεν με την ψήφο σας σε αυτό πιέζεται το κέντρο για να κάνει πράγματα για τη Θράκη, δεν έχουν κανένα πρακτικό αντίκρισμα στην κοινωνία μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT