Ευρωεκλογές 2024: Το παρασκήνιο του exit poll

Ευρωεκλογές 2024: Το παρασκήνιο του exit poll

Οι αρχικές προβλέψεις και οι εκτιμήσεις των τελευταίων δημοσκοπήσεων - Ο ρόλος που έπαιξαν στις τελικές ανακοινώσεις το μεγάλο ποσοστό της αποχής και η ισχυρή παρουσία της Ελληνικής Λύσης στη Βόρεια Ελλάδα

Η περιπέτεια των exit polls έχει πάντοτε πολλές όψεις και μία από αυτές (άγνωστη στο ευρύ κοινό) είναι οι ανεπίσημες διαρροές που πραγματοποιούνται πριν από τη δημόσια ανακοίνωση στις 19.00. Καθώς η ψηφοφορία βρισκόταν σε εξέλιξη, κατά τις 2 το μεσημέρι αρχίζει να κυκλοφορεί η πρώτη άτυπη εκτίμηση των εταιρειών δημοσκοπήσεων. Πρόκειται για τις εταιρείες που πραγματοποιούν από κοινού πλέον τη μεγάλη μέτρηση (θυμίζουμε ότι παλαιότερα κάθε εταιρεία έκανε το δικό της exit poll).

Κατά το χθεσινό μεσογειακό μεσημεράκι κι ενώ τα μπιτς μπαρ της Αττικής είχαν φρακάρει από κόσμο, κυκλοφόρησε η πρώτη ανεπίσημη πληροφορία με το εξής κωδικό μήνυμα: «32-17-11». Οι τρεις αριθμοί υποδήλωναν τη σειρά Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Επειτα από δύο ώρες επήλθε ελαφρά διόρθωση: «31-16-12». Κατά τις 18.00, οι εχέφρονες κυβερνητικοί μιλούσαν για 30% και όταν τα ρολόγια έδειξαν 19.00 το κονκλάβιο των εταιρειών «κέντραρε» τις προβλέψεις δίνοντας σε κάθε κόμμα εύρος 3-4 μονάδων, σε μια προφανή προσπάθεια να αποφευχθούν επώδυνες αστοχίες. Και τελικώς, στις 21.30 η εκτίμηση αποτελέσματος ήταν «28,6-14,7-12,9» για τα τρία πρώτα κόμματα.

Το exit poll «έπιασε» τον σφυγμό της ημέρας, έστω κι αν η Ν.Δ. κινήθηκε στο χαμηλό της πρόβλεψης διακύμανσης 28%-32% και ο ΣΥΡΙΖΑ ελάχιστα κάτω και από το χαμηλό του. Το ΠΑΣΟΚ έλαβε ποσοστό κοντά στον μέσο όρο της διακύμανσης του exit poll. Σε ό,τι αφορά τα μικρότερα κόμματα, η Ελληνική Λύση, το ΚΚΕ και η Νίκη κινήθηκαν στο ανώτατο όριο του exit poll, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας βρέθηκε στον μέσο όρο.

Η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου φαίνεται ότι εισακούστηκε από το 3% ενώ το Μέρα25 και η Νέα Αριστερά «τσίμπησαν» ένα 2,5% η καθεμία, έστω κι αν για τη Νέα Αριστερά η επίδοση αυτή δεν γέμισε με ενθουσιασμό όσα πρόσωπα αποχώρησαν προ μηνών με θόρυβο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ολα αυτά διαμόρφωσαν μια εικόνα κατακερματισμού και πολυδιάσπασης, που είναι μάλλον συμβατή με την παρδαλή «πολυχρωμία» του Ευρωκοινοβουλίου. Σε σχέση, πάντως, με τις ανατροπές σε Γαλλία και Γερμανία, η Ελλάδα προβάλλει ως υπόδειγμα πολιτικής σταθερότητας.

Αλλαγή σκηνικού

Η εκτίμηση που διαμορφώθηκε από τις δημοσκοπήσεις τις τελευταίες 3-4 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές για τα τρία μεγάλα κόμματα διατηρήθηκε ως «κλίμα» μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής, αλλά κατά τις 17.00 οι δημοσκόποι αποφάσισαν να ψαλιδίσουν τις τελικές προβλέψεις τους, κυρίως για τη Ν.Δ. και δευτερευόντως για τον ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζουμε ότι στις περισσότερες δημοσκοπήσεις η Ν.Δ. φαινόταν να βρίσκεται σταθερά πάνω από το 30% (με πρόβλεψη για 32%) ενώ μόνο η Pulse για τον ΣΚΑΪ έδειξε τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές ότι η Ν.Δ. θα μπορούσε να κατέβει ακόμη και στο 28%, κάτι που τελικά επιβεβαιώθηκε.

Στελέχη εταιρειών δημοσκοπήσεων ερμηνεύουν τις «αναταράξεις» και τη σχετική απροσδιοριστία στη μεγάλη αποχή και στην ισχυρή παρουσία της Ελληνικής Λύσης στη Βόρεια Ελλάδα. Κατά συνέπεια, δεν θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το exit poll αστόχησε, αλλά από την άλλη πλευρά τόσο το exit poll όσο και οι δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών δεν προϊδέαζαν ότι η Ν.Δ. θα βρεθεί 5 μονάδες κάτω από το ποσοστό των ευρωεκλογών του 2019. Αντίστοιχα, δεν επικρατούσε η εκτίμηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτύγχανε να πιάσει τον στόχο που έθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος ήταν το 17% των περυσινών εθνικών εκλογών. Μόνο το ΠΑΣΟΚ αύξησε αισθητά το ποσοστό του από το 7,5% των ευρωεκλογών του 2019, χωρίς ωστόσο να κερδίσει τη δεύτερη θέση. Ψυχολογική «νίκη» για το ΠΑΣΟΚ θεωρείται, πάντως, το γεγονός ότι έβαψε πράσινο το Ηράκλειο και το Λασίθι έστω κι αν ο χάρτης παρέμεινε μπλε (τη εξαιρέσει Ροδόπης και Ξάνθης όπου πρωτεύει το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT