οι-αριθμοί-πίσω-από-δύο-ευρωκάλπες-563071495

Οι αριθμοί πίσω από δύο ευρωκάλπες

Ο αναλυτής Ανδρέας Γ. Δρυμιώτης χαρακτηρίζει πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα το αποτέλεσμα. Οι πολίτες έβγαλαν κίτρινη κάρτα και φώναξαν «μη μας θεωρείς δεδομένους», λέει χαρακτηριστικά

Νίνα Μαρία Πασχαλίδου
Ακούστε το άρθρο

«Τώρα που ολοκληρώθηκε η διαδικασία και έχουμε τα πραγματικά νούμερα, μπορούμε να πούμε πως αυτό που συνέβη είναι πρωτοφανές» λέει στην «Κ» ο Ανδρέας Γ. Δρυμιώτης, σύμβουλος επιχειρήσεων και αναλυτής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ποσοστά δείχνουν μια συγκεκριμένη όψη των αποτελεσμάτων, όμως είναι τα απόλυτα νούμερα που λένε την πραγματική ιστορία.

«Αν συγκρίνουμε ευρωεκλογές με ευρωεκλογές, η Νέα Δημοκρατία έχασε 748.000 ψήφους από αυτές που πήρε το 2019. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 750.000 ψήφους από αυτές που πήρε το 2019. Είναι μεγαλύτερο το νούμερο από αυτό της Ν.Δ. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε 72.000, η Ελληνική Λύση 133.000, το ΚΚΕ 65.000. Το 2019 ψήφισαν 5.620.000, και το 2024, 4.061.000», επισημαίνει ο κ. Δρυμιώτης. «Είναι εκκωφαντική η σιωπή των ψηφοφόρων». 

«Ο κόσμος έβγαλε κίτρινη κάρτα»

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποχή αυτή υποδηλώνει κούραση και απογοήτευση που οδηγεί σε αδιαφορία. «Οι απώλειες είναι μεγάλες. Μιλάμε για τρομακτική αδιαφορία. Ο κόσμος ήταν κουρασμένος από τις πολλαπλές εκλογές, είχαμε ουσιαστικά έξι εκλογές το 2023, δύο βουλευτικές και από δύο Κυριακές Δημοτικές και Περιφερειακές. Και ενόψει του γεγονότος πως είχαμε μια έβδομη κάλπη τώρα, στην οποία οι Ελληνες δεν αισθάνονται ότι διακυβεύεται η σταθερότητα της χώρας, θεώρησαν πως το καλύτερο που είχαν να κάνουν είναι να μην πάνε να ψηφίσουν. Δεν είναι ότι καταψήφισαν, όλοι είναι με μειωμένα τα ποσοστά τους, εκτός από το ΠΑΣΟΚ που είναι ελάχιστα πιο πάνω, την Ελληνική Λύση που είναι ο μεγάλος ωφελημένος και το ΚΚΕ. Ο κόσμος έβγαλε κίτρινη κάρτα, αν υπήρχε και πορτοκαλί θα την έβγαζε στη Νέα Δημοκρατία. Δηλαδή φώναξαν “μη μας θεωρείς δεδομένους”, αυτό είναι το μήνυμα. Από την άλλη μεριά δεν έδειξαν πως υπάρχει εναλλακτική λύση για κυβέρνηση γιατί με αυτά τα ποσοστά που είδαμε δεν είχαμε την αναταραχή που είδαμε στη Γαλλία που αμέσως προκήρυξε εκλογές».

Στροφή προς την ακροδεξιά

«Βλέπουμε μια στροφή προς την ακροδεξιά, είδαμε και την κ. Λατινοπούλου να μπαίνει στην Ευρωβουλή. Αυτές είναι οι απώλειες της Νέας Δημοκρατίας, είναι ψήφοι της Ν.Δ., από ψηφοφόρους που δεν μπορούσαν να ξαναψηφίσουν τη Ν.Δ. λόγω του ότι είναι πολύ δυσαρεστημένοι συντηρητικοί, κυρίως για τον γάμο των ομοφύλων. Αλλά δεν είναι μόνον για αυτό, υπήρχε και ένα άλλο θέμα που έλαβε χώρα τις τελευταίες μέρες και εξόργισε τον κόσμο. Αυτός ο καθαρισμός των οικοπέδων, ο οποίος ναι μεν είναι επιβεβλημένος, αλλά έχει εκληφθεί από τον πολύ κόσμο σαν ακόμη ένα χαράτσι των 500 ευρώ. Το οποίο ποσό για πολλούς δεν είναι και ευκαταφρόνητο. Και όλα αυτά δουλεύουν συσσωρευτικά». 

Στο ερώτημα αν διαμορφώνουν οι ευρωεκλογές και το κλίμα για τις επόμενες εθνικές εκλογές, ο κύριος Δρυμιώτης απαντά: «Οχι, σε τρία χρόνια θα έχουμε άλλα θέματα να συζητάμε. Υπάρχει μια ιδιομορφία με αυτές τις εκλογές που δεν μας έχει ξανασυμβεί, γι’ αυτό και το αποτέλεσμα ήταν τόσο δραματικό. Οι ευρωεκλογές του 2019 ήταν οι πρώτες εκλογές μετά το 2015, προκριματικές ουσιαστικά για τις επόμενες εθνικές εκλογές. Η συνθήκη να έχουμε τόσες εκλογές πρόσφατα και να έχουμε και άλλη μια τώρα, έδωσε την ευκαιρία στον κόσμο να πει “δεν βαριέσαι”. Θεώρησε πως είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να δείξει τη δυσαρέσκειά του μην ψηφίζοντας. Δεν είναι ότι ψήφισε κάτι άλλο, με το σκεπτικό να γαλουχήσει κάποιον για να γίνει ο επόμενος. Είναι ένα σαφές μήνυμα, και στους νέους ακόμη εντονότερο. Μια πανωλεθρία». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT