Νέα Αριστερά: Η ανατομία της εκλογικής ήττας και η επόμενη μέρα

Νέα Αριστερά: Η ανατομία της εκλογικής ήττας και η επόμενη μέρα

Οι πρώτοι απολογισμοί των ευρωεκλογών και το κρίσιμο σταυροδρόμι των πολιτικών συγκλίσεων

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εχουμε ξαναζήσει εποχές 3%», ακουγόταν –μεταξύ σοβαρού και αστείου– σε συζητήσεις στελεχών και φίλων της Νέας Αριστεράς μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ευρωκάλπης της Κυριακής σε εκλογικό περίπτερο του κόμματος. 

Βεβαίως, τα ίδια στελέχη γνωρίζουν πολύ καλά ότι η νέα κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νεοσύστατο κόμμα τους αλλά και ευρύτερα τα δεδομένα στην κεντροαριστερά δεν θυμίζουν σε τίποτα τις –προ κρίσης– επιδόσεις του Συνασπισμού/ΣΥΡΙΖΑ τις οποίες επικαλούνταν αναφερόμενοι στο ποσοστό 2,45% που κατέγραψαν την Κυριακή. 

Για αυτόν τον λόγο, στελέχη της Νέας Αριστεράς και ο ίδιος ο Αλέξης Χαρίτσης έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν σε κάθε τόνο πως, ασχέτως των διαφορετικών αναγνώσεων που ενδέχεται να ξεδιπλωθούν εσωκομματικά το επόμενο διάστημα, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών κρίνεται αναμφίβολα αρνητικό. Ταυτόχρονα, όμως, κοινή επωδός των στελεχών και της οργανωμένης βάσης του κόμματος είναι η ανάγκη «να συνεχιστεί ο αγώνας» με πίστη ότι το εγχείρημα ούτε είναι εφήμερο ούτε θεμελιώνεται στην αντίδραση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη

«Αποτιμώντας το 2,45%»

Στέλεχος του κόμματος, μιλώντας στην «Κ», επισημαίνει ότι πρόκειται για την πρώτη εκλογική καταγραφή της Νέας Αριστεράς και ότι εκ των πραγμάτων «θα ήταν δύσκολο, σε συνθήκες ανόδου της ακροδεξιάς και ενισχυμένης αποχής» να εμπεδωθεί γρήγορα και εύκολα μια νέα συλλογικότητα της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ορισμένοι εκτιμούν επίσης ότι η Νέα Αριστερά, παρά τη μιντιακή προβολή που είχαν στελέχη της από την περίοδο των εσωκομματικών του ΣΥΡΙΖΑ έως και τη διάσπαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν είχε τον χρόνο και τα μέσα ώστε να συστηθεί στην ελληνική κοινωνία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Οπως και να’ χει, πάντως, τα ηγετικά στελέχη του κόμματος δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να αναστοχαστούν την απόφασή τους να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο. Εκτιμούν ότι το εγχείρημά τους «δεν είναι ευκαιριακό» και ότι «οι πολιτικές μάχες δεν τελειώνουν σε μια εκλογική καταγραφή, αλλά είναι διαρκής». 

Αλλο στέλεχος του κόμματος επιλέγει να δώσει μια διαφορετική διάσταση στο αποτέλεσμα της Κυριακής. Οπως αναφέρει στην «Κ», οι ευρωεκλογές επιβεβαίωσαν μια τάση αποστροφής του εκλογικού σώματος απέναντι σε προοδευτικές-αριστερές λύσεις. Σε αυτήν την τάση συνέτεινε, σύμφωνα με τον ίδιο, η συνολική πορεία «απαξίωσης» του «φαινομένου ΣΥΡΙΖΑ» στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας, ειδικά μετά την περσινή εκλογική ήττα, την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και το «ριάλιτι» των εσωκομματικών εκλογών που ακολούθησε. 

Οσον αφορά την ερμηνεία της ήττας, μερίδα στελεχών αναγνωρίζει ότι για τον πολιτικό τους χώρο η παγίδα του «ελιτισμού και της αυτοαναφορικότητας» είναι υπαρκτή. Αντίστοιχα, θεωρείται πιθανό το κόμμα να μην κατόρθωσε –παρά την κατά γενική (εσωκομματική) ομολογία, έντονη κινητοποίηση των μελών του– να κάνει αισθητή την παρουσία του σε γειτονιές, συνδικάτα και κινηματικές δράσεις. Το ρεκόρ αποχής και η μετάθεση της προεκλογικής συζήτησης σε ζητήματα «μη πολιτικά και μη προνομιακά για την Αριστερά», όπως λένε, (βλ. «πόθεν έσχες»), συνέτειναν επίσης, σύμφωνα με τους ίδιους, σε ένα αποτέλεσμα κατώτερο των προσδοκιών. 

Το σταυροδρόμι της επόμενης μέρας

Ως προς την επόμενη μέρα, στη Νέα Αριστερά λογίζουν ως σημαντικό εργαλείο την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος. Παρά τις εκ νέου αιτιάσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ περί «κλεμμένων εδρών» και «αποστατών», οι «11» της Νέας Αριστεράς θα συνεχίσουν να αποτελούν μια συμπαγή Κοινοβουλευτική Ομάδα. Επομένως, το μεγαλύτερο σταυροδρόμι για τους αποχωρήσαντες του ΣΥΡΙΖΑ αφορά το ζήτημα των συμμαχιών. 

Το τοπίο στην Κεντροαριστερά παραμένει ευμετάβλητο, αλλά στη Νέα Αριστερά από πριν τις εκλογές είχε καταστεί σαφές ότι δεν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης, με τις ηγεσίες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Παρ’ όλα αυτά, η πλειοψηφία, ειδικά των νεότερων στελεχών, θεωρεί αναγκαία την αναζήτηση πολιτικών συγκλίσεων με όμορες προοδευτικές δυνάμεις παρά τις υπαρκτές διαφωνίες με Κασσελάκη και Ανδρουλάκη. Σημειώνεται ότι με στελέχη που έχουν μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν ταυτίζονται με την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη, στελέχη της Νέας Αριστεράς διατηρούν διαύλους –αν όχι πολιτικής επικοινωνίας– σίγουρα πολιτικής εκτίμησης.

Καταγράφεται, όμως, και η άποψη ότι η διεύρυνση πρέπει να αφορά και πιο ακτιβιστικά, κινηματικά πεδία. Αξίζει, άλλωστε, να επισημανθεί ότι το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη –το οποίο τοποθετείται για κάποιους αριστερότερα στον πολιτικό χάρτη– κατέγραψε οριακά καλύτερο ποσοστό, γεγονός που, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», προβλημάτισε κύκλους της Νέας Αριστεράς.

Το πρώτο συνέδριο του κόμματος το οποίο είχε προγραμματιστεί για το φθινόπωρο, αναμένεται να δώσει τις απαντήσεις τόσο στα ιδεολογικά όσο και στα φυσιογνωμικά – οργανωτικά ζητήματα του χώρου, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει νέο χρονοδιάγραμμα με δεδομένο το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής. Αλλωστε, οι ζυμώσεις στον ευρύτερο χώρο της Κεντοραριστεράς έχουν ήδη εκκινήσει λίγες μόλις ώρες μετά την πρώτη ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT