Από το 2025 η αναβάθμιση των Apache

Το «πάγωμα» του προγράμματος μετά τη θεομηνία «Daniel» και οι συνεχείς επισκέψεις των τεχνικών κλιμακίων από το Ισραήλ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης

Για το 2025 μετατίθεται η ολοκλήρωση των εργασιών στο επιθετικό ελικόπτερο Apache που θα αποτελέσει το πρωτότυπο για την αναβάθμιση του υπόλοιπου στόλου AH-64Α της Αεροπορίας Στρατού.

Σύμφωνα με τη διακρατική σύμβαση που υπεγράφη τον Απρίλιο του 2023 μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) και της ισραηλινής SIBAT, οι εργασίες για την περιορισμένη αναβάθμιση των 19 Apache θα πραγματοποιούνταν στη βάση του 1ου ΤΕΕΠ στο Στεφανοβίκειο.

Ενώ, λοιπόν, όλα ήταν έτοιμα για τη μετατροπή των παλαιότερων ελληνικών Apache στο ίδιο επίπεδο με αυτά της ισραηλινής αεροπορίας, το πρόγραμμα «πάγωσε» μετά τη θεομηνία «Daniel» που είχε ως αποτέλεσμα το Στεφανοβίκειο να πλημμυρίσει και να παραμένει μέχρι σήμερα κάτω από τα νερά της λίμνης Κάρλα. Το ίδιο και τα υπόστεγα στα οποία είχε προγραμματιστεί να γίνουν οι εργασίες αναβάθμισης, με αποτέλεσμα η Αεροπορία Στρατού να αποκτήσει έναν ακόμη «πονοκέφαλο», καθώς εκτός από νέο αεροδρόμιο αναζητεί και χώρο για τη μετατροπή των ελικοπτέρων σε Apache A+.

Το σχέδιο που έχει καταθέσει το ΓΕΣ προβλέπει την παραμονή των επιθετικών ελικοπτέρων Apache (A και D) στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας, ενώ τα μεταφορικά θα μοιραστούν σε Αλεξάνδρεια Ημαθίας και Πάχη Μεγάρων. Οι τελικές αποφάσεις, πάντως, βαρύνουν το υπουργείο Εθνικής Aμυνας και την κυβέρνηση.

Το ισραηλινό μοντέλο

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι, παρά τα προβλήματα στο Στεφανοβίκειο, τα τεχνικά κλιμάκια των Ισραηλινών δεν έχουν σταματήσει τις επισκέψεις τους στην Ελλάδα, ενώ διαβεβαιώνουν ότι από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι εργασίες το πρόγραμμα θα κυλήσει ομαλά αφού αποτελεί «αντιγραφή» του αντίστοιχου προγράμματος αναβάθμισης των Apache της ισραηλινής αεροπορίας. Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι πρόκειται για εκσυγχρονισμό χαμηλού ρίσκου, αφού τα ίδια συστήματα θα τοποθετηθούν σε ίδιου τύπου ελικόπτερα. Το πρωτότυπο, ωστόσο, θα πρέπει να λάβει πιστοποιητικό αξιοπλοΐας από εγχώριο φορέα προτού οι εργασίες προχωρήσουν στα υπόλοιπα AH-64A του στόλου.

Το Ισραήλ και η Ελλάδα συγκαταλέγονται στους τελευταίους χρήστες των Apache AH-64A, αφού δεν έχουν αναβαθμίσει τον στόλο τους σε διαμόρφωση Delta ή Echo. Καθώς τα Alpha δεν υποστηρίζονται πια από την κατασκευάστρια εταιρεία, οι Ισραηλινοί προχώρησαν στον εκσυγχρονισμό τους με νέα ηλεκτροπτικά και ηλεκτρονικά συστήματα με τα οποία έχουν τη δυνατότητα νυχτερινών επιχειρήσεων, λήψης συντεταγμένων από άλλες πλατφόρμες και σύγχρονο σύστημα αυτοπροστασίας.

Η Ελλάδα προχώρησε στην υπογραφή διακρατικής συμφωνίας, με την Elbit να αναλαμβάνει την αναβάθμιση 19 ελικοπτέρων. Σε εννιά από τα αναβαθμισμένα Apache θα τοποθετηθούν και τα νέα κατευθυνόμενα βλήματα ακριβείας Spike NLOS. Τα πρώτα 25 συστήματα Spike για τον Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό προγραμματίζεται να παραληφθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025 και τα εννιά που θα τοποθετηθούν στα Apache θα αποκτηθούν αργότερα, με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των ελικοπτέρων.

Μένει, ωστόσο, να διευκρινιστεί αν από τις καταστροφές στο Στεφανοβίκειο θα επηρεαστεί ο τελικός αριθμός των ελικοπτέρων που θα αναβαθμιστούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT