Ευρωεκλογές 2024: Ο μπλε χάρτης και οι πολλαπλοί τρόποι ανάγνωσης του αποτελέσματος

Ευρωεκλογές 2024: Ο μπλε χάρτης και οι πολλαπλοί τρόποι ανάγνωσης του αποτελέσματος

Μεταξύ όσων αξιοποίησαν την επιστολική ψήφο, το ΜέΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη ήταν τρίτο κόμμα με ποσοστό 9,22%

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοι είδαμε από τη νύχτα της Κυριακής τον έγχρωμο εκλογικό χάρτη της χώρας, όπως αυτός διαμορφώθηκε με βάση τις επιλογές των ψηφοφόρων που προσήλθαν στις κάλπες για το Ευρωκοινοβούλιο. Με εξαίρεση τους δύο από τους τέσσερις νομούς (Ηρακλείου και Λασιθίου) της Κρήτης, όπου το χρώμα ήταν πράσινο αφού πρώτο αναδείχθηκε σε αυτούς το ΠΑΣΟΚ, και δύο εκ των τριών (Ξάνθης και Ροδόπης) της Θράκης, στους οποίους πρώτευσε το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, όλος ο υπόλοιπος είναι μπλε, καθώς σε όλες τις περιφέρειες, πρώτη –παρά τις καταγεγραμμένες απώλειές της– έκοψε το νήμα των εκλογών η Ν.Δ.

Βάσει των επιδόσεων αυτών, η Χαριλάου Τρικούπη προφανώς θα ήθελε η καταμέτρηση να άρχιζε και να ολοκληρωνόταν στη μισή ανατολική Κρήτη. Οπως, αντιστοίχως, το ΜέΡΑ25, ασφαλώς θα ήθελε το τελικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να διαμορφωνόταν αποκλειστικά και μόνο μέσω της επιστολικής ψήφου, αφού σε αυτό το πεδίο, το κόμμα που δημιούργησε ο κ. Γ. Βαρουφάκης αναδείχθηκε τρίτο, πίσω από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, σε δύναμη πολιτικό σχήμα με ποσοστό 9,22%. Συνολικά, βρέθηκε στην 9η θέση με ποσοστό (2,54%) που δεν έδωσε το εισιτήριο για τις Βρυξέλλες στον πρώην υπουργό Οικονομικών των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να «διαβάσει» κάποιος το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου, προκειμένου να διαπιστώσει τη δυναμική ενός εκάστου κόμματος. Ενας εξ αυτών –επίσης χρωματιστός– προσφέρεται και μέσω της ειδικής σελίδας του υπουργείου Εσωτερικών, στη βάση των στοιχείων της Singular Logic και με την υποσημείωση πως «Τα στοιχεία δεν έχουν διασταυρωθεί με τα επίσημα στοιχεία των Πρωτοδικείων». Πρόκειται για τη μέθοδο ανάγνωσης της ψήφου των πολιτών, στην υποθετική περίπτωση ότι δεν συμμετείχαν στις εκλογές τα δύο μεγαλύτερα, σε εκλογική ισχύ, κόμματα: σύμφωνα με αυτή τη διαδικασία, το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας βάφεται πράσινο λόγω της εκεί «κυριαρχίας» του ΠΑΣΟΚ στον χώρο της ελάσσονος αντιπολίτευσης, επτά νομοί της κεντρικής Μακεδονίας αλλά και η δυτική Αττική σε «βαθύ μπλε» καθώς σε αυτές κυριαρχεί η Εληνική Λύση, ενώ τρία νησιά του Ιονίου, τέσσερα του Αιγαίου, η Α΄ και Β΄ Αθηνών, η Α΄ και Β΄ Πειραιώς στα κόκκινα, αφού εκεί μεγάλος νικητής μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης (εξαιρουμένου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης) αναδείχθηκε ο Περισσός.

Χθες, η «Κ» κατέγραψε σε ποιες περιφέρειες τα κόμματα, που κατάφεραν να έχουν εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή, είχαν τα υψηλότερα και τα χαμηλότερα ποσοστά τους. Πώς, αντιστοίχως, διαμορφώνεται ο χάρτης για τα αποκαλούμενα «λοιπά» πολιτικά σχήματα, τα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο απασχόλησαν ή και απασχολούν την εσωτερική πολιτική σκηνή; Ενδεικτικά αναφέρονται: Η εκ των μεγάλων ηττημένων στις φετινές ευρωεκλογές Νέα Αριστερά, έκτη σε δύναμη κοινοβουλευτική δύναμη, είδε τον αριθμό «6» να συνιστά και την καλύτερη θέση με άνω του 4% που κατέκτησε σε ελάχιστες περιφέρειες (Α΄ Αθηνών, Μεσσηνία και επιστολική), ενώ κατακρημνίστηκε μέχρι και στη 15η θέση, στον Εβρο, με τη χειρότερη επίδοσή της, που είναι το 0,99%.

Οι Δημοκράτες του Ανδρ. Λοβέρδου με ποσοστό 1,45% βρέθηκαν στην 11η θέση πανελλαδικά. Καλύτερη θέση τους η 9η στα Δωδεκάνησα με 1,28% και χειρότερη με 0,75% και στη 13η θέση, στη Ροδόπη.

Ο Κόσμος του προερχόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ Π. Κόκκαλη βρίσκεται στη 13η θέση πανελλαδικά (1,08%), με το δικό του limit down και τη 17η θέση να καταγράφεται στη Θεσπρωτία και στην Ξάνθη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT