ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτες φωνές κριτικής για το 14,9%

ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτες φωνές κριτικής για το 14,9%

Η Κουμουνδούρου κατέγραψε χαμηλά ποσοστά στη Μακεδονία, ενώ δεν απέδωσε εκλογικά και η «ναυτική εβδομάδα» του Στέφανου Κασσελάκη στο Αιγαίο.

5' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να εισπράξει τη δυσαρέσκεια που αποτυπώθηκε την Κυριακή το βράδυ προς την κυβέρνηση και αυτό έχει ήδη προκαλέσει αρκετή «μουρμούρα». Από τις εκλογές του 2019 και μετά, το κόμμα πέφτει συνεχώς. Κατέγραψε αρνητικά ποσοστά στις δύο εθνικές κάλπες του περασμένου καλοκαιριού, στις δημοτικές – περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου, με την «προσγείωση» στις ευρωεκλογές να είναι απότομη στο 14,9%. «Ημασταν ήδη συμπιεσμένοι αλλά πέσαμε κάτω από τις 600.000 ψήφους», ανέφερε στέλεχος στην «Κ», δείχνοντας τον προβληματισμό του. Ούτε η διατήρηση της δεύτερης θέσης ήταν αρκετή, με τον Στέφανο Κασσελάκη να νιώθει πλέον την «ανάσα» του ΠΑΣΟΚ. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ύψωσε τους τόνους μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Τη συγκρότηση συντονιστικού οργάνου από Κουμουνδούρου, Χαρ. Τρικούπη και Νέα Αριστερά με στόχο τις προγραμματικές συγκλίσεις ζήτησαν Τεμπονέρας και Κοτσακάς.

Θα ζητηθεί το επόμενο διάστημα η σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας; Αυτό το σενάριο ήδη εξετάζεται, με άλλο μέλος του κόμματος –που θα παίξει σημαντικό ρόλο στις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν– να τονίζει στην «Κ» πως ο Στέφανος Κασσελάκης «δεν πήρε τη “λευκή επιταγή” του 20%». Δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης του προέδρου, ωστόσο το αποτέλεσμα πρέπει να εκτιμηθεί. Τον σκεπτικισμό που υπάρχει αποτύπωσε από νωρίς η Ολγα Γεροβασίλη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ τη βραδιά των εκλογών: «Αν ήμουν ευχαριστημένη με το ποσοστό θα σας είχα πει από πριν ότι είμαστε νικητές». Οι ενστάσεις για χειρισμούς που έγιναν έχουν αρχίσει ήδη να διατυπώνονται και δημόσια. «Θεωρώ ότι μας κόστισε πολύ η τελευταία εβδομάδα που η συζήτηση πήγε στο “πόθεν έσχες”», δήλωσε ο Γιώργος Καραμέρος στον ΑΝΤ1. Ο Διονύσης Τεμπονέρας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ δήλωσε πως «βεβαίως η ηγεσία έχει πάντα τον πρώτο λόγο και το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης σε κάθε εκλογικό αποτέλεσμα». Αλλα στελέχη, όπως η Θεοδώρα Τζάκρη, θυμίζουν το θυελλώδες πλαίσιο μέσα στο οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε να κάνει προεκλογική εκστρατεία τους τελευταίους τρεις μήνες με δυο διασπάσεις και ένα τρικυμιώδες συνέδριο.

Την εβδομάδα που διανύουμε δεν αναμένονται περισσότερες εξελίξεις, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήδη βρίσκεται στις Σπέτσες για λίγη ξεκούραση. Οι «χαμηλές πτήσεις» σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επανέφεραν στο τραπέζι το ζήτημα των συνεργασιών, με τους Διονύση Τεμπονέρα και Αντώνη Κοτσακά να μη χάνουν χρόνο. Εβαλαν στο κάδρο ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά για να προτείνουν τη συγκρότηση συντονιστικού οργάνου με τη συμμετοχή εκπροσώπησης από όλους τους πολιτικούς φορείς, αναλογικά με τη δύναμη που κατέγραψαν στις πρόσφατες εκλογές. Με τα κόμματα να διατηρούν την αυτοτέλειά τους προτείνουν να εκκινήσουν διαδικασίες επικεντρωμένες «στην προγραμματική θεματική για τη διαμόρφωση minimum συμφωνίας», ενώ φωτογραφίζοντας το καταστατικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως «συνεδριακές διαδικασίες που έχουν εξαγγελθεί είναι προφανές ότι δεν προσφέρουν λύση στο πρόβλημα». Από την Κουμουνδούρου δεν υπήρξε καμία αντίδραση για τη συγκεκριμένη πρόταση και είναι προφανές πως απέχει πολύ από τον σχεδιασμό που έχει κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης για την ανασύνταξη του χώρου. Πάντως, ακόμη και στελέχη που είναι υπέρμαχα των συμπράξεων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς κρατούν επιφυλάξεις, τονίζοντας πως πρέπει οι προτάσεις να αποτυπωθούν και να διαμορφωθούν μέσα στα κομματικά όργανα. «Επιτέλους, πρέπει τα κόμματα του προοδευτικού χώρου να πάρουν το μήνυμα, έστω και τώρα», δήλωσε ο Χρήστος Σπίρτζης.

Οσον αφορά τη Νέα Αριστερά, στην Κουμουνδούρου ήδη σχεδιάζουν νέα επίθεση προς την κοινοβουλευτική ομάδα του Αλέξη Χαρίτση. Το αποτέλεσμα που τους έθεσε εκτός Ευρωβουλής, κάτω από το όριο του 3%, είναι το βασικό επιχείρημα για να μιλήσουν περί «απονομιμοποίησης» των 11 εδρών που κατέχουν. Ηδη στα τηλεοπτικά πάνελ ο Νίκος Παππάς με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη διασταύρωσαν τα ξίφη τους.

Τα «limit down» και τα «limit up»

Η αποκωδικοποίηση του αποτελέσματος δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση για την Κουμουνδούρου. Θα πρέπει να ψάξουν μία μία τις περιφέρειες όπου το κόμμα για άλλη μια φορά καταποντίστηκε και οι μηχανισμοί αποδείχθηκαν πως είναι ανύπαρκτοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να έχει 15 «μαύρες τρύπες» σε όλη την Ελλάδα, με το μεγάλο «σοκ» να λαμβάνει χώρα στη Θράκη. Η περιοχή στην οποία είχε διασωθεί ένα χρόνο πριν ήταν η Ροδόπη. Ηταν το μοναδικό «ροζ» χρώμα στον χάρτη με 33,6%, με το κόμμα την Κυριακή να σημειώνει κατακόρυφη πτώση στο 7,14% και να τερματίζει πέμπτο.

Η Κουμουνδούρου κατέγραψε χαμηλά ποσοστά στη Μακεδονία, ενώ δεν απέδωσε εκλογικά και η «ναυτική εβδομάδα» του Στέφανου Κασσελάκη στο Αιγαίο.

ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτες φωνές κριτικής για το 14,9%-1Αφησαν τη μουσουλμανική μειονότητα στην τύχη της; Εκτός και αν όσα είχαν ειπωθεί για την επιρροή που φέρεται να ασκεί το τουρκικό προξενείο και η Αγκυρα στις εκλογές στην Ελλάδα, όσον αφορά την «καθοδήγηση» της μειονοτικής ψήφου, έπαιξαν ρόλο. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο πάντως πως η Ξάνθη και ο Εβρος ήταν οι άλλες δύο περιοχές που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να πιάσει διψήφιο ποσοστό.

Η Μακεδονία δεν ήταν ποτέ το «δυνατό σημείο» του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και το 2015 που «μεσουρανούσε», υπήρξαν «γαλάζια» κάστρα που ποτέ δεν κατάφερε να κερδίσει, ενώ αργότερα, το 2019, η Βόρεια Ελλάδα «τιμώρησε» το κόμμα για τη συμφωνία των Πρεσπών. Σε Πιερία, Σέρρες και Κιλκίς το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη έκοψε τέταρτο το νήμα και κινήθηκε πολύ χαμηλά, στη ζώνη του 11%, παρά το γεγονός ότι στον τελευταίο νομό ο Πέτρος Παππάς είναι ένα από τα ενεργά στελέχη του κόμματος και στενός συνεργάτης του νέου προέδρου. Μένοντας στη Μακεδονία, καλά δεν ήταν τα νούμερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε Β΄ Θεσσαλονίκης, Καβάλα, Δράμα και Πέλλα, περιφέρεια όπου εκλέγεται η Θεοδώρα Τζάκρη.

Από τις «μαύρες τρύπες», όσο και αν προσπάθησε ο Στέφανος Κασσελάκης με τη «ναυτική εβδομάδα», με την οποία ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία του πριν από το Πάσχα, δεν «βγήκε» το Αιγαίο. Το χειρότερο αποτέλεσμα το πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Χίο με 11,68%, δείχνοντας πως το έλλειμμα κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης κοστίζει πολύ στο κόμμα. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τα Δωδεκάνησα. Από την Πελοπόννησο, έριξε κι άλλο τα ποσοστά του στη Λακωνία σε σχέση με πέρυσι τον Ιούνιο (11,26% από 12,80%).

Δύο περιοχές πρέπει να «πόνεσαν» περισσότερο την Κουμουνδούρου. Στην Κρήτη, τόπο καταγωγής του Στέφανου Κασσελάκη, το κόμμα δεν κατάφερε να ανακάμψει. Στο Ρέθυμνο παρουσίασε τη μεγαλύτερη πτώση, κατά σχεδόν έξι μονάδες, πέφτοντας στο 12,91%.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «επέτρεψε» στο ΠΑΣΟΚ να κάνει πράσινους δύο νόμους για πρώτη φορά μετά τον Ιούνιο του 2012. Να σημειωθεί πως και στα Χανιά, παρά τη συμμετοχή του Βαγγέλη Κασσελάκη, ξαδέλφου του προέδρου, στο ευρωψηφοδέλτιο, χάθηκε μιάμιση μονάδα. Η άλλη πόλη που δεν πήγε καλά, παρά το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης είχε επενδύσει πολιτικά με πολλές επισκέψεις μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, ήταν η Λάρισα. Με 13,81% παρουσίασε περαιτέρω πτώση τεσσάρων μονάδων.

Τα «limit up» της Κουμουνδούρου δείχνουν να παραμένουν σταθερά. Η Ολγα Γεροβασίλη, που συνόδευσε τον πρόεδρο κατά την περιοδεία του στην Αρτα, έδειξε πως συνεχίζει να κρατά τον νομό στον οποίο εκλέγεται σε υψηλά επίπεδα. Με ποσοστό 22,66% δεν άφησε περιθώριο να αμφισβητήσει κανείς πως παραμένει ο δεύτερος ισχυρός πόλος μέσα στην Κουμουνδούρου. Καλή η εικόνα και για την Κεφαλονιά (20,59%), με την υποψηφιότητα του Νίκου Φαραντούρη να παίζει καταλυτικό ρόλο για τα ικανοποιητικά νούμερα στο νησί από όπου κατάγεται. Εξίσου καλή ήταν η εικόνα και στην Κέρκυρα (19,33%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT