Εντός και Εκτός: Το επόμενο τεστ για Μπελέρη

Εντός και Εκτός: Το επόμενο τεστ για Μπελέρη

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

«Ηταν ένα συναρπαστικό ταξίδι που τελειώνει εδώ. Είχα όμως την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με χιλιάδες ανθρώπους σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Ηταν μια εμπειρία που θα κουβαλάω πάντα μέσα μου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλους εσάς που με εμπιστευτήκατε και να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω να είμαι ο Πύρρος όλων των Ελλήνων». Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πύρρος Δήμας, ο οποίος μπορεί να μην κατόρθωσε να εκλεγεί σε μια πολύ δύσκολη εκλογική αναμέτρηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει μειωθεί κατά το ελάχιστο η εκτίμηση της οποίας χαίρει στην κοινωνία.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Είναι ίδιο σε όλα τα επιτελεία. Τι συνέβη προχθές; Η ανάλυση του exit poll της Pulse για τον ΣΚΑΪ έδειξε χθες βράδυ κάποια ενδιαφέροντα ευρήματα. Κατ’ αρχάς η Ν.Δ. κυριάρχησε στον κεντροδεξιό χώρο (68,6%), ο ΣΥΡΙΖΑ στα κεντροαριστερά (37,6%) και το ΠΑΣΟΚ στο κέντρο (30,9%). Επίσης προκύπτει ότι το 68,2% των ψηφοφόρων είχε αποφασίσει εδώ και καιρό για την εκλογική στάση του. Μόλις το 13,1% αποφάσισε την ημέρα των εκλογών, ενώ και ένα 12,1% αποφάσισε την τελευταία εβδομάδα. Στους νέους 17-34 ετών πρώτος κατετάγη ο ΣΥΡΙΖΑ (18,2%), με τη Ν.Δ. να ακολουθεί (15,9%) και το ΚΚΕ να είναι τρίτο (10%) πάνω από το ΠΑΣΟΚ (9,1%). Στους ελεύθερους επαγγελματίες η Ν.Δ. κατετάγη πρώτη (28,2%) και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ (11,6%) και ο ΣΥΡΙΖΑ (11,2%). Στους ανέργους προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ (18,5%) και ακολουθούν η Ν.Δ. (14,6%) και το ΠΑΣΟΚ (11,8%). Ενώ στους φοιτητές πρώτος σε προτίμηση έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ (17,4%) και ακολουθούν η Ν.Δ. (13%) και το ΠΑΣΟΚ (11,6%).

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης αρνήθηκε χθες (ΣΚΑΪ) ότι υπάρχει περίπτωση να μετακομίσει στις Βρυξέλλες ως επίτροπος. Απαντώντας στον Νότη Παπαδόπουλο και τον Βασίλη Χιώτη, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι: «Είναι τόσο τιμητικό το να βρίσκομαι στο τιμόνι της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, που δεν θα μπορούσα ποτέ να εγκαταλείψω τη θέση αυτή. Θα παραμείνω στη θέση μου». Ο κ. Γεραπετρίτης δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος για τον εκλεγμένο ευρωβουλευτή Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες θα πρέπει να ορκιστεί μεταξύ 16 και 19 Ιουλίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Νομίζω είναι απόλυτη δημοκρατική απαίτηση, η απαίτηση του κράτους δικαίου ότι οι εκλεγέντες ευρωβουλευτές θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ορκιστούν», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας, πάντως, ότι «τα μέχρι σήμερα δεδομένα δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά». Οπως είπε, «το γεγονός ότι βρέθηκε προσωρινά κρατούμενος και βρίσκεται σήμερα πρωτοδίκως καταδικασθείς για τα αδικήματα αυτά, τα οποία εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες σε σχέση με το κράτος δικαίου, είναι θέμα το οποίο δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό». Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «δεν είναι δυνατόν να υπάρξει άρνηση να αναλάβει τα καθήκοντά του ένας εκλεγμένος αιρετός ευρωβουλευτής». Πάντως χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον κ. Μπελέρη. Πληροφορούμαι, μάλιστα, ότι του τηλεφωνήματος Μητσοτάκη προηγήθηκε και τεστ, καθώς η διεύθυνση των φυλακών δεν ήθελε να δοθεί η εικόνα σαμποτάζ στην επικοινωνία. Ενώ και χθες από νωρίς το πρωί οι δεσμώτες του κ. Μπελέρη ήταν φιλικότεροι απ’ ό,τι συνήθως. Πώς αλλάζουν οι καιροί…

Ο ΤΟΠΟΣ

Η κοινοτοπία της δεξιάς πολυκατοικίας, όπως αυτή προκύπτει από τους –εκλεγμένους πια– εκπροσώπους της στην Ευρωβουλή. «Μας χωρίζουν πάρα πολλά πράγματα. Θα του δώσω τα συγχαρητήριά μου, γιατί έκανε μια μεγάλη προσπάθεια κι αυτή ανταμείφθηκε. Ενα πράγμα όμως που μας χωρίζει από εδώ έως τον πλανήτη Αρη είναι ότι εμείς δεν είμαστε ένα προσωποκεντρικό κόμμα». Αυτά είπε χθες (στην εκπομπή «Σούπερ Κατερίνα» του Alpha) ο ευρωβουλευτής της Νίκης, Νίκος Αναδιώτης, τον οποίο προσωπικά θυμάμαι από κάτι διαφημίσεις με speedo, ώστε να φαίνονται οι ανάγλυφοι κοιλιακοί του μύες. Ο κ. Αναδιώτης ουσιαστικά κατηγορεί για «προσωποκεντρική» πολιτική τον Κυριάκο Βελόπουλο της Ελληνικής Λύσης, διότι, προφανώς, ο ίδιος πορεύεται μαζί με άλλους με μόνο οδηγό του το αγνό κήρυγμα του Δημήτρη Νατσιού.

Η ΑΤΑΚΑ

«Στις χθεσινές ευρωεκλογές υπέστην μια συντριπτική προσωπική ήττα – μαζί με τους συντρόφους μου σε Ελλάδα και Γερμανία. Οι άρρωστες κοινωνίες μας, παγιδευμένες μεταξύ του ριζοσπαστικού κέντρου και του νεοφασισμού, δεν μπορούν να βοηθήσουν μια ετοιμοθάνατη Παλαιστίνη, μια κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία, τους δικούς μας ανθρώπους. Αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε». Με αυτή τη δήλωση (στα αγγλικά) ο Γιάνης Βαρουφάκης ουσιαστικά αποδέχθηκε τη συντριπτική ήττα του ΜέΡΑ25, βέβαια δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τον εαυτό του, καθώς χρησιμοποίησε το γνώριμο πρώτο πρόσωπο, ενώ περιέγραψε τις κοινωνίες ως «άρρωστες» επειδή δεν τον ψήφισαν. Η στήλη τού εύχεται περαστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT