Ευρωεκλογές 2024: Το μήνυμα και τα ευτράπελα της επιστολικής ψήφου

Ευρωεκλογές 2024: Το μήνυμα και τα ευτράπελα της επιστολικής ψήφου

Υψηλά ποσοστά συμμετοχής σε σχέση με τους εγγεγραμμένους – Το εγχείρημα αξιολογείται συνολικά ως επιτυχημένο

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως επιτυχία και μάλιστα στρατηγικής σημασίας για την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας στην Ελλάδα αξιολογεί το υπουργείο Εσωτερικών την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές της Κυριακής. Η καλή έκβαση του εγχειρήματος προετοιμάζει το έδαφος για την επέκτασή του και σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις και κυρίως βεβαίως στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα πριν από τις εκλογές, δεν σημειώθηκαν σημαντικά προβλήματα ούτε τίθεται θέμα αδιαβλήτου της διαδικασίας, σημείωναν χαρακτηριστικά πηγές του ΥΠΕΣ. «Η επιστολική ψήφος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας προσφέροντας σε όλες τις Ελληνίδες και τους Ελληνες τη δυνατότητα να εκφράσουν τη δημοκρατική τους βούληση, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας ή παραμονής τους. Σε μια εκλογική διαδικασία που συνολικά χαρακτηρίστηκε από σημαντικά ποσοστά αποχής, η επιστολική ψήφος αποτέλεσε μια διέξοδο, μια σημαντική διευκόλυνση για έναν σημαντικό αριθμό εκλογέων, που υπό διαφορετικές συνθήκες ίσως δυσκολεύονταν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσοι εργάστηκαν πολύ σκληρά για να γίνει πράξη η επιστολική ψήφος. Τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην επιστολική ψήφο σε σχέση με τους εγγεγραμμένους σε αυτήν συνιστούν ένα ηχηρό μήνυμα και αποτελούν μια σημαντική παρακαταθήκη για την επιδίωξη επέκτασής της στις εθνικές εκλογές», τονίζει στην «Κ» η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.

Ευρωεκλογές 2024: Το μήνυμα και τα ευτράπελα της επιστολικής ψήφου-1

Από τη διαδικασία πάντως δεν έλειψαν και τα αναπάντεχα, καθώς κάποιοι πολίτες ταχυδρόμησαν μαζί με την ψήφο τους και την ταυτότητα ή το διαβατήριό τους για να εξασφαλίσουν την ταυτοπροσωπία. Τα συγκεκριμένα ταυτοτικά έγγραφα που συγκεντρώθηκαν από τους εφόρους στα 237 εκλογικά τμήματα της επιστολικής ψήφου έχουν παραδοθεί στις αστυνομικές αρχές, από όπου μπορούν να τα παραλάβουν οι πολίτες το επόμενο χρονικό διάστημα. Κυβερνητικά στελέχη, τα οποία είχαν αναλάβει την εφαρμογή της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου, ανέφεραν στην «Κ» ότι όλα τα βήματα λειτούργησαν όπως είχαν σχεδιαστεί και προκαθοριστεί.

Κάποιοι πολίτες ταχυδρόμησαν μαζί με την ψήφο τους και την ταυτότητα ή το διαβατήριό τους για να εξασφαλίσουν την ταυτοπροσωπία.

Η επιστολική ψήφος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και κατά συνέπεια είχε και έναν χαρακτήρα εκπαιδευτικό για τους πολίτες, αλλά και τους εργαζομένους. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα επανεξεταστούν όλα τα στάδια σε συνεργασία με τους εφόρους των εκλογικών τμημάτων που υποδέχτηκαν τις επιστολικές ψήφους, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν απλοποιήσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν. Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών τονίζουν, ωστόσο, ότι η δύναμη της επιστολικής ψήφου αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι ενώ η αποχή σ’ αυτές τις εκλογές έφτασε σε ποσοστό ρεκόρ 58,61%, στους πολίτες που ψήφισαν με επιστολική ψήφο η αποχή περιορίστηκε στο 25%. Από την άλλη, βέβαια, γνωρίζουμε πλέον ότι οι πολίτες που δεν ψήφισαν δεν ήταν γιατί δεν μπορούσαν λόγω απόστασης, δουλειάς, αδυναμίας μετακίνησης, αλλά γιατί δεν ήθελαν να συμμετάσχουν στις εκλογές.

Στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο είχαν εγγραφεί 202.515 πολίτες και ένα μικρό ποσοστό από αυτούς της τάξης του 3% δεν προχώρησε στο επόμενο στάδιο, δεν παρέλαβε δηλαδή το εκλογικό υλικό. Από εκείνους, ωστόσο, που το παρέλαβαν μόνο οι 152.216 τελικά καταγράφονται ως ψηφίσαντες, οι 115.571 εντός Ελλάδας και οι 36.645 εκτός Ελλάδας, καθώς αρκετοί είτε δεν ολοκλήρωσαν τη διαδικασία είτε έστειλαν την ψήφο τους, αλλά έκαναν κάποιο βήμα λάθος. Κάποιοι δεν συμπεριέλαβαν εντός του φακέλου την υπεύθυνη δήλωση που έπρεπε, είτε δεν τοποθέτησαν φωτοτυπία της ταυτότητας, είτε χρησιμοποίησαν διαφορετικό φάκελο από τον φάκελο επιστροφής, ενώ υπήρξαν και κάποιες περιπτώσεις που ο φάκελος έφτασε φθαρμένος. Στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε σχετικά ότι είναι σαν «να πήγε κάποιος στο εκλογικό κέντρο να ψηφίσει χωρίς την ταυτότητά του. Δεν θα του επέτρεπαν να ψηφίσει σε αυτή την περίπτωση. Το ίδιο ισχύει και στην επιστολική, εφόσον δεν είχε γίνει η ταυτοποίηση όπως προβλεπόταν». Κάποιοι φάκελοι έφτασαν εκπρόθεσμα, μετά τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου όποτε και πάλι δεν έγιναν δεκτοί. Τέλος, ένα ποσοστό των πολιτών που είχε παραλάβει το εκλογικό υλικό της επιστολικής ψήφου αποφάσισε σε δεύτερο χρόνο να μεταβεί στο εκλογικό τμήμα και να ψηφίσει διά ζώσης, εφόσον η διαδικασία το προέβλεπε.

Σ’ αυτούς που διάλεξαν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία με επιστολική ψήφο, η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε ποσοστό ανάλογο με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές, 41,47%, ο ΣΥΡΙΖΑ ,14,40% και το ΠΑΣΟΚ περιορίστηκε στο 10%. Oμως, το ΜέΡΑ 25, που στο εκλογικό σώμα που ψήφισε διά ζώσης έλαβε ποσοστό 2,54% και δεν κατάφερε να εκλέξει ευρωβουλευτή, συγκέντρωσε ποσοστό 5,01% στους ψηφίσαντες διά της επιστολικής ψήφου συνολικά, ενώ έλαβε ποσοστό 9,22% από τους εκλογείς τους εξωτερικού.

Αντίθετα, η κ. Λατινοπούλου από το κόμμα Φωνή Λογικής, δεν προτιμήθηκε από μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων που ψήφισαν μέσω της επιστολικής ψήφου, συγκεντρώνοντας ποσοστό 2% στο σύνολο, 2,16% στους ψηφοφόρους του εσωτερικού, ενώ στους ψηφοφόρους του εξωτερικού απέσπασε χαμηλό ποσοστό – 1,48%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT