ΠΑΣΟΚ: νηνεμία πριν από την καταιγίδα

ΠΑΣΟΚ: νηνεμία πριν από την καταιγίδα

Κανείς δεν πανηγυρίζει στη Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο οι αναγνώσεις για τα αίτια του εκλογικού αποτελέσματος είναι διαφορετικές και στο παρασκήνιο εξελίσσεται ένα παιχνίδι απόδοσης ευθυνών

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη νηνεμία πριν από την καταιγίδα θυμίζει η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, καθώς οι επιμέρους ομάδες στο εσωτερικό του κόμματος τηρούν στάση αναμονής και προετοιμάζονται για μια συγκρουσιακή –όπως όλα δείχνουν– συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα. Στο επίκεντρο της σύγκρουσης βρίσκεται, ασφαλώς, η αδυναμία του κόμματος να επιτύχει αξιόλογη αύξηση του ποσοστού του, παρά την πτώση που κατέγραψαν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς δεν πανηγυρίζει στη Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο οι αναγνώσεις για τα αίτια του εκλογικού αποτελέσματος είναι διαφορετικές και στο παρασκήνιο εξελίσσεται ένα παιχνίδι απόδοσης ευθυνών, που αναμένεται ότι θα εκδηλωθεί ανοιχτά στα κομματικά όργανα.

Από την ηγετική ομάδα του κόμματος εστιάζουν στο αρνητικό αποτέλεσμα στην Αττική. Στο λεκανοπέδιο το κόμμα κατέγραψε τις χειρότερες επιδόσεις του πανελλαδικά. Είναι πλέον εμφανές το χάσμα ανάμεσα σε μια καλή έως πολύ καλή παρουσία σε πολλές περιοχές της περιφέρειας και στην αδυναμία αυτό να μεταφερθεί και στην πρωτεύουσα, όπου όμως συγκεντρώνεται ο μισός πληθυσμός της χώρας. Ποιος φταίει γι’ αυτό; Είναι εντελώς διαφορετικές οι προσεγγίσεις ανάμεσα στο κεντρικό επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη και σε άλλα στελέχη. Από το περιβάλλον της ηγετικής ομάδας του κόμματος γίνεται λόγος για μια μάλλον αδιάφορη στάση βουλευτών του λεκανοπεδίου, που κατά το κοινώς λεγόμενον «δεν έβαλαν πλάτη» στην προεκλογική εκστρατεία. «Αντί να ριχτούν στη μάχη για το κόμμα, καθένας προέταξε τη δική του ατζέντα, με την προσοχή εστιασμένη στην επόμενη ημέρα και στην ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών», λέγεται χαρακτηριστικά. Βεβαίως, στην ανάλυση της Χαριλάου Τρικούπη για το κακό αποτέλεσμα στην Αττική μπαίνει και ο παράγοντας της προβολής του κόμματος από τα μέσα ενημέρωσης, καθώς θεωρούν ότι δεν ήταν ανάλογη αυτής άλλων κομμάτων. Παράπονα διατυπώνονται και για τις δημοσκοπήσεις, αφού, όπως αναφέρεται, έδιναν μια εικόνα ότι η μάχη ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχει κριθεί, κάτι που πιθανόν έστρεψε κάποιους ψηφοφόρους στην αποχή.

Κριτική στην ηγεσία

Στον αντίποδα αυτών των αναφορών από στελέχη του κόμματος η κριτική για το κακό αποτέλεσμα στο λεκανοπέδιο στρέφεται κατά της ηγεσίας. Ο Παύλος Γερουλάνος έδωσε χθες τον τόνο, εκφράζοντας ενόχληση, «το πήρα προσωπικά», όπως λέει, για τους υπαινιγμούς για βουλευτές που δεν προσπάθησαν. Σε ανάρτησή του αναφέρει ότι «λιώσαμε παπούτσια», υπεραμύνεται της κινητοποίησης των βουλευτών του λεκανοπεδίου, παραθέτει αριθμούς που δείχνουν ότι το κόμμα ενισχύθηκε και, τέλος, παραπέμπει στα κομματικά όργανα για τη συνέχεια της συζήτησης.

Αλλοι βουλευτές υποστηρίζουν ότι εκείνο που μετράει στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι η ηγεσία, και το μήνυμα που εκπέμπει. Τα βέλη στρέφονται στις επιλογές της ηγετικής ομάδας, σε μια αντιπαράθεση που τώρα αρχίζει και δείχνει να κλιμακώνεται γρήγορα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT